ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τελικά έχεις ή δεν έχεις αϋπνία;

Πόσα λεπτά χρειάζεσαι μέχρι να αποκοιμηθείς;
2
'
sleepless shutterstock

Ένα από τα πιο βασανιστικά συναισθήματα είναι η αίσθηση ότι δεν μπορείς να κοιμηθείς, ενώ φυσικά θα ήθελες.

Η σκέψη ότι αργεί να σε πάρει ο ύπνος και η συνήθεια να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου, μπορεί να αποτελεί τον κύριο λόγο που πιστεύεις ότι πάσχεις από αϋπνία. Η καθυστέρηση όμως στην έλευση του ύπνου είναι κάτι συνηθισμένο και δεν θα πρέπει να τη συνδέουμε με την αϋπνία, αν τελικά καταφέρνουμε να αποκοιμηθούμε και να εξασφαλίσουμε συνεχές οκτάωρο ύπνο μέχρι το πρωί. Μην παραλείψεις να διαβάσεις: Τα μυστικά του αναζωογονητικού ύπνου. Δεν θα πρέπει να έχεις άγχος επομένως επειδή δεν κοιμάσαι αμέσως αφού στην πραγματικότητα απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι να μπει ο εγκέφαλος σου σε φάση χαλάρωσης και να αποκοιμηθείς.

Πόση ώρα είναι φυσιολογικό να περιμένεις μέχρι να αποκοιμηθείς;

Πολλοί πιστεύουν ότι το φυσιολογικό είναι να πέφτουν στο κρεβάτι κουρασμένοι από τη δραστηριότητα της ημέρας και να αποκοιμούνται σε δευτερόλεπτα. Στην πραγματικότητα, σπάνια συμβαίνει αυτό.

Ο Ειδικός Ύπνου, Dr. Michael Berus, εξηγεί ότι ο ύπνος είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει μεταξύ 15 και 25 λεπτά για την έλευσή του. Και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να μας ανησυχεί και αγχώνει.

Πότε να ζητήσεις τη γνώμη του ειδικού;

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι το άγχος για την έλευση του ύπνου. Αν είναι υπερβολικό και ως εκ τούτου βασανιστικό για τον ασθενή, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύμπτωμα αϋπνίας. Σε κάθε περίπτωση μία συζήτηση με έναν ειδικό ύπνο μπορεί να αποδειχθεί διαφωτιστική και βοηθητική για σένα, αν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους πρόβλημα. 

Επίσης, βοηθάει να πέφτεις στο κρεβάτι κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε ημέρα, με την προϋπόθεση ότι νυστάζεις και να ακολουθείς μια ρουτίνα ύπνου. Διάβασε επίσης: τα 3 λάθη που κάνεις και σαμποτάρουν τον ύπνο σου.

Τι άλλο να θυμάσαι

Σημαντικό είναι επίσης να αποφύγεις να κάνεις τον απολογισμό της ημέρας, να σκεφτείς το πρόγραμμα της επόμενης ή να αποασχολήσεις το μυαλό σου με οτιδήποτε σε αγχώνει ή προβληματίζει. Οι λάθος σκέψεις δυσκολεύουν την έλευση ύπνου.  Μην το ξεχνάς αυτό. Για αυτό κράτησε στον εγκέφαλό σου λίγο χώρο για να σκεφτείς όλα όσα σε ηρεμούν την ώρα του ύπνου. Σκέψεις ευγνωμοσύνης για όσα έχεις; Την προσευχή σου; Το αγαπημένο σου πρόσωπο που ίσως είναι δίπλα σου στο κρεβάτι ή κάπου μακριά;  Εσύ ξέρεις καλύτερα.

Αγαπημένο