ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πασχαλινό vegan τραπέζι: Τι να φας την Κυριακή του Πάσχα αν είσαι χορτοφάγος

Πεντανόστιμες συνταγές για τους vegan της παρέας για την Κυριακή του Πάσχα
21.04.2022
1
'
Πασχαλινό vegan τραπέζι: Τι να φας την Κυριακή του Πάσχα αν είσαι χορτοφάγος vegan_menu

Τα εορταστικά τραπέζια που όλοι περιμένουμε πως και πως είναι ενσωματωμένα στην ελληνική κουλτούρα και αποτελούν ευκαιρία να βρεθούμε με την οικογένειά, με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα. Συνήθως τέτοιου είδους συναθροίσεις είναι γεμάτες γέλιο, ιστορίες, στιγμές που μας μένουν αξέχαστες και φυσικά νόστιμα φαγητά.

Αν είσαι vegan και η υπόλοιπη οικογένεια δεν ανήκει στην ίδια φιλοσοφία τότε η Κυριακή του Πάσχα, ίσως να αποτελεί για εσένα μια κυρίως άβολη στιγμή. Συνήθως στο παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι περιτριγυρίζεσαι από διάφορα είδη μαγειρεμένου κρέατος και συνοδευτικά με ζωϊκά προϊόντα με αποτέλεσμα να χάνεις το νόημα του εορτασμού και να βιώνεις έναν διατροφικό "εφιάλτη".

Μην αγχώνεσαι όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον μπορείς και εσύ να γιορτάζεις στο πασχαλινό τραπέζι με έναν vegan τρόπο και πολλές νόστιμες συνταγές.

Αν λοιπόν θέλεις και εσύ να απολαύσεις το Πασχαλινό τραπέζι όπως σου αξίζει τότε οι παρακάτω συνταγές είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι!

Συνταγές για vegan πασχαλινό τραπέζι

Σαλάτες και Ορεκτικά:

-Πράσινη σαλάτα με σπιτικό τυρί αμυγδάλου & ψητά, τραγανά κολοκυθάκια

- Ζεστή πατατοσαλάτα με πατάτες, γλυκοπατάτες & σάλτσα λιαστής ντομάτας

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Αλκαλική διατροφή: Πως η σωστή ρύθμιση του ph βοηθάει την υγεία

Κυρίως Πιάτα:

-Κεφτεδάκια φακής με βρώμη & γρήγορη σος πιπεριάς

-Τηγανιά μανιταριών με μουστάρδα & κρασί

Εικόνα
mushroom

 

-Ανοιξιάτικο μπριαμ με σκορδάτο dressing μυρωδικών & ελιές

Κοκορέτσι Vegan

Υλικά

  • 2 κούπες κιμά σόγιας ψημένο (ή ρεβύθια ψημένα και περασμένα σε μπλέντερ)
  • 2 κούπες μανιτάρια από κουτί ή φρέσκα σε φέτες, στραγγισμένα, κομμένα στην μέση
  • βαλσάμικο ξύδι
  • 2-3 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 10 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. κοφτή πιπέρι
  • 1,5 κοφτές κ.γ. κύμινο
  • 1,5 κ.γ. κάρυ
  • 2 κούπες αλεύρι γλουτένης
  • 150 γρ. μακαρόνια πλατιά ψημένα
  • καπνιστή πάπρικα

Ρίξε μια ματιά: Vegan διατροφή δεν σημαίνει και υγιεινή!

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε τα μανιτάρια στο βαλσάμικο ξύδι για 1-2 ώρες.
  2. Ζεματίζετε τον ξερό κιμά σόγιας για 5 λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό και στραγγίξτε τον.
  3. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
  4. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε τον κιμά σόγιας, τα μανιτάρια, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, και τελευταίο το αλεύρι. Αναμιγνύετε μέχρι να μετατραπεί σε  ένα σφιχτό ρολό.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και τοποθετείτε το ρολό σε λαδόκολλα ή σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί.
  6. Ψήνετε για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να σφίξει και να είναι σχεδόν έτοιμο.
  7. Ανακατεύετε τα βρασμένα μακαρόνια με την πάπρικα και λίγο κάρυ.
  8. Αφαιρείτε τον κορμό από το ταψί και τον αφήνετε να κρυώσει όσο στρώνετε τα μακαρόνια.
  9. Τοποθετείτε τον κορμό πάνω στα μακαρόνια και τυλίγετε, ώστε το αποτέλεσμα να μοιάζει με κοκορέτσι.
  10. Ξαναβάζετε το σκεπασμένο πλέον ρολό στο φούρνο για 10-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Έχετε έτσι μια εναλλακτική και vegan friendly εκδοχή του παραδοσιακού πασχαλινού εδέσματος!

Vegan τσουρέκι

Υλικά 

  • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σταφίδες, σουλτανίνα
  • 80 γρ. βούτυρο καρύδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 220 ml γάλα καρύδας, χλιαρό

Γλάσο

-200 ml γάλα καρύδας

-50 ml σιρόπι σφενδάμου

-5 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο

-1 κ.γ. κορν φλάουρ

Διάβασε εδώ : Τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς

Εκτέλεση

  1. Αδειάζετε σε ένα μπολ το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, τα ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός και αφήνετε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.
  2. Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά, αδειάζετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλεύρι, το βούτυρο και ζυμώνετε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  3. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέστε  τις σταφίδες, ανακατέψτε ώστε να πάνε παντού. Στη συνέχεια αναμειγνύετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με μία πετσέτα και το αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσει.
  4. Έπειτα, χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και αρχίστε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες.
  5. Στη συνέχεια, φτιάξτε μία πλεξούδα με τις λωρίδες, ενώνοντας τις άκρες της δίνοντας στρογγυλό σχήμα στο τσουρέκι και τοποθετήστε μία μπάλα από αλουμινόχαρτο στο κέντρο του για να διατηρηθεί η τρύπα.
  6. Κατόπιν, τοποθετήστε το τσουρέκι σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο θα έχετε στρώσει λαδόκολλα, σκεπάστε ξανά με μια πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά.
  7. Ύστερα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 λεπτά το βάζετε να ψηθεί. Τα τελευταία 20 λεπτά σκεπάστε το τσουρέκι με ένα αλουμινόχαρτο. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.
  8. Αμέσως μετά, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, αδειάστε μέσα το γάλα καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο, το κορν φλάουρ και ανακατέψτε  με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει ελαφρώς το γλάσο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  9. Τέλος, περιχύνετε το τσουρέκι με το γλάσο, κόβετε με κομμάτια και έτοιμο για σερβίρισμα!
Εικόνα
tsoureki

 

Αγαπημένο