ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 σκέψεις που δεν υποψιάζεσαι ότι συνδέονται με κατάθλιψη

Μην αφήνεις το μυαλό σου να κολλήσει.
4
'
depressive thoughts shutterstock

Όχι, δεν έχεις κατάθλιψη μόνο αν σου έρχονται κλάματα για ανεξήγητους λόγους. Ούτε αν δεν μπορείς πραγματικά να σηκωθείς το κρεβάτι. Έχουν τόσα πολλά γραφτεί για τη νόσο που σκοτώνει, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να γνωρίζουμε ποια είναι τα πιο τυπικά συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη. Αλλαγές στην όρεξη, αϋπνία (5 σημάδια ότι δεν κοιμάσαι καλά) , απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, τάσεις απομόνωσης είναι  μερικά από τα κύρια συμπτώματα, γνωστά και αναγνωρίσιμα, με τις αυτοκτονικές τάσεις να συνδέονται με τη σοβαρή κατάθλιψη.

Διάβασε για το νέο φάρμακο για την επείγουσα σοβαρή κατάθλιψη και τις νέες εναλλακτικές που υπάρχουν για την κατάθλιψη 5 ερωτήσεις στον ψυχίατρο για τα ψυχοβιοτικά).

Αν όμως κάποιος δεν έχει κανένα από αυτά τα συμπτώματα, είναι σίγουρο ότι η κατάθλιψη δεν τον αφορά; 

Όπως εξηγεί η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων προσωπικής ανάπτυξης, υπάρχουν κάποιες σκέψεις που όταν είναι επαναλαμβανόμενες μάς προδιαθέτουν στην κατάθλιψη, ακόμα κι αν δεν έχουμε τα τυπικά συμπτώματα της νόσου. Γι’ αυτό καλό είναι να μην επιτρέπουμε στο μυαλό μας να κολλάει με αυτές. Κάποιες από αυτές τις σκέψεις είναι οι εξής:

 

Κάτι έχω...

Φυσικά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι το να αγνοείς σωματικά συμπτώματα δεν είναι καθόλου σοφό. Αν όμως, αφού το έχεις ψάξει και ξαναψάξει, το παραμικρό σύμπτωμα σε αγχώνει και σε κάνει να σκέφτεσαι ότι έχεις κάποια σοβαρή αρρώστια, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη καταθλιπτικής σκέψης. Ιδιαίτερα αν έχεις φτάσει πολλές φορές στον γιατρό και επιβεβαιώνεται ότι δεν έχεις κάτι.

 

Θα τιμωρηθώ για αυτό

Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι μπορεί να κάνουμε κάποιες φορές λάθη ή πράξεις που μπορεί να πληγώσουν τους άλλους χωρίς να το θέλουμε. Αν όμως για σημαντικές αποφάσεις που θέλεις να πάρεις, το βασικό σου κριτήριο είναι αν θα πληγώσεις ή ξεβολέψεις τους άλλους, τότε είσαι μάλλον ενοχικός τύπος. Επιπλέον, αν εκλαμβάνεις κάθε δυσάρεστο συμβάν (ατύχημα, ασθένεια, απόλυση, χωρισμό) που σου συμβαίνει, ως μορφή τιμωρίας από το σύμπαν, τον Θεό, τη μοίρα, επειδή θεωρείς ότι κάτι δεν έκανες σωστά, τότε ο τρόπος σκέψης σου είναι βέβαιο ότι επιβαρύνει την ψυχολογία σου. Να θυμάσαι ότι η ενοχική και φοβική σκέψη πάνε πακέτο με την καταθλιπτική σκέψη.

 

Πώς είμαι έτσι; 

Αν αυτό είναι το πρώτο πράγμα που λες όταν βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και δεν έχεις καμία διάθεση να κάνεις όσα πρέπει για να βελτιώσεις την εμφάνισή σου (ντυθείς με όμορφα καθαρά ρούχα, χτενιστείς, πλυθείς, βάλεις κραγιόν ή βάψεις τη ρίζα που έχει βγει στα μαλλιά σου), τότε ένα ακόμα καμπανάκι χτυπά ότι κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά, όλοι μετά από μια κουραστική ημέρα μπορεί  να μη νιώθουμε όμορφοι ή ελκυστικοί. Στόχος μας, όμως, είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να περιποιηθούμε, να φροντίσουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ανοίξουμε την πόρτα και να βγούμε έξω.

 

Κανείς δεν με καταλαβαίνει

Αυτή όντως είναι μια καταθλιπτική σκέψη, γιατί σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για σένα και θέλουν να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν. Κι από την άλλη, θα πρέπει να εξετάσεις και τη δική σου στάση. Αν επαναλαμβάνεις τη φράση “Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά να σε ακούσω” από μέσα σου κάθε φορά που ένας γνωστός σου, φίλος σου ή ακόμα και αγαπημένο σου πρόσωπο μοιράζεται μαζί σου τα νέα του, τη χαρά ή τη λύπη του, τότε αυτό αποτελεί ένα σημάδι κοινωνικής αποστασιοποίησης. Και πιθανό να είναι και σημάδι κατάθλιψης, αν μέχρι πρότινος ήσουν χαρακτήρας που νοιαζόσουν για τους άλλους και εκδήλωνες ένα υγιές κοινωνικό ενδιαφέρον. 

 

Αν δεν το κάνω τέλεια, δεν αξίζει να το κάνω

Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό που συχνά συναντάται σε άτομα με προδιάθεση στην κατάθλιψη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το αίσθημα ματαίωσης είναι έντονο κάθε φορά που έρχεται το άτομο αντιμέτωπο με μια ήττα ή αποτυχία. Όταν ο φόβος της ματαίωσης οδηγεί σε παραίτηση ή απόσυρση, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει την προσπάθειά μας να πετύχουμε, αποτελεί σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης που μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

«Αυτές οι σκέψεις είναι καταρχήν περιοριστικές. Δηλαδή σε περιορίζουν στο να δεις τα πράγματα από μία συγκεκριμένη οπτική γωνία, χωρίς να εξετάσεις αν αυτό που σκέφτεσαι είναι αληθινό κι αν ισχύει. Πρόκειται για δυσλειτουργικές σκέψεις που δε σε αφήνουν να πας μπροστά στη ζωή σου», επισημαίνει η Δρ. Βάρβογλη.

 Τώρα, επομένως, που αντιλαμβάνεσαι ότι αυτές οι σκέψεις μπορεί να διαταράξουν τη διάθεσή σου και να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα και καταθλιπτικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τις αποφεύγεις ή να τις αλλάξεις. Σίγουρα μπορείς. Ιδιαίτερα τώρα που γνωρίζεις γιατί είναι σκόπιμο να το κάνεις.

 

Διάβασε ακόμα: Γιατί πρέπει να εξετάσεις τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σου αν έχεις καταθλιπτικά συμπτώματα. 


 
Αγαπημένο