ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως να "εγκαταλέιψεις" τον καφέ και να στραφείς στα οφέλη του τσαγιού;

Ο πρωινός καφές είναι σαν ενδοφλέβια "ενέργειας" που τελικά οδηγεί στο άγχος και την υπερένταση. Διάβασε αναλυτικά τις διαφορές του καφέ από το τσάι.
3
'
Istock

Ζούμε σε έναν κόσμο με εμμονή στον καφέ. Ενώ οι Άγγλοι έχουν το τσάι τους (και άλλα μεγάλα έθνη το προτιμούν επίσης, όπως η Ρωσία και χώρες σε όλη την Ασία), εμείς βρισκόμαστε στη σφαίρα μιας νοοτροπίας «πρώτα ο καφές μας». Πιστεύουμε ότι είναι πιο δυνατό, πιο στιβαρό, πιο γευστικό… η απαραίτητη έναρξη για την ημέρα μας.

Υπάρχει ένας λόγος που το σκούρο, αδιαφανές χρώμα μιας πλούσιας παρασκευής καφέ μας κάνει να διαισθανόμαστε ότι είναι πιο δυνατό από το ημιδιαφανές αντίστοιχό του, το τσάι. Όχι μόνο ο καφές έχει περισσότερη καφεΐνη ανά φλιτζάνι, αλλά ο τρόπος που μας επηρεάζει η καφεΐνη είναι επίσης διαφορετικός. Μέρος αυτού είναι οι απαραίτητες ενώσεις που έχει, και ένα άλλο είναι ο τρόπος που τον παρασκευάζουμε.

Δες και αυτό: Matcha Tea: Πόσο μπορείς να πίνεις και ποιος είναι ο τρόπος κατανάλωσης

Για μια γρήγορη ανάλυση, ένα μόνο φλιτζάνι καφέ μπορεί να έχει από 95 mg καφεΐνης έως 200 mg, στην πιο δυνατή εκδοχή του. Φυσικά, μπορούμε να επιλέξουμε να το παρασκευάσουμε λίγο λιγότερο δυνατό και μπορούμε να υπολογίζουμε σε τουλάχιστον 30-175 mg Ωστόσο, το τυπικό φλιτζάνι στο σπίτι ή σε ένα καφενείο είναι πιθανό να είναι πιο κοντά στα 175 mg.

Εικόνα
tea

 

Το Matcha, από την άλλη, με μια πλήρη μερίδα μεγέθους κουταλιού του γλυκού, θα είναι περίπου 80 mg καφεΐνης. Το μαύρο τσάι περιέχει μόνο περίπου 65 mg καφεΐνης, ενώ το oolong, το πράσινο και το λευκό τσάι είναι όλα κάτω από 50 mg ανά μερίδα.

Αυτό μπορεί να είναι συγκλονιστικό, αλλά το matcha, το oolong, το μαύρο, το πράσινο και το λευκό τσάι προέρχονται στην πραγματικότητα από τα ίδια φύλλα τσαγιού. Η διαφορά με το matcha είναι ότι χρησιμοποιεί ολόκληρο το φύλλο, ενώ τα άλλα είδη τσαγιού είναι στραγγισμένα και βρασμένα. Η διαφορά τους στη γεύση και τη δύναμή τους οφείλεται στη διαδικασία ζύμωσης. Τα μαύρα τσάγια ζυμώνονται με μεγαλύτερη διάρκεια, μετά το oolong και μετά το πράσινο. Τα φύλλα του λευκού τσαγιού συνήθως δεν ζυμώνονται καθόλου ή μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η διαδικασία ζύμωσης συμβάλλει στη στιβαρότητα, στη γεύση, καθώς και στην ανάδειξη της βιοδιαθέσιμης καφεΐνης στα φύλλα.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν σημαίνουν τα πάντα. Η καφεΐνη από τον καφέ θα μας κάνει να νιώσουμε πολύ διαφορετικά από την καφεΐνη στο τσάι. Και για αυτό, μπορούμε να ευχαριστήσουμε την L-theanine. Αυτή είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φύλλα τσαγιού και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφούμε και νιώθουμε την καφεΐνη. Βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης της καφεΐνης στην κυκλοφορία του αίματος, κάνοντάς μας να νιώθουμε ψύχραιμοι, ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Εικόνα
coffee

 

Εν τω μεταξύ, η καφεΐνη από τον καφέ χτυπά την κυκλοφορία του αίματος σαν ενδοφλέβια, και το αποτέλεσμα είναι συχνά νευρικότητα και άγχος. Ενώ μερικοί άνθρωποι προτιμούν την ένταση από τον καφέ επειδή μπορούν να αντιληφθούν τις έντονες επιδράσεις της καφεΐνης πολύ περισσότερο από το τσάι, μπορεί να γίνει εθιστικό. Γι' αυτό πολλοί λάτρεις του καφέ πίνουν πολλά φλιτζάνια την ημέρα και κυριολεκτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν από το πρώτο τους πρωινό φλιτζάνι. Η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο.

Ουσιαστικά, η καφεΐνη από το τσάι, ειδικά αυτή στο matcha, μας κάνει να νιώθουμε πιο ήρεμοι, σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι, αντί να χοροπηδάμε. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή έχουν επίσης νευροπροστατευτικές ικανότητες..

Ενώ ο καφές έχει επίσης αντιοξειδωτικά, δεν έχει τόσα πολλά να προσφέρει όπως το matcha και δεν περιέχει κατεχίνες, ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου. Δεν σας αναγκάζουμε να παρατήσετε την πρωινή σας κούπα. Απλώς προτείνουμε να προσθέσετε λίγο τσάι εκ περιτροπής, για το καλό της υγείας, του σώματος και του μυαλού σας στην καθημερινότητά σας.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Μήπως ο καφές σαμποτάρει την δίαιτα σου; Οι θερμίδες που έχουν όλοι οι καφέδες

Αγαπημένο