ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αλάτι: Το πιο παρεξηγημένο συστατικό της εποχής μας επαναπροσδιορίζει τα οφέλη του

Διεκδικεί την θέση του στην λίστα με τα απαραίτητα συστατικά της διατροφής μας
2
'
Αλάτι: Το πιο παρεξηγημένο συστατικό της εποχής μας επαναπροσδιορίζει τα οφέλη του Αλάτι

Το πολύ στο οτιδήποτε είναι κακό. Μπορούμε να το παρακάνουμε με το λάχανο, την καφεΐνη, τις προβιοτικές τροφές οπότε το κλειδί είναι το μέτρο!. Το ίδιο ισχύει και για το αλάτι, που έχει αποκτήσει κακή φήμη για την διατροφή και την υγεία μας.

Ακούμε συστάσεις για το πώς να μειώσουμε την πρόσληψη νατρίου, γράφονται πάρα πολλά άρθρα σχετικά με το πώς να «περιορίσετε» την πρόσληψη νατρίου, και τελικά ένα πράγμα που έγινε σωστά είναι ότι αυτό το επιβλαβές νάτριο για το οποίο μιλούν προέρχεται κυρίως από συσκευασμένα και διατηρημένα τρόφιμα. Όταν είμαστε επιλεκτικοί σχετικά με τα συσκευασμένα τρόφιμα μας και ξέρουμε πώς να διαβάζουμε μια ετικέτα, μπορούμε να αποφύγουμε το επιβλαβές νάτριο και να απορροφήσουμε τα καλά πράγματα. Ποια είναι τα καλά πράγματα; Το αλάτι είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού.

Εικόνα
salt

 

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αμέτρητοι τύποι αλάτων από όλο τον κόσμο όπως από θάλασσες μέχρι οροσειρές, ορυχεία. Όλα περιέχουν διαφορετικά μέταλλα, επίπεδα αλατότητας, υφές, αρώματα, ακόμη και γευστικές αποχρώσεις.

Η περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία είναι αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό, και ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν το αλάτι με την κατακράτηση νερού και την αφυδάτωση, αυτά τα κρίσιμα μέταλλα γνωστά ως ηλεκτρολύτες είναι στην πραγματικότητα γνωστά για την ενίσχυση της βέλτιστης ενυδάτωσης σε κυτταρικό επίπεδο. 

Όταν νιώθεις κούραση, άγχος, πρήξιμο, λαχτάρα για ζάχαρη... παραδόξως, το αλάτι μπορεί να τα διορθώσει όλα αυτά. Το αλάτι όμως καλής ποιότητας. Το αλάτι έχει δαιμονοποιηθεί για τα πάντα. Αλλά ένα αλάτι καλής ποιότητας, πλούσιο σε μέταλλα είναι απαραίτητο για κάθε βασική σωματική λειτουργία και για τη διατήρηση της συστηματικής και αρμονικής λειτουργίας του σώματός σας.

Το νάτριο είναι και ηλεκτρολύτης και μεταλλικό στοιχείο, οπότε βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού (η ποσότητα του υγρού μέσα και έξω από τα κύτταρα του σώματος) και των ηλεκτρολυτών του σώματος. Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη γνωστική λειτουργία, τον θυρεοειδή και το νευρικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της πέψης και του ύπνου.

Εικόνα
salt type

Πέψη

Το αλάτι χρειάζεται για να σχηματίσει το οξύ του στομάχου, να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο παίζουν ρόλο στη σωστή λειτουργία και τη σύσπαση των μυών. Τα χρόνια χαμηλά επίπεδα αυτών των μετάλλων μπορούν να επιβραδύνουν τις μυϊκές συσπάσεις που μοιάζουν με κύμα που μετακινούν την τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα, οδηγώντας σε κίνδυνο για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Η σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών διασφαλίζει ότι το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να παραμείνει υγιές και κανονικό.

Εκτέλεση

Οι ηλεκτρολύτες, που περιλαμβάνουν νάτριο, βοηθούν στη διοχέτευση των νευρικών σημάτων και στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον εγκέφαλο. Η διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών είναι κρίσιμη για την υγεία του εγκεφάλου καθώς διασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει το οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Είναι επίσης πολύ ευεργετικό για τις αθλητικές επιδόσεις καθώς βοηθά στην αύξηση του όγκου του αίματος, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος με έντονη άσκηση. Το αλάτι είναι σημαντικό για την ενυδάτωση, την ενέργεια και τη μετάδοση των νεύρων.

Εικόνα
salad

Στρες, ορμόνες και ύπνος

Παράγοντες συμπλήρωσης ηλεκτρολυτών σε:

Κορτιζόλη- η οποία έχει αμφίδρομη σχέση με το νάτριο. Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε λιγότερο άγχος και περισσότερο αλάτι.

Αδρεναλίνη- Η αντίδραση του σώματός μας στη χαμηλή πρόσληψη αλατιού; Περισσότερη αδρεναλίνη για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το νάτριο.

Αλδοστερόνη- το χαμηλό νάτριο αυξάνει αυτή την ορμόνη, με τη σειρά του να μειώνει το κάλιο και να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Η ρενίνη εμφανίζεται επίσης όταν πέφτουν τα επίπεδα νατρίου, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Οι ηλεκτρολύτες εξισορροπούν τις ορμόνες, αλλά η έλλειψη ηλεκτρολυτών μπορεί να ρίξει αυτήν την ισορροπία εξίσου γρήγορα.

Εικόνα
salt2

Τι είδους αλάτι πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Το νάτριο είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε τα πράγματα σε ισορροπία. Είναι γεμάτο μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Θέλετε ένα αλάτι υψηλής ποιότητας; Μπορείς να ψάξεις το Redmond Real Salt σε σχέση με το πιο δημοφιλές ροζ αλάτι Ιμαλαΐων επειδή περιέχει 60+ ιχνοστοιχεία και δεν έχει πρόσθετα. Αλατίζετε όλα τα γεύματά σας, πίνετε ένα ρόφημα με αλάτι και νερό με λεμόνι πριν από την προπόνηση σας. Προσθέτεις ακόμη και καλής ποιότητας αλάτι στον καφέ ή στο matcha σας (δοκιμάστε το, ενισχύει τη γεύση και εξισορροπεί τη διουρητική δράση ή την απώλεια ηλεκτρολυτών).

Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να δοκιμάσουν να προσθέσουν ένα πλούσιο σε μέταλλα αλάτι στα φαγητά τους για μια εβδομάδα και να δουν πώς νιώθουν. Όταν κάνετε την σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών, θα νιώσετε τα οφέλη αμέσως. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια για τις προπονήσεις, θα κοιμάστε καλύτερα και θα νιώθετε τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί σε νέα επίπεδα. Όταν άρχισετε να δίνετε τόση σημασία στους ηλεκτρολύτες σας όσο το φαγητό και την κίνησή σας, όλα θα αλλάξουν.

Δες και αυτό: Sugar Detox: Βγάλε τη ζάχαρη από την καθημερινότητα σου και νιώσε καλύτερα!

Αγαπημένο