ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σεβασμός στην εργασία: Πώς να κερδίσεις την εκτίμηση των συναδέλφων σου

Τα σωστά βήματα για μια καλύτερη ζωή στον επαγγελματικό χώρο.
4
'
sevasmos-stin-ergasia

Ο σεβασμός δεν είναι κάτι που αποκτάς λόγω της επαγγελματικής σου θέσης, ακόμα κι αν τυγχάνει να είσαι διευθυντής ή διευθύντρια. Είναι κάτι που χτίζεις μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά σου και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική επαγγελματική ανέλιξή σου. Καμία προαγωγή, αύξηση ή εξέλιξη δεν αξίζει, αν δεν έχεις κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων σου. Όμως ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται με τον χρόνο. Δεν επιβάλλεται. Τι άλλο πρέπει να θυμάσαι; Ότι κάθε άτομο είναι άξιο σεβασμού. Και είναι πολύ σημαντικό να το θυμάσαι αυτό, επειδή αναπόφευκτα θα δουλέψεις κάποια στιγμή στη ζωή σου με άτομα που είναι διαφορετικά από εσένα. Αντίστοιχα βέβαια κι εσύ θα πρέπει να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων.

Ακολουθούν 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις τον σεβασμό στον εργασιακό σου χώρο

1.Βάλε όρια

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν φίλους τους συναδέλφους τους. Κι άλλοι που δεν μπορούν να διανοηθούν να μη γίνουν κολλητοί με τα πρόσωπα που βλέπουν κάθε μέρα στο γραφείο. Ποιο από τα δύο είναι προτιμότερο; Η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι πόσο σημαντικό είναι να θέτεις όρια στη ζωή σου και ειδικά στην εργασία σου, όπου περνάς τη μισή σου ζωή. Βάζω όρια δε σημαίνει ότι λέω "όχι", αλλά ότι ξεκαθαρίζω τι μπορώ να κάνω και με ποιον τρόπο. Οι άνθρωποι σέβονται περισσότερο αυτόν που θέτει ευκρινή όρια και είναι δίκαιος, παρά εκείνον που υποχωρεί ή που αισθάνεται ενοχές.

Ο σεβασμός δεν είναι κάτι που αποκτάς, λόγω της επαγγελματικής σου θέσης . Είναι κάτι που χτίζεις μέσα από τις πράξεις και τη συμπεριφορά σου.

2. Μάθε να κάνεις φιλοφρονήσεις, αλλά και να δέχεσαι 

Επιβραβεύοντας τον συνάδελφο που είχε μία εξαιρετική ιδέα κατά τη διάρκεια ενός meeting, ανεξάρτητα από τη θέση ή τον τίτλο του, δε σημαίνει ότι υποβιβάζεις τη δική σου αξία. Σημαίνει ότι έχεις την ανωτερότητα αλλά και την εξυπνάδα να αναγνωρίσεις τι είναι γενικότερα καλό για την εταιρεία που εργάζεσαι. Το ότι του τονώνεις την αυτοπεποίθηση είναι φυσικά βέβαιο ότι ευνοεί την καλύτερη συνεργασία μεταξύ σας στο μέλλον. Από την άλλη, θα πρέπει να μάθεις και να δέχεσαι φιλοφρονήσεις. Μην ξεχνάς ότι η ταπεινοφροσύνη είναι αρετή, όταν πηγάζει εκ των έσω κι όχι κάτι που επιστρατεύεις για να καλύψεις την πιθανή δειλία σου. Η περιγραφή των ρεαλιστικών σου επιτευγμάτων αναδεικνύει την προσωπικότητα και προκαλεί θαυμασμό, γεγονός το οποίο θα σου τονώσει την αυτοπεποίθηση και θα σε βοηθήσει κατ' επέκταση να κερδίσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου.

3. Στις συγκρούσεις διατήρησε την ψυχραιμία σου

Παρόλο που σε όλους μπορεί να συμβεί να φωνάξουν ή να μιλήσουν με ένταση εν μέσω μιας διαφωνίας ή μιας σύγκρουσης, είναι σημαντικό να αποφύγεις τέτοιου είδους ξεσπάσματα στον εργασιακό χώρο. Τι να θυμάσαι; Ότι ακόμα κι αν τις 365 μέρες του χρόνου είσαι ήρεμος και γλυκός, όλοι θα θυμούνται τη μία και μοναδική φορά που έχασες τον έλεγχο. Πρόσεξε, λοιπόν. Αν νιώθεις ότι αδικείσαι ή ότι χρειάζεται να υπερασπιστείς τον εαυτό σου ή είσαι σε απόλυτη διαφωνία με κάποιον συνάδελφό, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Μείνε σε απόσταση από αυτή την έντονη κατάσταση και, όταν ηρεμήσουν τα «πνεύματα», μπορείς να διεκδικήσεις αυτό που πραγματικά θες.

sevasmos-stin-ergasia-pos-na-ton-kerdiseis

4. Εκφράσου

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα απαραίτητη μεταξύ ανθρώπων που συνεργάζονται. Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με κάποιον στην εργασία σου, μπορείς να του μιλήσεις για αυτό που σε προβληματίζει. Προσπάθησε να μην το κρατάς μέσα σου, διότι αυτή η κατάσταση θα σε επηρεάσει αρνητικά και ίσως ξεσπάσεις σ’ άτομα που δεν φταίνε. Εντόπισε την πηγή του προβλήματος και εκφράσου ανοιχτά και ευγενικά και πάντα με σεβασμό στον συνάδελφο. Μην ξεχνάς ότι τα προβλήματα είναι για να λύνονται.

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα απαραίτητη μεταξύ ανθρώπων που συνεργάζονται.

5. Ζήτα βοήθεια

Είναι δύναμη και σημαντική δεξιότητα το να ξέρεις πότε χρειάζεσαι βοήθεια, πώς να την ζητήσεις και να την παίρνεις αποτελεσματικά. Ζητώντας βοήθεια μπορείς να ολοκληρώσεις ένα project που σου έχει ανατεθεί και σε δυσκολεύει, αντί να μένεις αγχωμένος, απογοητευμένος μέσα σε φαύλους κύκλους. Ταυτόχρονα χτίζεις σχέσεις συνεργασίας με τους συναδέλφους σου και σταδιακά - μέσα από την καλή συνεργασία - κερδίζεις και την εκτίμησή τους.

Τι να θυμάσαι:

Ο σεβασμός είναι κάτι το οποίο κερδίζεται και δεν επιβάλλεται. Το να κερδίσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου είναι πιο σημαντικό μερικές φορές από μια προαγωγή. Σε απογειώνει σε συναισθηματικό επίπεδο, μια και νιώθεις ότι αξίζεις όχι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος. Επίσης, μην ξεχνάς ότι, έχοντας δίπλα σου συναδέλφους που σε σέβονται, είναι πιο πιθανό να πετύχεις περισσότερα μέσα από την καλή συνεργασία μαζί τους. 

Αγαπημένο