ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όσα θες να ξέρεις για τη vegan διατροφή και τα οφέλη της στην υγεία

Αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια χορτοφαγική διατροφή δώσε βάση στις συμβουλές που ακολουθούν.
4
'
vegan istock

Με τον όρο “vegan” εννοούμε τον αυστηρά φυτοφάγο, ο οποίος δεν καταναλώνει κρέας, ψάρι και δεν χρησιμοποιεί προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Η vegan ή αλλιώς χορτοφαγική διατροφή για τους περισσότερους δεν είναι μια διατροφική τάση αλλά φιλοσοφία και στάση ζωής.

Μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές περιέχει σημαντικές ποσότητες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες ενώ η πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης είναι ελάχιστη. Έχει επίσης αποδειχτεί από μελέτες πως η χορτοφαγική – vegan διατροφή είναι πολύ ωφέλιμη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, παθήσεις του πεπτικού συστήματος και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διάβασε επίσης: Τα 8 φαγητά "σύμμαχος" στη δίαιτά σου - Χάσε βάρος εύκολα και γρήγορα

Η Vegan Διατροφή είναι οικολογική και ηθική επιλογή και όχι μια τάση της διατροφής

Πέρα από τα πλεονεκτήματα της vegan διατροφής στον οργανισμό και στην υγεία, μελέτες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος αναφέρουν θετικά αποτελέσματα στο οικοσύστημα μας, μειώνοντας σε μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό την αρνητική επιβάρυνση και παρέμβαση στην τροφική αλυσίδα. Τα άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες με τα ζώα, και το περιβάλλον καθώς το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής κρέατος, γάλακτος και αυγών είναι τεράστιο.

Τα oφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία μας

Εικόνα
trofes vegan
istock 

 

Η υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων είναι ταυτισμένη με την vegan διατροφή και οι φυτικές ίνες των τροφών αυτών συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόσληψη πολλών σημαντικών φυσικών θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα η μηδενική πρόσληψη κρέατος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης προστατεύοντας την καρδιά. Επίσης, φαίνεται πως μειώνεται και ο κίνδυνος σχηματισμού λίθου στα νεφρά, λόγω της μειωμένης έκκρισης οξαλικών και ουρικού οξέος. Οι vegan συχνά τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, αφού η διατροφή τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες.Τέλος, η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου, τόσο με την αποφυγή των ζωικών προϊόντων όσο και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρει η πληθώρα των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Που κρύβεται η Δύναμη της Φυτικής Πρωτεΐνης

Εικόνα
nuts
istock 

 

Στην vegan διατροφή οι πρωτεϊνικές πηγές είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Τα όσπρια αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να καταλυθούν με ποικίλους διατροφικούς συνδυασμούς ημερησίως. Σε κάθε γεύμα θα πρέπει να συνδυάζονται λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί ή σπόροι και τροφές ολικής άλεσης για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Πολύ καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης συναντάμε επίσης στα μανιτάρια, στα σιτηρά, στη κινόα, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στο τόφου, στο άγριο ρύζι, στη σόγια και στους ξηρούς καρπούς.

Σημαντική διατροφική αξία έχουν τα λαχανικά στη vegan διατροφή

Τα λαχανικά είναι μια σημαντική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο, πληθώρα βιταμινών, βιταμίνη Α, C και της ομάδας Β, αλλά και πρωτεϊνών. Ξεκινήστε τα κυρίως γεύματα σας πρώτα με τη σαλάτα και όχι ως συνοδευτικό. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα καταναλώσετε τουλάχιστον 2-3 μερίδες την μέρα. Μπορείτε να προσθέσετε στις σαλάτες σας φρούτα και ξηρούς καρπούς όπως ρόδι, ακτινίδιο, φράουλα ή πορτοκάλι για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου.

Πως μπορείτε να πετύχετε μια υγιεινή Vegan Διατροφή;

Εικόνα
βιγκαν
istock 

 

Μπορείτε να προσλαμβάνετε τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από την κατανάλωση μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής ακολουθώντας τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές.

1. Καταναλώστε ημερησίως τουλάχιστον 5 μερίδες ποικιλίας φρούτων και λαχανικών.
2. Στα κυρίως γεύματα σας να επιλέγετε τροφές που να περιέχουν υδατάνθρακα, φυτικής προέλευση πρωτεΐνη και λιπαρά .
3. Να μην παραλείπετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως ξηρούς καρπούς, μανιτάρια, όσπρια, σόγια και αρακά.
4. Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές.
5. Να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό και με άλλες πηγές υγρών όπως χυμοί, smoothies, φυτικά ροφήματα και να αποφεύγετε τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών ποτών με βάση τους τη ζάχαρη.

Διατροφικές ελλείψεις και ανεπάρκειες πως τις αντιμετωπίζουμε

Με τη vegan διατροφή θα ήταν καλό οι vegan να συμβουλεύονται συστηματικά τους επαγγελματίες υγείας όπως ένα Διαιτολόγο - Διατροφολόγο για την εξασφάλιση της κάλυψης όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Σε μια τέτοια περιοριστική διατροφή η οποία αποκλείει όλες τις πηγές ζωικής προέλευσης συχνά παρατηρούνται κάποιες διατροφικές ελλείψεις και ανεπάρκειες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων και στο σωστό συνδυασμό τροφίμων που στοχεύει στη μέγιστη πρόσληψη και απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Κάθε 9-12 μήνες είναι καλό να γίνονται προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις για τυχόν ελλείψεις ή ανεπάρκειες σίδηρου, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, βιταμίνης B12, βιταμίνη D, ιωδίου και ψευδαργύρου.Η διατροφική εκπαίδευση καθώς και η διατροφική παρακολούθηση από έναν Διατροφολόγο συνιστάται ώστε το άτομο να εμπλουτίσει τις διατροφικές του γνώσεις και συνήθειες.

Μάθε επίσης: Γιατί να τρως γιαούρτι το απόγευμα

Αγαπημένο