ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νιώθετε μόνιμη κούραση με την αλλαγή της ώρας; Τι φταίει και πως να το αντιμετωπίσετε;

Τι άλλα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει η αυπνία;
09.11.2022
1
'

Με την αλλαγή της ώρας και παρά το γεγονός του ότι κερδίσαμε μία ώρα ύπνου ίσως έχετε παρατηρήσει ότι αισθάνεστε πιο κουρασμένοι.

Πλησιάζοντας στα τέλη του χρόνου και πιο κοντά στους πιο κρύους μήνες του, θα περιμέναμε να αισθανόμαστε πιο φρέσκοι και ανανεωμένοι αφού κερδίσαμε και μια ώρα ύπνου.

Ωστόσο στην πραγματικότητα το αίσθημα που επικρατεί είναι αυτό της κούρασης.

Ο ειδικός στον ύπνο και Διευθύνων Σύμβουλος της MattressNextDay, Martin Seeley, εξηγεί από που προέρχεται αυτό: «Το ρολόι του σώματός μας ρυθμίζεται από το φως του ήλιου, το οποίο μας λέει πότε πρέπει να κοιμόμαστε και πότε να ξυπνάμε.

Όταν όμως η μέρα μικραίνει, μπορεί να δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί και να πάμε για ύπνο το βράδυ, καθώς το σώμα μας επηρεάζεται από τις αλλαγές του φωτός και της θερμοκρασίας.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Οι 7+1 συνήθειες που σε γερνάνε γρηγορότερα- Τι να αποφύγεις για να έχεις πρόσωπο φρέσκο και γεμάτο λάμψη!

Εικόνα
Νιώθετε μόνιμη κούραση με την αλλαγή της ώρας; Δείτε πού οφείλεται:

Όταν οι ώρες της ημέρας είναι λιγότερες και οι θερμοκρασίες χαμηλότερες, το σώμα μας παράγει περισσότερη μελατονίνη, την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται στο σκοτάδι και μειώνονται στο φως.

Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, συνεπάγεται λιγότερο φως και περισσότερη μελατονίνη στο σώμα μας. Με άλλα λόγια, αρχίζουμε να νυστάζουμε νωρίτερα το βράδυ και να ξυπνάμε αργότερα το πρωί. Έχουμε επίσης την τάση να κοιμόμαστε περισσότερο».

Δεν είναι λίγες οι μελέτες, που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να δείχνουν μία δυσκολία στο να μείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν η ώρα αλλάζει.

Εικόνα
Νιώθετε μόνιμη κούραση με την αλλαγή της ώρας; Δείτε πού οφείλεται:

Το αντίκτυπο που έχει το φως της ημέρας στο σώμα μας ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή η εποχική συναισθηματική διαταραχή, οι διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία ή η υπνική άπνοια.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου;

Άνθρωποι που δεν τηροούν τις αναγκαίες ώρες ύπνου και στην προσπάθεια να λειτουργήσουν σωστά καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας με ενέργεια, έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα τόσο στην μνήμη, όσο και στην συγκέντρωση, την διάθεση και μακροπρόθεσμους κινδύνους που μπορούν να βλάψουν την υγεία τους.

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι - ανά περιόδους-  από την έλλειψη ύπνου είναι το αίσθημα της κόπωσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπρόσθετα τα συμπτώματα αϋπνίας περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης
  • Δυσκολία να θυμηθείτε γεγονότα ή συνομιλίες της προηγούμενης ημέρας
  • Νυστάζετε ακατάλληλες ώρες, όπως όταν οδηγείτε ή τρώτε
  • Αισθήματα άγχους και κατάθλιψης
  • Ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου και συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έτσι είναι σημαντικό να πληρούνται οι απαιτούμενες ώρες ύπνου, ώστε να είμαστε λειτουργικοί και παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ρίξε μια ματιά: Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες; Μελέτη εξηγεί την απίστευτη αιτία

Αγαπημένο