ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αρνητικές σκέψεις: Μην τις αφήνεις να σε πάνε πίσω

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που ξεπηδούν αυτόματα στο μυαλό σου όμως έχουν την ιδιότητα να σε πάνε χιλιόμετρα πίσω. Μάθε να τις αναγνωρίζεις κι έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να πας μπροστά.
4
'
arnitikes-skepseis

Ο τρόπος που σκέφτεσαι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής σου και  αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις πράξεις σου. Για να υλοποιήσεις όμως τα οποιαδήποτε σχέδια χρειάζεσαι να έχεις ώθηση από τον εαυτό σου κυρίως. Και την ώθηση την εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό η θετική σκέψη. Αντίθετα οι αρνητικές σκέψεις σε φορτίζουν αρνητικά και σαμποτάρουν τα σχέδιά σου.

Οι αρνητικές σκέψεις, μπορεί έχουν σοβαρή επίδραση στη ζωή σου. 

Ποιες είναι οι πιο συχνές αρνητικές σκέψεις

«Δεν είμαι αρκετά καλός»

Αυτή είναι η πιο κοινή σκέψη που μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά διότι ταράζει την αυτοεκτίμηση σου.  Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι μας έχουμε  αμφιβολίες για το αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι ή όχι. Όλοι έχουμε δυνάμεις και αδυναμίες, αλλά για να πετύχεις κάτι πρέπει σίγουρα να προσπαθήσεις. Χωρίς προσπάθεια, δεν προχωράει τίποτα. Σκοπός είναι να προσπαθήσεις για αυτό που θες και να βάλεις τα δυνατά σου. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρεις, δεν πειράζει. Βλέπεις, τι,  δεν πήγε καλά και προσπαθείς να το βελτιώσεις την επόμενη φορά. Θα’ χεις κάνει όμως το πρώτο βήμα.

Διάβασε και αυτό: Κάνε RESTART στη ζωή σου και ανακάλυψε τον πιο υπέροχο εαυτό σου

«Είναι καλύτερος από εμένα»

Η σύγκριση με τους άλλους είναι κάτι αναπόφευκτο διότι δε ζεις μόνος σου στο κόσμο αυτό. Βρίσκεσαι σε μία κοινωνία και έρχεσαι σε επαφή και αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους. Όμως, σύμφωνα με τη δρ Deborah Carr, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Rutgers University, το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με οποιονδήποτε άλλο είναι μάταιο και ψυχοφθόρο, αφού πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από σένα που θα σε αναγκάζει μέσα από τη σύγκριση να ανεβάσεις τον πήχη τόσο ψηλά ώστε τελικά να σου ρίχνει την ψυχολογία κάθε φορά που αποτυγχάνεις να τον φτάσεις. Όταν μπαίνεις σε σύγκριση, καταρρακώνεις την αυτοπεποίθησή σου, ακυρώνεις τον εαυτό σου, γεμίζεις με ενοχές και γίνεσαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου. Δεν υπάρχει κάποιο νόημα στην σύγκριση αυτή διότι κανείς δεν είναι τέλειος σ’ όλα.  Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει τις δικές του δυνατότητες και τα δικά του χαρίσματα. 

arnitikes-skepseis-sixnotita

 

«Ήταν λάθος αυτό που έκανα…» 

Δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο στο να μετανιώνεις για τα λάθη του παρελθόντος. Το μόνο έξυπνο είναι να διδαχτείς από αυτά. Το να έχεις πάρει κάποιες λάθος αποφάσεις στο παρελθόν δε σημαίνει ότι είσαι  καταδικασμένος για μια ζωή. Το ότι έκανες λάθη στο παρελθόν, δε σημαίνει πως θα κάνεις λάθη συνέχεια. Όπως επίσης δε σημαίνει πως θα αντιμετωπίζεις για πάντα τις συνέπειες τους. Τυχαίνει κάποιες λάθος επιλογές μας να έχουν σημαντικές επιπτώσεις αλλά με την αυτοτιμωρία δεν κέρδισε ποτέ κανείς τίποτα. Είναι εντελώς άκυρο να «βαφτίζεις» πράξεις του παρελθόντος ως λάθη με κριτήρια του παρόντος, διότι τότε ίσως ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Συνήθως κάνεις το καλύτερο που μπορείς σε μια δεδομένη στιγμή. 

Διάβασε επίσης: Δράση άνευ αντίδρασης; Μάθε να διαχειρίζεσαι σωστά τα αρνητικά συναισθήματα

«Τι με περιμένει… αύριο;»

Το  στρες είναι φυσιολογικό μέρος της ζωή μας. Σε μικρές δόσεις είναι ωφέλιμο και μας κάνει πιο δημιουργικούς, ωστόσο το υπερβολικό στρες είναι επιβλαβές  για την υγεία μας. Τις περισσότερες φορές η βασική αιτία του άγχους είναι οι διάφορες ανησυχητικές σκέψεις που κάνεις για το «μετά» και όχι για το «τώρα». Όμως, αξίζει να τονίσουμε ότι αρκετά συχνά οι σκέψεις αυτές  δεν είναι ρεαλιστικές αλλά φανταστικές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικές για τη ζωή σου. Να θυμάσαι ότι τo στρες και η ανησυχία προκαλούνται όταν ενώ είμαστε εδώ, θέλουμε να είμαστε εκεί. Δηλαδή με το να είμαστε στο παρόν και να θέλουμε να είμαστε στο μέλλον. Συχνά ο νους μας προβάλλεται σε μια φανταστική μελλοντική κατάσταση και δημιουργεί φόβο και ανησυχία. Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις  με επιτυχία μια τέτοια κατάσταση επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις  τη θέση σου στην παρούσα στιγμή και θα δεις ότι το άγχος σου θα μειωθεί.

arnitikes-skepseis-xeirismos

Πώς να χειριστείς τις αρνητικές σκέψεις 

Όταν αντιληφθείς ότι μια σκέψη σε επηρεάζει αρνητικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις αυτόματα να σταματήσεις  να τη σκέφτεσαι. Μερικές φορές όμως αυτού του είδους προσπάθεια ίσως να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή να τη σκέφτεσαι περισσότερο. Αρχικά, καλό είναι να προσπαθήσεις να καταλάβεις ότι οι σκέψεις αυτές είναι αυτόματες και έρχονται στο μυαλό σου ασυνείδητα. Ο μοναδικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις είναι να είσαι παρών στη στιγμή. Δηλαδή να μπορείς να αναγνωρίζεις τι σου συμβαίνει την εκάστοτε στιγμή. Για παράδειγμα κάνεις μια δυσλειτουργική σκέψη, την εντοπίζεις, και αρχίζεις να ρωτάς τον εαυτό σου τι είναι αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι έτσι και σιγά σιγά το κουβάρι ξετυλίγεται. Μπορείς αν θες να το καταγράψεις και σ ένα χαρτί. Συνήθως η βασική ερώτηση την οποία πρέπει να απαντήσεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου είναι είναι: «γιατί κάτι σε φοβίζει;». Βρες τι είναι αυτό που φοβάσαι και δούλεψε το. Οι αρνητικές σκέψεις δεν αλλάζουν εύκολα. Χρειάζεται χρόνος και αρκετή προσπάθεια για να αντικατασταθούν με θετικές σκέψεις. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου συμβούλου αν δυσκολεύεσαι πάνω σε αυτό. Και μην ξεχνάς ότι «Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα», όπως έλεγε και ο φιλόσοφος Επίκτητος.

Διάβασε ακόμα: Πώς και γιατί πρέπει να αγνοήσεις το comfort zone σου




 

Αγαπημένο