ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σε ποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας βοηθάει το ζεστό μπάνιο; Νέα έρευνα απαντά!

Τι λέει μία νέα ιαπωνική μελέτη πάνω στο θέμα;
02.01.2023
1
'
Πως το ζεστό μπάνιο βοηθάει στην πρόληψή της υπέρτασης; iStock

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ιαπωνική μελέτη το ζεστό μπάνιο μπορεί όντως να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης. Ο ισχυρισμός προέρχεται από μία έρευνα η οποία εξέτασε τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους κατοίκους του Beppu, μία πόλη στην Ιαπωνία που είναι ευρέως γνωστή για τις φυσικές θερμές πηγές της.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/ashimi-anapnoi-poy-ofeiletai-kai-pos-antimetopizetai-i-dysosmia-toy-stomatos

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά αποκαλύφθηκε ότι όσοι ηλικιωμένοι επέλεγαν να κάνουνε μία βουτιά στις θερμές πηγές μετά τις 7μ.μ. είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση έως και 15%!

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ.Satoshi Yamasaki είπε χαρακτηριστικά: «Έμεινα έκπληκτος με τα ευρήματά μας», σχολιάζοντας την συνήθεια να κάνει κάποιος μπάνιο σε ζεστές πηγές και το ιατρικό ιστορικό περίπου 11.000 ντόπιων ηλικίας 65 και άνω.

Αναλογικά ο αριθμός των ηλικιωμένων που ρωτήθηκαν το 2011 ήταν το 1/3  όλων των ηλικιωμένων που ζούσανε στην περιοχή Beppu εκείνη την εποχή.

Μάθε επίσης: Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και σε ποιες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται τα συμπτώματα του; | bestofyou

4 στους 10 είτε είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση όταν ρωτήθηκαν είτε είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όλοι τους έπρεπε να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό σωματικών και ψυχικών παθήσεων τους, όπως:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Κατάθλιψη
 • Καρδιακές παθήσεις
 • Εγκεφαλικό
 • Ουρική αρθρίτιδα
 • Άσθμα
 • Διαβήτη
 • Νεφρική νόσο
 • Αλλεργίες

Επιπροσθέτως έπρεπε να αναφέρουν και τις συνήθειες τους για το λουτρό σε πηγές, καθώς και το πόσο συχνά πήγαιναν για μπάνιο, πόση ώρα έμειναν στο νερό και ποια ώρα της ημέρας πήγαιναν συνήθως το χρονικό διάστημα που την επισκέπτονταν.

Τι έβγαλε το πόρισμα των ερευνητών:

Οι ειδικοί ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα τακτικά μπάνια σε θερμό νερό τη νύχτα ενισχύουν σημαντικά την προστασία και την μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους Ιάπωνες.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/ashimi-anapnoi-poy-ofeiletai-kai-pos-antimetopizetai-i-dysosmia-toy-stomatos

Ο Yamasaki ισχυρίζεται ότι αυτό σχετίζεται με την ικανότητα του νυχτερινού μπάνιου που βοηθά στην μείωση του στρες!

Ωστόσο μπορεί επίσης να βοηθά τους ηλικιωμένους να κοιμούνται πιο γρήγορα καθώς οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι το να κοιμάται κανείς νωρίς είναι άμεσα σχετιζόμενο με τον καλύτερο ύπνο και την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Διάβασε ακόμα: Άσχημη αναπνοή: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται η δυσοσμία του στόματος;

Να σημειωθεί ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση εντείνει τον κίνδυνο:

 • Εμφράγματος
 • Καρδιακής ανεπάρκειας
 • Εγκεφαλικού
 • Χρόνιας νεφρικής νόσου
 • Πρόωρου θανάτου

Από την άλλη αποτελεί και έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο!

Ως προς την πρόσληψη της αρτηριακής πίεσης το ιδανικότερο είναι η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η μείωση της πρόσληψη αλατιού και η άμεση λήψη μέτρων για την απώλεια βάρους, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο. Η περισσότερη φυσική άσκηση και μείωση κατανάλωσης του αλκοόλ, είναι επίσης βασικά κριτήρια που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Τέλος η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική, αφού η μείωση του άγχους και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι άμεσα σχετιζόμενα με τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/ashimi-anapnoi-poy-ofeiletai-kai-pos-antimetopizetai-i-dysosmia-toy-stomatos

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο