ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έχεις νοσήσει από κορονοϊό; Μάθε πόσο ευάλωτος είσαι στην κατάθλιψη!

Οι νοσήσαντες από κορονοϊό είναι πιο επιρρεπείς στο αίσθημα της κατάθλιψης, τι λένε οι έρευνες;
23.05.2022
1
'
Έχεις νοσήσει από κορωνοϊό; Μάθε πόσο ευάλωτος είσαι στην κατάθλιψη depression

Οι έρευνες για τον κορονοϊό είναι αμέτρητες και αφορούν όλο και περισσότερες παράμετρούς της νόσου.

Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι έρευνες που αφορούν τα συμπτώματα και μάλιστα αυτά που παραμένουν για πολύ καιρό με αποτέλεσμα να αποτελούν τις επιπτώσεις του μακράς διάρκειας Covid-19.

Αυτή τη φορά έγινε γνωστή μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και αφορούσε τη νόσο αλλά και πως επηρέασε την ψυχική υγεία των ατόμων που νόσησαν και νοσηλεύτηκαν.

Δες εδώ: Κορονοϊός: Οι μισοί άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν, έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από δύο χρόνια

Στο συγκεκριμένο πείραμα μελέτησαν περίπου 17.000 ασθενείς που εισήχθησαν σε κάποιο νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας με κορονοϊό την περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου του 2020 και του Ιουλίου του 2021 και τους αντιστοίχησαν με 32.000 άτομα που εισήχθησαν με κάποια άλλη οξεία αναπνευστική λοίμωξη μεταξύ του 2015 και του 2020. 

Εικόνα
depression

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ήταν παρόμοιος και για τις δύο ομάδες ασθενών. Ειδικότερα, όσοι νοσηλεύτηκαν με Covid-19 και πέρασαν δύσκολες ώρες, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη ένα χρόνο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Δεν είναι όμως μόνο το αίσθημα κατάθλιψης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι ασθενείς που νόσησαν βαριά εμφάνισαν υπερβολικό άγχος σε επίπεδο κρίσεων. Πρέπει να σημειωθεί πως σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι νοσήσαντες από οξεία αναπνευστική λοίμωξη.

Ίσως σε ενδιαφέρει ακόμη: Κορονοϊός: Η επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία μετά από νοσηλεία

Οι ερευνητές προτείνουν την ισότιμη θεραπευτική αντιμετώπιση όσων νόσησαν σοβαρά με κορονοϊό με των ασθενών άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος μακροπρόθεσμα, με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων μελλοντικά.

Ωστόσο το γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες και θα συνεχίσει να τους βασανίζει είναι τα συμπτώματα “μακράς διάρκειας Covid-19”, μιας και το αποτύπωμα του ιού στα ζωτικά όργανα και τον εγκέφαλο θεωρείται δεδομένο.

Εικόνα
long covid
Αγαπημένο