ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

3 πράγματα που πρέπει να μετράς εάν έχεις διαβήτη

Δεν είναι μόνον η διατροφή αλλά και αυτά τα τρία πράγματα που θα αποτρέψουν μελλοντικούς κινδύνους.
23.10.2021
3
'
Γυναίκα μετράει το σάκχαρο istockphoto

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου ΙΙ. Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πιο αδύνατοι άνθρωποι είναι ασφαλείς. Εάν έχεις λεπτά πόδια αλλά επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση, μπορεί να διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ σύμφωνα με πολλές επιδημιολογικές μελέτες ενώ υπάρχει και ιδιαίτερη γονιδιακή συσχέτιση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.  Αν έχεις προδιαβήτη ή διαβήτη δες ποια πράγματα πρέπει απαραιτήτως να προσέχεις!

1 Τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c)

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να κάνουν την εξέταση HbA1c κάθε 3-4 μήνες, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, συνεχώς ανανεώνονται, οπότε το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο αίματος. Για το Διαβήτη τύπου 2, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, αλλά και διαβητολογικές εταιρείες από άλλες χώρες, έχουν θέσει ως στόχο ποσοστό μικρότερο από 7%, το οποίο εκτιμάται σε μια μέση τιμή χαμηλότερη του 154 mg/dl.

2  Την αρτηριακή σου πίεση

Διαβήτης και υπέρταση συνδέονται στενά οπότε πρέπει να προσέχεις την αρτηριακή σου πίεση να μην ξεπερνά τα 130/80mgHg για τη συστολική και <80 mmHg για τη διαστολική, με την προϋπόθεση ότι είναι καλά ανεκτή. Η ρύθμιση της πίεσης προστατεύσει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για δες: Μετράς σωστά την πίεσή σου; Ο χρήσιμος οδηγός που θα σε βοηθήσει.

3 Τη χοληστερόλη σου

Η LDL (κακή) χοληστερόλη πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dl, ενώ η καλή χοληστερόλη πρέπει να είναι πάνω από 40 mg/dl για τους άντρες και από 50 mg/dl για τις γυναίκες. Τα τριγλυκερίδια πρέπει να είναι κάτω από 150 mg/dl.

Δες ακόμη: Άσκηση: O φυσικός τρόπος για να μειώσεις την χοληστερόλη σου

Και φυσικά μην ξεχνάς τη διατροφή σου

Ελέγχοντας όλα τα παραπάνω πρόσεξε ταυτόχρονα και τη διατροφή σου καταναλώνοντας τροφές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, πολλά φρούτα και λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Ακόμη, περιορίσου στα δύο ποτά την εβδομάδα, απόφυγε τα τρανς λιπαρά οξέα, μείωσε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, το αλάτι και επίλεξε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Διάβασε ακόμη: Γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19;

Αγαπημένο