ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς η Adele κατάφερε να «θεραπεύσει» χωρίς φάρμακα και χειρουργείο τη δισκοπάθεια

Ο dr. Θεόδωρος Γρίβας, M.D. ορθοπεδικός χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νέο Αθηναίον Hospital εξηγεί τί είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου ή αλλιώς δισκοπάθεια και πώς μπορεί να θεραπευτεί.
3
'
Adele Abaca

Μιλώντας στο περιοδικό "The Face", η Adele ανέφερε πως ξεπέρασε το πρόβλημα της δισκοπάθειας, λέγοντας, "Είμαι σίγουρα πολύ χαρούμενη τώρα... Είμαι πιο ευκίνητη γιατί τώρα μπορώ να κινούμαι περισσότερο, λόγω της πλάτης μου. Έχω τον κορμό μου δυνατό. Μετακινήθηκε ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μου όταν ήμουν 15 ετών από ένα φτέρνισμα. Ήμουν στο κρεβάτι και όταν ξαναφτερνίστηκα βγήκε από το περίβλημά του. Όταν έκανα καισαρική τομή, η κήλη μου ήταν άχρηστη. Πονούσα στην πλάτη μου για νομίζω ... τη μισή μου ζωή, πραγματικά. Υποφέρω εκεί, συνήθως λόγω άγχους ή από μια κακή στάση... Τώρα μπορώ να κάνω περισσότερα, μπορώ να τρέχω με το παιδί μου λίγο περισσότερο. Αλλά μου αρέσει να νιώθω δυνατή, μου αρέσει πραγματικά. Το αγαπώ. Σήκωνα βάρη σήμερα το πρωί και έχω ξεφύγει από αυτό που έκανα πριν από μερικές εβδομάδες...  Πραγματικά η απώλεια των κιλών μου ήταν απλώς μια εξέλιξη για την επιβίωσή μου".

Η οσφυική δισκοκήλη ή κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, γνωστή ως δισκοπάθεια, είναι ένα συχνό πρόβλημα της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και στα πόδια (ισχιαλγία) και συμβαίνει από ολίσθηση ή ρήξη δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα σκληρό περίβλημα και το εσωτερικό του είναι ελαστικό και περιέχει νερό (σαν gel). Αυτό είναι ένα ελαστικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και λειτουργεί ως αμορτισέρ της σπονδυλικής στήλης, απορροφώντας τους κραδασμούς και διευκολύνοντας τις κινήσεις (κάμψη, έκταση, στροφή, πλάγιες κινήσεις). Όταν αυτό το υγρό που περιέχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος «γλιστρήσει» μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα δημιουργεί πίεση ή ακόμα και πλήρη παγίδευση ενός ή περισσότερων νεύρων (ριζών). Έτσι έχουμε κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Διάβασε ακόμη: Επιτρέπεται η άσκηση αν έχεις κήλη στη μέση;

Εικόνα
istockphoto

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Τα συμπτώματα της δισκοπάθειας ή κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, διαρκούν από 4-6 εβδομάδες και έπειτα υποχωρούν, ενώ υπάρχουν κατά καιρούς εξάρσεις, αυτά είναι:

 1. Θαμπός ή οξύς πόνος στη μέση που εντείνεται με κάμψη, βήχα, φτέρνισμα ή άλλη κίνηση
 2. Μυϊκός σπασμός ή κράμπες
 3. Ισχιαλγία (πόνος, κάψιμο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα που εκτείνεται από τον γλουτό στο ισχίο)
 4. Οσφυαλγία (πόνος στη μέση)
 5. Αδυναμία ποδιών ή απώλεια της λειτουργίας των ποδιών

Η διάγνωση ξεκινάει με το ιστορικό και την κλινική εξέταση της οσφύος (μέσης) και των κάτω άκρων. Στη συνέχεια, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μια μαγνητική τομογραφία.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο;

 • Η ηλικία: Η δισκοπάθεια εμφανίζεται συχνά σε νέους ανθρώπους, αλλά και στη μέση και μεγάλη ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι σταδιακά αφυδατώνονται, χάνοντας τη δύναμη και την ελαστικότητά τους.
 • Ο τρόπος ζωής: Η έλλειψη τακτικής άσκησης, η μη ισορροπημένη διατροφή και το κάπνισμα συμβάλλουν στην κακή υγεία του δίσκου.
 • Το σωματικό βάρος: Όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος τόσο αυξάνεται η μηχανική καταπόνηση των δίσκων, και μάλιστα επηρεάζει πολύ περισσότερο τους δίσκους στην κατώτερη μοίρα (οσφυϊκή) της σπονδυλικής στήλης.
 • Η κακή στάση του σώματος, η λανθασμένη ή/και επαναλαμβανόμενη ανύψωση ή το στρίψιμο μπορεί να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
 • Η κληρονομικότητα: Οι επιστήμονες συμφωνούν στην ύπαρξη ενός γενετικού μηχανισμού που καθιστά ορισμένα άτομα επιρρεπή στην πάθηση.

