ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι χαρούμενη στη δουλειά;

Εργασία και χαρά. Συνδυάζονται; Προτού ξεκινήσεις να ψάχνεις για άλλη δουλειά επειδή νιώθεις απογοητευμένη ή δυστυχισμένη στη δουλειά σου κάνε αυτό το απλό πράγμα που θα σε βοηθήσει να είσαι χαρούμενη.
2
'
γυναίκα χαρούμενη στη δουλειά της istockphoto

Συγνώμη που θα σου το χαλάσουμε αλλά θα πρέπει να κατανοήσεις ότι "Δεν υπάρχει η δουλειά των ονείρων σου", λέει η Sonja Lyubomirsky, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της California και συγγραφέας του The How of Happiness. Κάθε καινούργια θέση εργασίας φαίνεται φανταστική στην αρχή, για παράδειγμα συνεργάσιμοι και επικοινωνιακοί συνάδελφοι, μικρότερη απόσταση από το σπίτι, καλύτερος μισθός ή καλύτερη θέση, αλλά με τον καιρό τη συνηθίζουμε και χάνουμε τον ενθουσιασμό μας. Προτού ξεκινήσεις να ψάχνεις για άλλη δουλειά επειδή νιώθεις απογοητευμένη ή δυστυχισμένη στη δουλειά σου διάβασε αυτά που προτείνει η καθηγήτρια ψυχολογίας και βρες λίγη χαρά στην επαγγελματική σου καθημερινότητα.

Τι σημαίνει ευτυχία στη δουλειά;

Η έννοια της ευτυχίας ισχύει τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική μας ζωή. Υπάρχουν δύο βασικά συστατικά στην ευτυχία. Το πρώτο είναι η εμπειρία των θετικών συναισθημάτων. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βιώνουν συχνές στιγμές χαράς, ανακάλυψης και περηφάνιας, μεταξύ άλλων. Το δεύτερο είναι γνωστικό ή κριτικό: αν είσαι ευτυχισμένος άνθρωπος, νιώθεις ότι η ζωή σου πηγαίνει καλά και ότι προχωρά προς τους στόχους σου.

Διάβασε αυτό: Ξεχώρισε στη δουλειά σου δουλεύοντας από το σπίτι - Αυτός είναι ο τρόπος

Γιατί πρέπει να είμαστε χαρούμενοι στη δουλειά;

Σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας αφορά τη δουλειά μας. Σε ποιον δεν αρέσει να συνεργάζεται με έναν χαρούμενο άνθρωπο; Η ευτυχία στην εργασία δεν ωφελεί μόνο το άτομο ή τις ομάδες αλλά και τους οργανισμούς και την κοινωνία γενικότερα. Η ευτυχία στην εργασία σχετίζεται επίσης στενά με τα ανώτερα εργασιακά αποτελέσματα: μεγαλύτερη παραγωγικότητα, υψηλότερη ποιότητα εργασίας, καλύτερες ιδέες, υψηλότερο επίπεδο δημιουργικότητας, περισσότερη ενέργεια, υψηλότερο εισόδημα, καλύτερη σωματική υγεία (άρα λιγότερες απουσίες) και ευεξία.

Δες κι αυτό: Καλό αφεντικό - Kακό αφεντικό: Πώς επηρεάζουν την καριέρα σου;

Πώς ένας εργαζόμενος μπορεί να βρει την ευτυχία όταν η δουλειά του είναι κουραστική και χωρίς νόημα;

Οι άνθρωποι βλέπουν την εργασία ως δουλειά (μέσο πληρωμής ενοικίου), ως καριέρα (αμοιβή συν προαγωγή) ως πρόσκληση (εργασία ως σκοπός ή αυτοσκοπό), ανεξάρτητα από το είδος της δουλειάς που έχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι δουλειές έχουν το ίδιο νόημα, αλλά οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ακόμη και οι πιο ταπεινές εργασίες τους ταιριάζουν, βρίσκουν τη δουλειά τους ικανοποιητική, όχι λόγω εξωτερικών ανταμοιβών αλλά επειδή πιστεύουν ότι συμβάλλουν στο μεγαλύτερο καλό, αντλούν από τις προσωπικές τους δυνάμεις, και τους δίνει νόημα και σκοπό. Οι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι μπορούν να βελτιώσουν την επαγγελματική τους ζωή προσαρμόζοντας τη νοοτροπία τους και ψάχνοντας αυτό που τους αρέσει πραγματικά.

Εικόνα
istockphoto

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να νιώσει χαρούμενος στη δουλειά;

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι ο χώρος εργασίας δεν είναι μέρος για αστεία, αλλά οι έρευνες λένε άλλα: σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Florida, οι εργαζόμενοι που περνούσαν καλά στη δουλειά, ολοκλήρωσαν περισσότερες δουλειές, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας και ήταν πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους.

Διάβασε ακόμη: Μήπως η δουλειά σου, δεν σου ταιριάζει; Πώς να το καταλάβεις 
Αγαπημένο