ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 ερωτήσεις για το νέο φάρμακο για την κατάθλιψη

Η νέα έγκριση του εισπνεόμενου φαρμάκου για την επείγουσα θεραπεία της κατάθλιψης.
5
'
depression shutterstock

Ένα φάρμακο που ανακουφίζει πιο γρήγορα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό είναι το αίτημα και η ανάγκη όλων όσοι πάσχουν από κατάθλιψη και ιδιαίτερα από τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD) προσβάλλει σχεδόν 40 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών στην Ευρώπη και αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια αναπηρίας παγκοσμίως. Τα άτομα με κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, υποφέρουν συνεχώς από μια σοβαρή ασθένεια με βιολογική βάση, η οποία έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας. Στη χειρότερη περίπτωση, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, επειδή οι ασθενείς με τη διαταραχή αυτή εμφανίζουν 20πλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Παρά τις θεραπευτικές προόδους, τα ήδη διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να χρειαστούν από 4 έως 6 εβδομάδες μέχρι την επίτευξη της πλήρους δράσης τους, ενώ το ένα τρίτο των ατόμων που υποφέρουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις θεραπείες.

Για αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διεύρυνση της χρήσης του ρινικού εκνεφώματος εσκεταμίνης, σε συγχορήγηση με από του στόματος αντικαταθλιπτική αγωγή σε ενήλικες με μέτριο έως σοβαρό επεισόδιο Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής, ως οξεία βραχυχρόνια θεραπεία, για την ταχεία μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που σύμφωνα με την κρίση του κλινικού ιατρού συνιστούν επείγουσα ψυχιατρική κατάσταση.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται το φάρμακο;

Το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης προσφέρει στους ενηλίκους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, που χρειάζονται επειγόντως ανακούφιση, μια αποτελεσματική θεραπεία που μειώνει τα εξουθενωτικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Η πρόσφατη έγκριση του φαρμάκου προσφέρει μια νέα και καινοτόμο θεραπευτική επιλογή στον συγκεκριμένο ευάλωτο πληθυσμό. Το ρινικό εκνέφωμα Εσκεταμίνης έλαβε έγκριση στην Ευρώπη για την ταχεία μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε μια επείγουσα ψυχιατρική κατάσταση για τους ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Είναι επομένως ένα φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια επείγουσα ψυχιατρική κατάσταση.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο;

Ως ανταγωνιστής του υποδοχέα N-μεθυλο-D-ασπαρτικού (NMDA), ενός υποδοχέα γλουταμινικού, το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης  διαθέτει τον πρώτο νέο μηχανισμό δράσης που εγκρίθηκε για αντικαταθλιπτικό σε 30 χρόνια. Το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης προσφέρει στους ενηλίκους με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που χρειάζονται επειγόντως ανακούφιση, μια αποτελεσματική θεραπεία που μειώνει τα εξουθενωτικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Η έγκριση αυτή προσφέρει μια νέα και καινοτόμο θεραπευτική επιλογή στον συγκεκριμένο ευάλωτο πληθυσμό.

Πώς γίνεται η λήψη του φαρμάκου;

Το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης λαμβάνεται με αυτοχορήγηση, υπό την άμεση επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας, μέσω μιας συσκευής ρινικού εκνεφώματος μίας χρήσης, και προσφέρει μια νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενών εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων.

Η απόφαση για να συνταγογραφηθεί το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης θα πρέπει να ληφθεί από ψυχίατρο.

Ποια είναι η προηγούμενη έγκριση που έχει ήδη λάβει;

Το ρινικό εκνέφωμα εσκεταμίνης έχει ήδη λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρήση, σε συνδυασμό με έναν εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) ή έναν αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI), σε ενήλικους ασθενείς με ανθεκτική στη θεραπεία μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (TRD).  

Σε ποιες χώρες ισχύει η νέα έγκριση;

Η εν λόγω έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει για τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν), καθώς και για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία μετά το πρόσθετο βήμα επικύρωσης και επεξεργασίας της βασικής υποβολής στοιχείων που απαιτείται μετά το τέλος της  μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Το σχόλιο του ειδικού

«Η κατάθλιψη είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό αίσθημα θλίψης. Πρόκειται για έναν εξουθενωτικό συνδυασμό συμπτωμάτων, τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε άτομο και μπορούν να εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ασθενείς να βιώσουν μια επείγουσα ψυχιατρική κατάσταση», εξηγεί ο Καθηγητής Maurizio Pompili, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Sant'Andrea, Πανεπιστήμιο Sapienza, Ρώμη, Ιταλία. «Πολλά αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, όμως δεν παρέχουν ταχεία ανακούφιση στους ασθενείς και μπορεί  να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι την επίτευξη της πλήρους δράσης τους. Η ταχεία δράση του ρινικού εκνεφώματος Εσκεταμίνης σε αυτούς τους ασθενείς ενδεχομένως ικανοποιεί μια βασική ανεκπλήρωτη ανάγκη στον συγκεκριμένο πληθυσμό.» 

Αγαπημένο