Καλό αφεντικό - Kακό αφεντικό: Πώς επηρεάζουν την καριέρα σου;

4
'
istockphoto

Ένα καλό αφεντικό μπορεί να φτιάξει την καριέρα σου, αλλά ένα κακό μπορεί να σου κάνει τη ζωή πατίνι. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ενήλικες, έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων είπαν ότι το αφεντικό τους επίδρασε στην καριέρα τους. Για τους μισούς απ’ αυτούς, η επίδραση ήταν θετική και το αφεντικό τους βοήθησε στην καριέρα τους. Για το 20% περίπου, ήταν αρνητική και το αφεντικό τους έβλαψε στην καριέρα τους. Οι υπόλοιποι είπαν ότι η επίδραση δεν ήταν ούτε θετική ούτε αρνητική.

Η παραγωγικότητα εξαρτάται από τον διευθυντή σου!

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αποτελέσματα είναι λογικά, καθώς και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν είσαι ικανοποιημένη από το αφεντικό σου, επηρεάζεται άμεσα η ικανοποίηση που νιώθεις και στη δουλειά σου. «Τα αφεντικά, οι προϊστάμενοι δηλαδή, έχουν τρομακτικό αντίκτυπο τόσο στην ικανοποίηση που νιώθουν οι άνθρωποι από τη δουλειά τους, όσο και στην καριέρα τους», λέει ο E. Allan Lind, καθηγητής leadership στη Σχολή Διοίκησης Fuqua του Πανεπιστημίου Duke. Η σχέση σου με το αφεντικό σου είναι επίσης ένας καλός δείκτης του πόσο καλά τα πας στη δουλειά σου. «Μπορεί να πηγαίνεις σε μια εταιρεία λόγω του μισθού ή των επιδομάτων ή ενός χαρισματικού προϊσταμένου», λέει ο David Grossman, διευθυντής του The Grossman Group. «Το πόσο θα μείνεις εκεί, το πόσο παραγωγική είσαι, το πόσο ευχαριστημένη είσαι έχει να κάνει αποκλειστικά με το αφεντικό σου».

Μεταξύ των ανθρώπων που ανέφεραν ότι το αφεντικό τους είχε βοηθήσει την καριέρα τους, σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είχε υποστηρίξει την ομαδική εργασία. Αυτή ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση ακόμα κι από πράγματα όπως η ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής ή η ανέλιξη των υπαλλήλων μέσω της προαγωγής.

Εικόνα

 

Leadership και παράπονα

Δυστυχώς, δεν είναι όλα τα αφεντικά καλά στη διαχείριση ανθρώπων, όπως δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι καλοί στη διαχείριση της σχέσης με το αφεντικό τους. Τα πιο συνηθισμένα παράπονα είναι ότι το αφεντικό καθυστερεί ή ματαιώνει την αύξηση μισθού, τις προαγωγές και την προώθηση της δουλειάς τους στην ανώτερη διοίκηση. Ο Lind λέει ότι ένας από τους ισχυρότερους δείκτες του ταλέντου που έχει κάποιος στην ηγεσία είναι το να μοιράζεται την αναγνώριση της επιτυχίας. «Κάποιοι άνθρωποι, όταν είναι σχετικά ανασφαλείς, σκέφτονται “Πρέπει να πάρω εγώ όλη την αναγνώριση”. Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν η ομάδα τους αποδίδει καλά, τότε κι αυτοί αποδίδουν καλά». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλλο λάθος των αφεντικών: το micromanagement. Η δήλωση «Αν δεν το κάνω εγώ, δεν θα γίνει σωστά» αποτελεί συχνά δείγμα micromanagement, δηλαδή ενός στυλ ηγεσίας που βασίζεται στη σχεδόν ασφυκτική επίβλεψη και παρέμβαση. Ως αποτέλεσμα καλλιεργείται κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας στην ομάδα. Ο ίδιος ο micromanager καταλήγει αργά ή γρήγορα σε ξεσπάσματα θυμού και κρίσεις άγχους από το φόρτο και το συναίσθημα ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν.

Δες ακόμη: Σεβασμός στην εργασία: Πώς να κερδίσεις την εκτίμηση των συναδέλφων σου

Τι μπορείς να κάνεις

Η σχέση αφεντικού/υπαλλήλου είναι αμφίδρομη και υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνεις ένας υπάλληλος για να βελτιώσει την κακή σχέση του με το αφεντικό του. Μια τακτική είναι να σκεφτείς τι κρατάει ξάγρυπνο το αφεντικό σου τα βράδι και πώς μπορείς να λύσεις αυτό το πρόβλημα. Ο Grossman λέει ότι αντί οι υπάλληλοι να κατηγορούν το αφεντικό τους, θα πρέπει να αφιερώνουν την ενέργειά τους στο να αλλάξουν τα πράγματα. Αν θέλεις αύξηση ή προαγωγή, πες το στον προϊστάμενό σου – αλλά παρουσίασέ το με τρόπο που θα βοηθήσει κι εκείνον. «Κάν’ το έτσι ώστε να δει πόσο θα ωφεληθεί από αυτό που του λες», λέει ο Grossman.

Φυσικά, κάποιες σχέσεις μεταξύ αφεντικού και υπαλλήλου δεν έχουν ελπίδα. Τα τελευταία χρόνια με την κρίση ζητήθηκε από πολλούς υπαλλήλους να κάνουν περισσότερη δουλειά λόγω περικοπής προσωπικού και πολλοί προϊστάμενοι δεν κατάφεραν να κρατήσουν ικανοποιημένους τους υπαλλήλους που παρέμειναν. Πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι ο προϊστάμενός τους έβλαψε την καριέρα τους και ότι μείωσε ή εξάλειψε την όποια ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής είχαν μέχρι τότε. Ο Grossman λέει ότι αυτός είναι ο λόγος που μόνο το 20% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν είπαν ότι το αφεντικό τους έβλαψε την καριέρα τους, παρότι τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά εργασίας. «Όταν δουλεύεις για ένα κακό αφεντικό, δεν θα μείνεις για πάντα υπάλληλός του», προσθέτει.

Σε ενδιαφέρει: (Τηλε)εργασία και μυοσκελετικοί πόνοι; Βρες τη λύση με τις συμβουλές του ειδικού.