Σε ποιον γιατρό να απευθυνθώ;

Σε Ορθοπαιδικό Χειρουργό, σε Ορθοπεδικό Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης ή/ και σε νευροχειρουργό.

Δες ακόμη: Πόνος στη μέση: 10 απλές, εύκολες και διακριτικές ασκήσεις στο γραφείο

Πώς θεραπεύεται

Οι περισσότερες κήλες δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Μακροχρόνια στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πόνος που σχετίζεται με κήλη δίσκου συχνά μειώνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση εντός 4-6 εβδομάδων. Μάλιστα, το 80% των δισκοκήλης βελτιώνονται από μόνες τους, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, και βελτιώνονται περίπου 3 μήνες μετά την έναρξη του πόνου στα πόδια. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποιες περιπτώσεις θα θεραπευτούν φυσικά και ποιες όχι. 

Εικόνα
istockphoto

 

Συντηρητικά

Υπάρχουν πολλές συντηρητικές, μη επεμβατικές, θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως:

 • Φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιφλεγμονώδη (πάντα σε συνδυασμό με ένα φάρμακο για το στομάχι) για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου, μυοχαλαρωτικά ή και κωδεΐνη για τη χαλάρωση του σπασμού και παυσίπονα όπως παρακεταμόλη για την ανακούφιση του οξέος πόνου.
 • Θερμά – ψυχρά επιθέματα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες 24-48 ώρες.
 • Ενδομυϊκές ενέσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο στη μέση και στα πόδια. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν βοηθάει μπορεί κανείς να δοκιμάσει μία επισκληρίδιο έγχυση στεροειδών.
 • Ξεκούραση για 2 – 3 μέρες αλλά δεν συστήνεται ακινησία, ο ασθενής πρέπει να περπατάει όσο μπορεί και να μην καθηλώνεται στο κρεβάτι.
 • Ένας απλός κηδεμόνας (ζώνη) για λίγες ημέρες μπορεί να φανεί χρήσιμος.
 • Φυσικοθεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μασάζ, διατάσεις, θεραπευτική άσκηση, στήριγμα ή έλξη για μείωση του πόνου. Σε συνδυασμό με αυτές τις θεραπείες, εκπαιδεύεται ο ασθενής σχετικά με την υγιή στάση και τη σωστή μηχανική του σώματος.
 • Απώλεια βάρους: Επειδή το βάρος αυξάνει την πίεση στην σπονδυλική στήλη σε μεγάλο βαθμό και συμβάλλει στην εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, μία απώλεια 10-15% θα ανακουφίσει από τον πόνο της δισκοπάθειας.

Διάβασε ακόμη: Τρεις θαυματουργές τροφές για εγγυημένη απώλεια βάρους

Εικόνα
istockphoto

Χειρουργικά

Εάν η μη επεμβατική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική ή υπάρχουν ενδείξεις νευρολογικού ελλείμματος (δηλαδή μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα των ποδιών), μπορεί να συστηθεί η χειρουργική επέμβαση. Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποσυμπίεση των νευρικών δομών και η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, εάν είναι απαραίτητο.

Η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή είναι μια ειδική νευροχειρουργική επέμβαση και γίνεται όταν ο πόνος είναι αφόρητος και δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα ή όταν έχει αρχίσει να παραλύει το πόδι. Το ποσοστό επιτυχίας για την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της μικροδισκεκτομής είναι περίπου 99%.

Μετά την επέμβαση οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να σηκώνονται από το κρεβάτι την ίδια μέρα που γίνει η επέμβαση. Η δραστηριότητα αυξάνεται σταδιακά και οι ασθενείς είναι τυπικά σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους σε μία με δύο μέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της επέμβασης. Αναμένεται πόνος μετά τη διαδικασία. 

Ποιες ασκήσεις ανακουφίζουν τον πόνο που προκαλεί η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Η ενδυνάμωση των μυών της μέσης αλλά και της πλάτης σταθεροποιεί και υποστηρίζει την σπονδυλική στήλη, αποφορτίζοντας τους δίσκους. Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Διάβασε περισσότερα: Adele - Η δίαιτα και η γυμναστική που την βοήθησαν να χάσει 45 ολόκληρα κιλά

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!