ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς να ακούς και να διαπραγματεύεσαι καλύτερα με τους άλλους;

Μάθε να «ακούς» πιο εύκολα, τις δικές σου ανάγκες, να εκφράζεις τις ιδέες σου ξεκάθαρα, αλλά και να καταλαβαίνεις περισσότερο και τις ανάγκες των γύρω σου. Η ενσυνείδητη ακρόαση και ομιλία μπορεί να σε οδηγήσει σε πολλές ευεργετικές αλλαγές, στις εργασιακές και στις προσωπικές σου σχέσεις.
02.12.2021
3
'
Ενσυνείδητη Ακρόαση και Ομιλία καλύτερες σχέσεις istockphoto

Η Ενσυνείδητη Ακρόαση και Ομιλία είναι μία γνωστική προσέγγιση, επανεκπαίδευση της Προσοχής, που βοηθά να εκφράζεσαι πιο αυθεντικά, με σεβασμό στον εαυτό σου και στους άλλους, να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά και να διαπραγματεύεσαι πιο αποδοτικά. Έτσι βελτιώνεις και τις επαγγελματικές και προσωπικές σου σχέσεις. Άλλωστε έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα! Η Κατερίνα Καρέλλα, Mindfulness and Meditation Teacher, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity, Peter Hess® Professional Sound Therapy HolMinD® - Holistic Wellbeing μας εξηγεί με ποιους τρόπους και τεχνικές μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας.

Κάθε επικοινωνία, είναι ένας «δρόμος διπλής κατεύθυνσης»

Η στάση σου, μπορεί να ενισχύσει ή όχι την σχέση σου. 

Π.χ. Σκέψου έναν προϊστάμενο. Σε ποιον θα εργαζόσουν πιο αποτελεσματικά και με πάθος; Για έναν προϊστάμενο που σε κριτικάρει συνέχεια και προσπερνά τη θετική σου συμμετοχή στην εργασία ή για κάποιον που σε ενθαρρύνει, αποδέχεται και αναγνωρίζει τις ικανότητες σου, αλλά και σε συμβουλεύει, για τυχόν λάθη, εποικοδομητικά και με ενσυναίσθηση;

Η/Ο σύζυγός/σύντροφος σου, έρχεται στο σπίτι με μια διάθεση φροντίδας και αγάπης και έτσι τον υποδέχεσαι με ένα πλατύ χαμόγελο. Αν όμως συνηθίζει να έρχεται στο σπίτι με κακή διάθεση και τα πρώτα του λόγια είναι αρνητικά, τότε εσύ, που το ξέρεις είναι πολύ πιθανό, να είσαι συχνά, με αμυντική διάθεση και έτοιμες/οι για καυγά, κάθε φορά.

Διάβασε ακόμη: Προσωπική ζωή και εργασία: Πώς να βρεις την ισορροπία ανάμεσά τους

Εικόνα
istockphoto

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου 

Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την καλή επικοινωνία και διαπραγμάτευση; Γιατί δεν "ακούμε" τις περισσότερες φορές;

Ο εσωτερικός θόρυβος

Υπάρχει, ένας διαρκής εσωτερικός θόρυβος: σκέψεις, πεποιθήσεις, εσωτερικός αρνητικός διάλογος, αρνητική κριτική, εμπειρίες του παρελθόντος, ανασφάλειες, προβολές στο μέλλον κλπ. Ο εσωτερικός θόρυβος είναι, ένας βασικός λόγος που ερμηνεύεις τις λέξεις και τις πράξεις των άλλων, βάσει του δικού σου εσωτερικού θόρυβου-διαλόγου και έτσι ουσιαστικά, δεν ακούς τί ακριβώς σου λέει ο συνομιλητής σου.

Η αρνητική συτο-κριτική

Είναι εύκολο επίσης να παρασυρθείς και να κρίνεις σκληρά τον εαυτό σου και να αφήνεις την εσωτερική σου κριτική φωνή, «τον εσωτερικό θόρυβο», να σε υποτιμήσει, να σε εκφοβίσει και να υπερισχύσει.

