ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Άσκηση: O φυσικός τρόπος για να μειώσεις την χοληστερόλη σου

Πώς ακριβώς βοηθάει;
3
'
mile shutterstock

Το πιθανότερο είναι πως έχεις ακούσει ότι η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους για τη μείωση της χοληστερόλης. Έχεις όμως αναρωτηθεί πώς ακριβώς αυτό λειτουργεί; Και τι είδους άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική;

Πώς η άσκηση επηρεάζει τη χοληστερόλη

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το πώς η άσκηση μειώνει τη χοληστερόλη, αλλά σιγά σιγά αρχίζουν να βγάζουν κάποια συμπεράσματα. «Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και πολλοί γιατροί, θεωρούν ότι η άσκηση μειώνει τη χοληστερόλη», λέει ο Amit Khera, MD, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Τέξας. "Αλλά μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν σίγουροι με ποιον τρόπο ακριβώς."

Η άσκηση είναι αλήθεια ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη βοηθώντας κάποιον να χάσει βάρος ή να διατηρηθεί στο ιδανικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος τείνει να αυξήσει την ποσότητα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα, το είδος της λιποπρωτεΐνης που έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις. Άρα και μόνο παίρνοντας ως δεδομένο ότι η άσκηση βοηθάει στον έλεγχο του βάρους αρκεί.  Δεδομένου ότι το υπερβάλλον βάρος  αποτελεί παράγοντα για την αύξηση της χοληστερόλης.

Διάβασε ακόμα: Μήπως η λύση για χαμηλή χοληστερίνη είναι να γίνεις vegan;

Πόση άσκηση χρειάζεται για τη μείωση της χοληστερόλης

Oι περισσότεροι οργανισμοί δημόσιας υγείας προτείνουν, τουλάχιστον, 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης άσκησης, όπως περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία ή κηπουρική.

Ωστόσο, μια μελέτη από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσε ότι η πιο έντονη άσκηση είναι στην πραγματικότητα καλύτερη από τη μέτρια άσκηση για τη μείωση της χοληστερόλης. 

Πόσο βοηθά η άσκηση

Το πόσο μεγάλη θετική επίδραση έχει η άσκηση στη χοληστερόλη είναι επίσης θέμα επιστημονικής συζήτησης. "Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο είναι αυτοί που είχαν αρχικά τη χειρότερη διατροφή και άσκηση," λέει ο Roger Blumenthal, MD, διευθυντής του Ciccarone Preventive Cardiology Center στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. "Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μειώνουν τη LDL(κακή χοληστερόλη) κατά 10-15% και αυξάνουν τη HDL(καλή χοληστερόλη) κατά 20%."

Τι να θυμάσαι

Αν έχεις αυξημένες τιμές χοληστερόλης, το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση της καρδιαγγειακής σου υγείας και να κρίνει αν χρειάζεσαι περεταίρω εξετάσεις.

Εκτός από τις οδηγίες που θα σου δώσει, μπορείς να συζητήσεις μαζί του το είδος της άσκησης που θα μπορούσες να επιλέξεις, την ένταση και την διάρκειά της.

Υπενθυμίζουμε ότι η American Heart Association προτείνει για χαμηλή χοληστερόλη και την καλή υγεία της καρδιάς έως και 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα ή 60 λεπτά εάν προσπαθεί κάποιος να χάσει ταυτόχρονα βάρος.

Αν δεν είσαι ο τύπος που η συστηματική άσκηση αποτελούσε μέρος της ζωή του, μπορείς να επιλέξεις μια μορφή άσκησης που μπορείς να κάνεις για 10-20 λεπτά κάθε φορά, με μέτρια ένταση, όπως περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, ή διάδρομο σε χαμηλή ταχύτητα.

Γενικά αν δεν έχεις ασκηθεί ποτέ να θυμάσαι ότι κάποια άσκηση είναι καλύτερη από καμία άσκηση. Και περισσότερη άσκηση είναι καλύτερη από μερικές. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση δεν ταιριάζει το «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»!

Διάβασε επίσης: Όταν η υψηλή χοληστερίνη είναι κληρονομική

Αγαπημένο