ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς και γιατί πρέπει να αγνοήσεις το comfort zone σου

Το πρώτο βήμα για να ζήσεις αληθινά
3
'
comfort zone shutterstock

Όταν ξεκινάς την μέρα σου σκέφτεσαι πως σήμερα θα είναι μία τέλεια μέρα; Πως πολλά πράγματα που περιμένεις να συμβούν εδώ και καιρό, ίσως συμβούν σήμερα; Εάν ναι, το πρόβλημα είναι ότι προσπαθείς να ελέγξεις κάτι που δεν μπορείς, δημιουργώντας προσδοκίες και “δεσμά” στο σήμερά σου. Αργά η γρήγορα, παγιδευόμαστε να σκεφτόμαστε “τέλειες μέρες” που δεν ήρθαν ποτέ, κάτι που μας γεμίζει νέους φόβους και εν τέλει μας παραλύει.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα κατανοήσουμε τη ζωή γι’ αυτό που είναι πραγματικά, επιτρέποντας στον εαυτό μας να γκρεμίσει το αφύσικο “comfort zone” που έχουμε χτίσει.

Kατανόησε το μείγμα ευχάριστων και δυσάρεστων στιγμών

Αρχικά πρέπει να αντιληφθούμε πώς η ζωή μας αποτελείται από ένα τυχαίο μίγμα ευχάριστων και δυσάρεστων στιγμών, το οποίο σε όλα τα σημαντικά πράγματα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όσο κι αν θα το θέλαμε. Αυτή η διαπίστωση θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε με ταπεινότητα την ύπαρξή μας και την πορεία της ζωής μας, ώστε να μην κουβαλάμε το βάρος όσων δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Οι δυσάρεστες στιγμές της ζωής μας αφήνουν πίσω τους, φόβους. Τις θυμόμαστε και συνδυάζουμε πρόσωπα, καταστάσεις με αυτές τις στιγμές. Είναι στη φύση του ανθρώπου εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όπως και σε κάθε ζώο, να θέλει να αποφύγει κάτι το δυσάρεστο που του προκαλεί πόνο. Εάν δεν υπήρχε αυτός ο φόβος, οι άνθρωποι των σπηλαίων δεν θα είχαν επιβιώσει και τα ζώα δεν θα έκαναν ταξίδια χιλιάδων χιλιομέτρων για να τραφούν.

Διάβασε επίσης: Το να είσαι ξεχωριστός είναι δύναμη και όχι αδυναμία

Πώς προκύπτει το comfort zone

Αντίστοιχα, οι ευχάριστες στιγμές έχουν την...κατάρα να μας δημιουργούν σχεδόν αμέσως την ανάγκη για επανάληψή τους. Ξανά και ξανά αναζητούμε τις ίδιες ευχάριστες στιγμές, μέχρι τη στιγμή που κάτι δεν θα πάει όπως το είχαμε προγραμματίσει και η ευχάριστη στιγμή θα μετατραπεί σε αδιάφορη ή δυσάρεστη.

Ωστόσο, παρατηρείς πως υπάρχει στη ζωή σου άλλη μία κατηγορία φόβων, η οποία δεν αφορά ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η επιβίωση. Τι εννοώ; Μπορεί να φοβάσαι να πεις αυτά που νιώθεις, μπορεί να φοβάσαι ότι αν δοκιμάσεις κάτι νέο ίσως να μην περάσεις καλά ή ότι αν κάνεις αυτό που πάντα ένιωθες πως θες να κάνεις, θα αποτύχει και θα πρέπει να εξηγήσεις σε άλλους το γιατί. Αυτή η κατηγορία φόβων δεν προέκυψε ως δια μαγείας. Προέκυψε επειδή κυνήγησες τόσο τις “τέλειες μέρες” που οτιδήποτε άλλο φάνταζε “δυσάρεστο”, ενώ ήταν απλά αδιάφορο. Έτσι, οι φόβοι πλέον πολλαπλασιάστηκαν και δημιούργησαν έναν αόρατο τοίχο που σε περιορίζει, δεν σε αφήνει να ρισκάρεις, δεν σε αφήνει να εξερευνήσεις και να ζήσεις. Το λεγόμενο “comfort zone”.

Γιατί τελικά το comfort zone είναι ένα ψέμα

Το να ζεις στην προστατευτική φούσκα του Comfort Zone σίγουρα δεν είναι κάτι το ονειρικό, αλλά τουλάχιστον είναι ασφαλές, σκέφτεσαι. Πολλοί θα σου πουν πως πρέπει να βγεις από το Comfort zone σου, ακόμα κι αν φοβάσαι στην αρχή, στο τέλος πρέπει να καταφέρεις να είσαι ατρόμητος, να εξελίσσεσαι συνεχώς κοκ. Αλλά δεν πρέπει να βγεις από το Comfort Zone, πρέπει να το γκρεμίσεις στο μυαλό σου, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Δεν μπορείς να βγεις έξω από ένα δημιούργημα ψεύτικων φόβων. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις τους ψεύτικους φόβους και να τους αγνοήσεις, δίνοντας βάση μόνο στα πραγματικά σου όνειρα.

Ζήσε την πραγματική ζωή

Έτσι η ζωή σου θα γίνει πραγματική. Ωμή μεν, με δυσάρεστες και ευχάριστες στιγμές, με λίγους και σημαντικούς φόβους, αλλά πραγματική. Αυτό που σε εμποδίζει να την γευτείς είναι ότι θεωρείς ως πραγματικό, κάτι το ψεύτικο, που αποτελείται από ψεύτικους φόβους, ψεύτικη επιτυχία, ψεύτικη ευτυχία. Η ευτυχία δεν είναι μία μόνιμη κατάσταση. Αποτελείται από στιγμές, πριν και μετά από τις οποίες θα έρθουν δυσάρεστα συναισθήματα. Ωστόσο, εσύ γνωρίζεις πως η αξία της πραγματικής ζωής είναι αυτή ακριβώς η εναλλαγή καταστάσεων που μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί.

Διάβασε ακόμα: Γιατί το να είσαι ξεχωριστός είναι δύναμη κι όχι αδυναμία

Αγαπημένο