Η ψυχαναγκαστική ανάγκη να έχουμε δίκιο

Πολύ συχνά, υπάρχει μία ψυχαναγκαστική ανάγκη να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο, ή να δείξεις στον άλλον, ότι είναι λάθος. Αυτό οφείλεται στο ότι το μυαλό, έχει συνηθίσει να μην αποδέχεται ή να μην αντέχει να δεχτεί ότι κάνεις λάθος. Μόλις όμως συνειδητοποιήσεις και αποδεχτείς αυτή την συμπεριφορά και αποστασιοποιηθείς από το συναίσθημα, τότε δεν σε ενδιαφέρει, τόσο αν έχεις δίκιο ή άδικο και έτσι ο εξαναγκασμός αυτός μειώνεται ή εξαφανίζεται. Στη συνέχεια, είσαι σε θέση, να δηλώσεις ήρεμα και με σαφήνεια, τι σκέφτηκες ή τι αισθάνθηκες, ακόμα και αν διαφωνείς, χωρίς να υπάρχει όμως η αμυντική ή αντιδραστική στάση, γύρω από αυτό το θέμα.

 

Πώς να επικεντρωθείς και να ακούς καλύτερα;

Η ενσυνείδητη ακρόαση και ομιλία, σε βοηθά να επικεντρωθείς σε αυτό που ακούς ή βλέπεις. Με την ενσυνείδητη ακρόαση «ακούς το εσωτερικό σου CD» και αναγνωρίζεις τον εσωτερικό σου «θόρυβο των σκέψεων και πεποιθήσεων», που σε κάνουν να επικοινωνείς πολλές φορές, αυτόματα και αντιδραστικά ή να μην εκφράζεσαι καθόλου. Έτσι μπορείς, να αλλάξεις αυτές τις συνήθειες, που δυσκολεύουν την επικοινωνία. 

Δες ακόμη: 8 τρόποι να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου και με τον σύντροφό σου

Εικόνα
istockphoto

 

Κάνε αυτή τη βιωματική Άσκηση

Στη επόμενη συνομιλία, εταιρική συνάντηση/meeting, αποφάσισε να είσαι στο παρόν, με το σώμα και το μυαλό.

Πάρε 1-2-3 αναπνοές και πες στον εαυτό σου, «σήμερα πρώτα θα ακούσω προσεκτικά, τον συνομιλητή μου και δεν θα τον διακόπτω».

Επικεντρώσου σε αυτό που ακούς, με όλο σου το σώμα. Με τα αυτιά, μάτια, στόμα (σιωπηλό), χέρια ήρεμα, πόδια άνετα (και τα δύο στο πάτωμα και όχι σταυρωτά) όσο μπορείς, χωρίς κριτική.

Η συνήθεια ή η ένταση, θα σε κάνει να ερμηνεύεις αυτό που ακούς ή να σκέφτεσαι τι να απαντήσεις, αλλά εσύ όταν το αντιληφθείς, επικεντρώσου και πάλι στο ομιλητή, μέχρι να τελειώσει.

Μπορείς να επαναλάβεις περιληπτικά με δικά σου λόγια τι ειπώθηκε, για να είσαι σίγουρη και να αισθανθεί και ο συνομιλητής, ότι ακούστηκε και να νιώσει περισσότερη αξία.

Τέλος μπορείς να κάνεις τα σχόλιά σου ή να δώσεις τις απαντήσεις σου, βάσει του νέου τρόπου ακρόασης, της Ενσυνείδητης Ακρόασης.

Παρατήρησε πως νιώθεις μετά και εσύ και ο συνομιλητής σου.

Με την Ενσυνειδητότητα, ακόμα και αν διαφωνείς, μαθαίνεις να το εκφράζεις, με περισσότερη νηφαλιότητα και σθένος.

Μάθε περισσότερα: Ενσυνείδητη διατροφή: 6 βιωματικές ασκήσεις για να απολαύσεις το φαγητό τα Χριστούγεννα. Ξεκίνα από σήμερα!

Αγαπημένο