ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί τα θετικά quotes δεν φέρνουν την ευτυχία; Τι λέει η ψυχολόγος;

Πριν βάλεις στην οθόνη του κινητού σου το quote «Η ζωή είναι ωραία» σκέψου τι έχεις κάνει μέχρι τώρα ή τι θέλεις να κάνεις και πώς θα το πετύχεις για να είναι η ζωή σου πραγματικά ωραία. Ρωτήσαμε την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννόπαπα και μας απάντησε γιατί τελικά τα θετικά quotes δεν φέρνουν την ευτυχία.
2
'
θετικά quotes και ευτυχία istockphoto

Η ευτυχία και η αντιμετώπιση των δυσκολιών προϋποθέτει πρώτα από όλα αναγνώριση του προβλήματος και αποδοχή. Τα θετικά αποφθέγματα για την ευτυχία δεν θα σας κάνουν ευτυχισμένους. Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννόπαπα (irinigiannopapa.gr) μας εξηγεί.

Η ευτυχία είναι καταναγκασμός;

Τα post αυτοβοήθειας και τα διάφορα motivation quotes για την ευτυχία αντιμετωπίζουν πολύ επιφανειακά τον άνθρωπο. Έχουμε περάσει σε μία εποχή που το να δείχνεις ευτυχισμένος, χωρίς έννοιες και προβλήματα, φαίνεται σαν καταναγκασμός. Είναι όμως πραγματική ανάγκη να δείχνουμε ότι είμαστε συνέχεια καλά και να ωθούμε τον εαυτό μας να είναι συνέχεια χαρούμενος και ευτυχισμένος; Ή η πραγματική μας ανάγκη είναι να ανακαλύψουμε το πρόβλημα, να το διαχειριστούμε και να βρούμε μέσω της επίλυσης του την ψυχική μας ισορροπία;

Διάβασε περισσότερα: Πώς και γιατί πρέπει να αγνοήσεις το comfort zone σου

Δώσε χώρο στη θλίψη

Πιέζοντας τον εαυτό μας να είναι συνέχεια «ευτυχισμένος» δεν δίνουμε χώρο στη θλίψη και στη στεναχώρια, στη φυσιολογική κατάθλιψη, που μπορεί να περάσει οποιοσδήποτε άνθρωπος στην πορεία της ζωής του. Δυστυχώς, ακόμη και η φυσιολογική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του πένθους, στο νέο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM 5) έχει κωδικοποιηθεί ως παθολογική, ή το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ως παθολογία. Για όλα δίνονται αντίστοιχες αγωγές, για να είναι ο άνθρωπος χαρούμενος ή καλύτερα, για να παραμείνει απλά μια παραγωγική μηχανή. Οι ρυθμοί πλέον της παγκόσμιας παραγωγής δεν επιτρέπουν τις φυσιολογικές διαδικασίες της ζωής και, μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι πολλοί άνθρωποι πείθονται ότι η κατάθλιψή τους είναι παθολογική και γι’ αυτό νιώθουν περισσότερες ενοχές, κάτι που ενισχύει την κατάθλιψη και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Γι’ αυτό στις θεραπείες δίνουμε χώρο και χρόνο στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας να αναγνωρίσει τη δυσκολία ή να θρηνήσει. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε σε μία μητέρα ότι το παιδί της έχει αυτισμό και να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Το αυθεντικό συναίσθημα που αναλογεί σε αυτές τις καταστάσεις είναι ο σεβασμός απέναντι σε ανθρώπους που βιώνουν κάτι που δε θα το ευχόμασταν για εμάς τους ίδιους, και κατόπιν ο σθεναρός και αμετακίνητος προσανατολισμός μας προς τη ζωή και προς τη μάχη για την υπέρβαση αυτών των καταστάσεων. Η αληθινή θεραπεία ξεκινάει όταν αναγνωρίσει ο θεραπευόμενος το «μαύρο» και τη δυσκολία, και προσπαθήσει να προχωρήσει πέρα από αυτή, και όχι να την κουκουλώσει. Εάν κάποιος έχει χάσει την εργασία του, τον σύντροφό του ή έχει ασθενήσει δεν μπορούμε να του λέμε ότι η ζωή είναι ωραία, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πολύ ωραία quotes και τα θετικά τσιτάτα.

Δες κι αυτό: Ο τρόπος για να ξεπερνάς πιο εύκολα τις δυσκολίες στη ζωή σου

Εικόνα
istockphoto

 

Τα θετικά quotes παρακινούν αλλά δεν θεραπεύουν

Πολλές φορές αυτά τα τσιτάτα προσφέρουν μια επιφανειακή ανάταση και ένα τρόπο προσωρινής διαφυγής ενώ η ουσία είναι να αναγνωρίσουμε τη δυσκολία, να της δώσουμε το χώρο που της αναλογεί και να δούμε πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε. 

Στη θεραπευτική διαδικασία αυτό που κάνουμε είναι να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά να προχωράμε πέρα από αυτό. Δεν εστιάζουμε στο «γιατί» της κατάστασης, αλλά στο «πως» θα τη διαχειριστούμε.  

Ξεκινάμε με δεδομένο ότι δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο ότι όλα στη ζωή θα είναι καλά.

Αντί να λέμε «γιατί σε εμένα;» ας σκεφτούμε το «γιατί όχι σε εμένα;».

Αντί να εστιάζουμε στο πως προέκυψε η δυσκολία (από την παιδική μας ηλικία, από τη μητέρα, τον πατέρα ή τον συνάδελφό μας) ας δούμε πως εμείς οι ίδιοι την αντιμετωπίζουμε και ας αναγνωρίσουμε τη δική μας ευθύνη στο πως θα «κερδίσουμε» από αυτή τη δυσκολία.

Όταν αφήσουμε στον εαυτό μας το περιθώριο να μην είναι συνέχεια χαρούμενος και να το βγάζει στα stories, στα social media κ.λπ. τότε θα περάσουμε σε μία φάση ενδοσκόπησης και θα αναζητήσουμε τις πραγματικές λύσεις, ο καθένας για τον εαυτό του. 

Ακριβώς όπως η θετική σκέψη έτσι και η αρνητική σκέψη έχει αποδεδειγμένα οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το μυστικό είναι να βρούμε την ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού. Με άλλα λόγια: Πριν βάλετε στην οθόνη σας το quote «Η ζωή είναι ωραία» σκεφτείτε τι έχετε κάνει μέχρι τώρα ή τί θέλετε να κάνετε και πώς θα το πετύχετε για να είναι η ζωή σας πραγματικά ωραία.

Διάβασε ακόμη: Η φράση κλειδί που δεν πρέπει να λες για να διώξεις τον αρνητισμό!

Αγαπημένο