ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πέτρος Φιλιππίδης: Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το εγκεφαλικό σε κάποιον που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη;

Μάθετε ποια είναι η κατάσταση της υγείας του Πέτρου Φιλλιπίδη
02.07.2022
2
'
Πέτρος Φιλιππίδης: Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το εγκεφαλικό σε κάποιον που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη; Πέτρος_Φιλιππίδης

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο Πέτρος Φιλιππίδης και νοσηλεύτηκε στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Πέτρο Φιλιππίδης: Η κατάσταση της υγείας του

Ο ηθοποιός ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών γυναικών συναδέλφων του, αισθάνθηκε πόνους και αδιαθεσία και διακομίσθηκε εσπευσμένα στο Κρατικό Νοσοκομείο από τη φυλακή του Κορυδαλλού.

Υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, οι οποίες έδειξαν ότι υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο.

Πέτρος Φιλιππίδης: Αποφυλακίστηκε υπό όρους

Εικόνα
ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα για αντικατάσταση προσωρινής κράτησης του Πέτρου Φιλιππίδη. Με την ίδια απόφαση του επέβαλλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από χώρα, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 2 φορές το μήνα και εγγυοδοσία 20.000 ευρώ.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο γιατρός που παρακολουθεί τον ηθοποιό και κατέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η κατάσταση της υγεία του είναι βεβαρυμένη. Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό που συνέβη ήταν αναμενόμενο. Λόγω του υποκείμενου νοσήματος και λόγω του ότι βρέθηκε σε έντονα στρεσογόνες συνθήκες μπορεί να του προκαλέσουν τέτοια θέματα. Αυτό που έπαθε πρακτικά σημαίνει ότι τμήμα του εγκεφάλου του Φιλιππιδη δεν αιματώθηκε. Για το θέμα της αποθεραπείας θεωρώ ότι θα πρέπει να αποφύγει επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιας βαρύτητας επεισόδιο» ανέφερε ο μάρτυρας προσθέτοντας πως «η φυλακή δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την αποθεραπεία του».

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι είναι

Εικόνα
εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βασικότερη αιτία πρόκλησης αναπηρίας στον άνθρωπο και συνεπώς μείωσης της καθημερινής του αποδοτικότητας και τελικά υποβάθμισης της ποιότητας ζωής του. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμπτώματα

Δύο είναι οι κατηγορίες εγκεφαλικού εμφράκτου: Το ισχαιμικό έμφρακτο, όπου για κάποιο λόγο μια περιοχή του εγκεφάλου δεν αιματώνεται, και το αιμορραγικό έμφρακτο, όπου μια εγκεφαλική αιμορραγία και πάλι προκαλεί ισχαιμία στον εγκέφαλο επιπλέον όμως η παρουσία αίματος στον εγκεφαλικό ιστό επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι η πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης με επακόλουθο την εμφάνιση μιας σωματικής αναπηρίας ή άλλου είδους βλάβης στον οργανισμό μας.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Εικόνα
εγκεφαλικό

Όπως και σε κάθε ασθένεια η πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγεκφαλικό επεισόδιο αυξάνεται εφόσον αυτό εμφανίζει προδιάθεση. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, άτομα χωρίς προδιάθεση είναι δυνατό να προσβληθούν για άγνωστες αιτίες. Η λέξη προδιάθεση λοιπόν, σημαίνει ύπαρξη παραγόντων κινδύνου που συνδέονται αιτιολογικά με την πρόκληση του εγκεφαλικού εμφράκτου. Σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται :

1. Ηλικία – Άτομά μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύον περισσότερο, ειδικά μετά τα 65 έτη καθώς εμφανίζουν και άλλα συνοδά νοσήματα.

2. Φύλο – οι άνδρες διατρέχουν μεγαλυτερο κίνδυνο.

3. Εθνικότητα – άτομα της μαύρης φυλής καθώς και αυτά με Ισπανικές ρίζες καταγωγής είναι πιο ευάλωτοι στο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Παχυσαρκία και καθιστική ζωή – πολύ σημαντικοί παράγοντες που μας φέρνουν πιο κοντά στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

5. Κάπνισμα – πολύ επιβαρυντικό στοιχείο για πιθανό επεισόδιο εγκεφαλικής ισχαιμίας (έμφρακτο).

6. Υψηλές τιμές χοληστερόλης και ο σακχαρώδης διαβήτης – οι ποικίλες αλλοιώσεις στα αγγεία του οργανισμού αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ενός εγκφαλικού επεισοδίου.

7. Αρτηριακή υπέρταση και κυρίως η μη καλή ρύθμισή της – από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για ένα εγκεφαλικό έμφρακτο.

8. Διάφορες καρδιοπάθειες (όπως η κολπική μαρμαρυγή) και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητς θρόμβωσης του αίματος – θρόμβος οποιασδήποτε προέλευσης μπορεί να αποφράξει ένα εγκεφαλικό αγγείο και να προκληθεί ισχαιμία (εγκεφαλικό επεισόδιο).

Εγκεφαλικό επεισόδιο και σακχαρώδης διαβήτης

Εικόνα
εγκεφαλικό

Σύμφωνα με μελέτη, οι ασθενείς με διαβήτη αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε όλες τις ηλικίες, αλλά πολύ περισσότερο σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι διαβητικοί κάτω των 65 ετών αντιμετωπίζουν 12πλάσιο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr Jane Khoury (Cincinnati Children's Hospital Medical Center, OH). Στην ομάδα των ατόμων πάνω των 65 ετών εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος για τους διαβητικούς ασθενείς.

Η Dr Jane Khoury επισημαίνει ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι οι νεότεροι ασθενείς δεν έχουν πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, έτσι ώστε η παρουσία του διαβήτη είναι αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά. Όταν οι ασθενείς μπαίνουν στα 70, μπαίνουν στο παιχνίδι πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου, έτσι ώστε μόνο η επίδραση του διαβήτη μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλη, σύμφωνα με την Dr Jane Khoury.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι ο διαβήτης αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με την κακή έκβαση και την αναπηρία μετά από ένα εγκεφαλικό, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, και ειδικότερα ασθενείς πιο νέους, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα βαριά αναπηρία και την απώλεια δραστηριότητας.

Μάθετε ακόμη: Πέτρος Φιλιππίδης: Για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο μέσα σε ένα 24ωρο - Η διάγνωση των γιατρών

Αγαπημένο