ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μέτρηση σακχάρου: Ποια λάθη αλλοιώνουν το αποτέλεσμα;

Έχεις διαβήτη, εσύ ή κάποιος από το περιβάλλον σου; Η Θένια Κουτσούμπα-Μαυρουδή, ενδοκρινολόγος εξηγεί ποια λάθη γίνονται στη μέτρηση σακχάρου και αλλοιώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
2
'
μέτρηση σακχάρου και διαβήτης istockphoto

Η μέτρηση ή παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα, είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο του διαβήτη. Είναι πολύ σημαντική τόσο στη λήψη αποφάσεων για τη διατροφή και τη θεραπεία, όσο και στην παρακολούθηση του προς αποφυγή υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας σε άτομα που ήδη λαμβάνουν αγωγή. 

1ο λάθος: Τοποθετείς τον σκαρφιστήρα σε λάθος περιοχή του δακτύλου σου

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι να λαμβάνουν αίμα με τον σκαρφιστήρα (βελόνα τρυπήματος) τρυπώντας εκεί όπου βρίσκονται τα νεύρα, με αποτέλεσμα να πονούν, όπως πχ. το μαξιλαράκι του δακτύλου σου που είναι αρκετά ευαίσθητο.

Τι να κάνεις: Τρύπησε στην πλάγια επιφάνεια των δακτύλων, που είναι λιγότερο επώδυνη. Πίεσε το δάκτυλό σου ώστε να βγει μια σταγόνα αίματος και  τοποθέτησέ τη σε μια ταινία που έχει εφαρμοστεί στον μετρητή γλυκόζης.

Διάβασε επίσης: ΗΙΤΤ: Η ιδανική άσκηση για τον διαβήτη

2ο λάθος: Δεν καθαρίζεις σωστά το δάκτυλό σου

Μην χρησιμοποιείς οινόπνευμα στα δάχτυλά σου γιατί η ξηρότητα που προκαλεί το οινόπνευμα μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα της μέτρησης. Άλλα λάθη που κάνουν κάποιοι είναι να γλείφουν τα δάχτυλά τους για να βγάλουν μια ταινία μέτρησης και δεν τα πλένουν. Ό,τι βρισκόταν στο στόμα τους ή ό,τι μόλις άγγιξαν είναι τώρα στο δάχτυλό τους και πιθανότατα θα ληφθεί από τη μέτρηση, δίνοντας λανθασμένο αποτέλεσμα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care διαπίστωσε ότι το δείγμα αίματος από άπλυτα χέρια είχε μεγαλύτερη από 10% διαφορά στα επίπεδα σακχάρου και ότι η λανθασμένη εκτίμηση ενισχύθηκε όταν τα χέρια των συμμετεχόντων είχαν αγγίξει πρόσφατα φρούτα.

Τι να κάνεις: Για πιο ακριβή μέτρηση σακχάρου πλένε πρώτα τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό και στέγνωνέ τα καλά πριν από τη μέτρηση.

Εικόνα
istockphoto

 

3ο λάθος: Χρησιμοποιείς το ίδιο δάχτυλο όλη την ώρα

Οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν το ίδιο δάχτυλο και το ίδιο σημείο κάθε φορά που κάνουν μία μέτρηση σακχάρου. Αλλά χρειάζεται να αλλάζεις το σημείο της μέτρησης.  

Τι να κάνεις: Ο στόχος είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικό δάχτυλο κάθε μέρα ή κάθε φορά. Η εναλλαγή των δακτύλων επιτρέπει στο τρυπημένο δάχτυλο να επουλωθεί και επίσης βοηθά στην αποφυγή του πόνου που προκαλείται από τα επαναλαμβανόμενα τρυπήματα. Εάν οι μετρήσεις σακχάρου είναι συνεπείς, δοκίμασε ακόμη και εναλλακτικές περιοχές, όπως την παλάμη του χεριού. Αλλά και η χρήση διαφορετικών σημείων στο ίδιο δάχτυλο μπορεί επίσης να αποτρέψει τον πόνο.

4ο λάθος: Κακή χρήση των εργαλείων

Για λιγότερο πόνο και πιο ακριβή αποτελέσματα, χρειάζεσαι τις κατάλληλες προμήθειες μέτρησης σακχάρου: νυστέρι, μετρητή γλυκόζης και ταινίες μέτρησης. Το νυστέρι είναι πολύ κοφτερό στην αρχή, αλλά γρήγορα στομώνει και θα σε πονέσει αν προσπαθήσεις να το επαναχρησιμοποιήσεις. Επίσης, η χρήση ληγμένων ή κακώς αποθηκευμένων ταινιών μέτρησης μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς μετρήσεις.

Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε ένα καινούργιο ​​νυστέρι, βεβαιώσου ότι οι ταινίες μέτρησης είναι αποθηκευμένες σε κλειστό κουτί και έλεγξε την ημερομηνία λήξης τους πριν τη χρήση. Έξι μήνες μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου όπου περιέχει τις ταινίες μέτρησης, συστήνεται οι ταινίες να μην χρησιμοποιούνται. Το καπάκι του φιαλιδίου πρέπει να κλείνεται ερμητικά, γιατί η υγρασία μπορεί να προκαλέσει φθορά στις ταινίες.

Δες κι αυτό: Το μυαλό του διαβητικού παιδιού διαφέρει

5ο λάθος: Δεν μπορείς να "διαβάσεις" τα αποτελέσμα του μετρητή σου

Οι σημερινοί μετρητές γλυκόζης είναι πιο εξελιγμένοι και ακριβείς καθώς και πιο εύχρηστοι από ποτέ. Ωστόσο, πρέπει να ελέγχεις περιοδικά την ακρίβεια του μετρητή σου — και θα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή για να το κάνεις σωστά. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις πώς να τον χρησιμοποιείς, πώς να τον φροντίζεις και τι σημαίνουν τα μηνύματα σφάλματος.

Τι να κάνεις: Εάν έχεις απορίες σχετικά με τον μετρητή σου, ζήτησε βοήθεια από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου.

Εικόνα
istockphoto

 

6ο λάθος: Κάνεις μετρήσεις αμέσως μετά το φαγητό

Γνωρίζοντας πότε πρέπει να κάνεις τη μέτρηση σακχάρου μπορεί να έχεις καλύτερο έλεγχο στον διαβήτη σου. Συχνά, οι άνθρωποι ελέγχουν το σάκχαρο τους μισή ή μία ώρα μετά το φαγητό, αλλά είναι νωρίτερα από αυτό που συνιστούν οι ειδικοί. Οι πρόωρες μετρήσεις, μετά από ένα γεύμα ή σνακ, θα  δώσουν υψηλές τιμές, αλλοιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Τι να κάνεις: Έλεγχε το σάκχαρο σου πριν φας. Περίμενε δύο ώρες μετά το φαγητό για να έχεις πιο ακριβή αποτελέσματα.

Διάβασε ακόμη: Γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19;

Αγαπημένο