ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 σημάδια ότι δεν κοιμάσαι καλά

Σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσεις για να διαπιστώσεις αν ο ύπνος σου είναι ποιοτικός.
4
'
sleep shutterstock

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ύπνου, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανησυχούν ότι δεν κοιμούνται αρκετά ή καλά. Έρευνα, μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health, ένα επιστημονικό έντυπο που εκδίδεται από το Sleep Foundation ,μελέτησε ακριβώς αυτό.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον ποιοτικό ύπνο

Οι επικεφαλής στο Stanford Sleep Epidemiolgy Researh Center μελέτησαν 200 έρευνες που είχαν διεξαχθή με θέμα τον ύπνο προκειμένου να μελετήσουν τις συνήθειες αυτών που κοιμούνται καλά και αυτών που δεν κοιμούνται καλά.

Στα συμπεράσματά τους εντοπίστηκαν τέσσερα στοιχεία που συνδέονται με τον καλό ύπνο τα οποία μπορείς να διαπιστώσεις αν σε αφορούν απαντώντας στις πιο κάτω ερωτήσεις:

Απάντησε "ναι" ή "όχι" για να δεις αν κοιμάσαι καλά

-Χρειάζεσαι περισσότερο από μισή ώρα για να αποκοιμηθείς όταν πέφτεις στο κρεβάτι;

-Ξυπνάς παραπάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ύπνου;

-Αν ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς στα επόμενα 20 λεπτά;

-Δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς το 85% του χρόνου που παραμένεις στο κρεβάτι σου;

Αν η απάντηση στις πιο πάνω ερωτήσεις είναι «ναι», τότε είναι πιθανό να μην κοιμάσαι καλά ή επαρκώς ή να αντιμετωπίζεις κάποια διαταραχή ύπνου. Σίγουρα πάντως απαντώντας «ναι» στις 4 αυτές ρωτήσεις έχεις μια πρώτη ένδειξη ότι  ο ύπνος σου δεν είναι ποιοτικός.  

Διάβασε ακόμα: Μήπως ο ύπνος σου αγνοείται; Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις

Συμβουλές για να διασφαλίσεις έναν καλύτερο ύπνο

Ακόμα και στην περίπτωση, πάντως που βεβαιώθηκες ότι δεν κοιμάσαι καλά ή επαρκώς, σου έχουμε κάποιες συστάσεις από το Μayo Clinic που μπορείς να λάβεις υπόψη καθώς μπορούν να σε βοηθήσουν να διασφαλίσεις έναν καλύτερο ύπνο.

-Κράτα τη ρουτίνα του ύπνου σταθερή επιδιώκοντας να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.  

-Πρόσεχε τι και πόσο τρως πριν τον ύπνο. Απόφυγε να πας για ύπνος έχοντας έχοντας φάει πολύ ή πολύ λίγο (πράγμα που σημαίνει ότι θα πεινάς). Επίσης απέφυγε βαριά λιπαρά γεύματα, αλκοόλ και καφεϊνη. 

-Προτίμησε τις δραστηριότητες που χαλαρώνουν από εκείνες που διεγείρουν. Μείνε επομένως μακριά από οθόνες (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το κινητό σου) λίγο πριν την ώρα ύπνου. Προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις μουσική.  

-Περιόρισε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της ημέρας φρόντισε να το κάνεις τις απογευματινές κι όχι τις μεσημεριανές ώρες και η διάρκεια του ύπνου να μην υπερβαίνει τα 10 έως 30 λεπτά. 

Αντί επομένως να ανησυχείς για το αν κοιμάσαι επαρκώς, δοκίμασε τις μικρές αυτές απλές συμβουλές για την καλύτερη υγιεινή του ύπνου  που μπορούν να διασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητά του. Και φυσικά διάβασε περισσότερα άρθρα ή βιβλία για τον ύπνο. Η καλή ενημέρωση πάντα βοηθάει. 

Διάβασε επίσης: Ύπνος και άσκηση: Πώς η γυμναστική βοηθάει στην ποιότητα του ύπνου σου;

Αγαπημένο