ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς επηρεάζει ο καιρός τη διάθεση μας; Γιατί σίγουρα το κάνει!

Εσύ νιώθεις διαφορετικά όταν βρέχει από όταν έχει ήλιο;

16.10.2021
2
'
καιρός διάθεση istock

Υπάρχουν αυτοί που λατρεύουν τη βροχή και το μουντό γκρι ουρανό και αυτοί που σιχαίνονται την υγρασία και την ταλαιπωρία που προκαλεί μία βροχερή ημέρα στην πόλη και παρακαλάνε για την παραμικρή ακτίδα ήλιου. Άραγε ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση μας όσο πιστεύουμε;

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση διάθεσης και καιρού αποδεικνύουν ότι ο καιρός μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο πώς αισθανόμαστε. Μια  μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι ο καλός καιρός έχει μεγαλύτερη επίδραση στα άτομα με αρνητική διάθεση παρά σε αυτά με θετική. Τις ημέρες που ο καιρός ήταν καλός τα άτομα με αρνητική διάθεση λάμβαναν ένα boost θετικής ενέργειας ενώ τα άτομα με ήδη θετική διάθεση έμεναν ανεπηρέαστα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ερωτήθηκαν σε εξαιρετικά ηλιόλουστες ημέρες έδειξαν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή από τους συμμετέχοντες που ερωτήθηκαν τις ημέρες με «συνηθισμένο» καιρό. Ενώ αυτά τα συναισθήματα φαίνεται να είναι φευγαλέα και μεταβλητά από μέρα σε μέρα, υποδηλώνουν ότι ο καλός καιρός μπορεί να επηρεάσει τη συνολική μας διάθεση.

 

Άλλη μία απόδειξη του πόσο ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση μας είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD), που είναι ένας τύπος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με τις εποχές.  Το SAD συνήθως ξεκινά το φθινόπωρο και διαρκεί μέχρι το χειμώνα πριν από την ύφεση την άνοιξη. Η προτιμώμενη θεραπεία είναι η θεραπεία με φως. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Η.Π.Α, το SAD «δεν θεωρείται ξεχωριστή διαταραχή» από την κατάθλιψη. Οι ασθενείς βιώνουν τα ίδια συμπτώματα με την κατάθλιψης απλά σε εποχιακή βάση. Οι νεότεροι ενήλικες και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από SAD.

Διάβασε περισσότερα για το πώς και γιατί ο καιρός επηρεάζει τη διάθεσή μας στο elle.gr

Αγαπημένο