ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα πάντα για τη yoga

Με αφορμή την διεθνή μέρα yoga στις 21 Ιουνίου, ήρθε η στιγμή να τη γνωρίσεις καλύτερα.
3
'
yoga istock

Με ιστορία περίπου 3000 χρόνων, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα εκγύμνασης αφού τα οφέλη της είναι πλέον αποδεδεδειγμένα πολλά, τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα.

Εικόνα
yoga class
istock 

 

Διάβασε επίσης: Ποια στάση yoga σου χαρίζει καλύτερο ύπνο

Δύο σε ένα

Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj (που σημαίνει ενώνω) και ουσιαστικά σημαίνει «ενώνω το σώμα με την ψυχή». Ήδη από το όνομά της λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς ένας τρόπος εξάσκησης του σώματος, αλλά μία συνολική προσέγγιση στην ευεξία που δεν αφήνει απ’ έξω το πνεύμα, αντίθετα του δίνει ενεργό ρόλο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί να κάνεις

Κάνοντας Yoga γυμνάζεις όλους τους μύες του σώματος σου αλλά και τα εσωτερικά σου όργανα καθώς οι σωστές αναπνοές, που παίζουν βασικό ρόλο στην εξάσκηση της Yoga τα οξυγονώνει και τα αναζωογονεί συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία τους. Οι διάφορες στάσεις της Yoga χαρίζουν ενδυνάμωση, ενέργεια, αντοχή, ισορροπία και ευλυγισία. Επίσης έχει φανεί ότι ως σύστημα εκγύμνασης τονώνει το ανοσοποιητικό μας και ανακουφίζει από πόνους στη πλάτη, τη μέση ή στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα βάρους, ημικρανίες κ.λπ. Κι όλα αυτά ενώ παράλληλα επιβραδύνει τη γήρανση σωματική και πνευματική και μας βοηθάει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, να χαλαρώνουμε και να αποφορτιζόμαστε ή να μπορούμε να επιστρατεύουμε την ηρεμία και την ψυχραιμία μας στα δύσκολα.

 

Εικόνα
yoga 2
istock 

 

Μπουμ
Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι η yoga δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα αλλά είναι μια πιο βαθιά πρακτική που μας βοηθά να ψάξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Μαθαίνοντας το σώμα μας μαθαίνουμε και άλλα κομμάτια της ύπαρξής μας και σιγά σιγά βάζοντας τη yoga ακόμα και στην καθημερινότητά μας γινόμαστε συνολικά καλύτεροι.

Μία φιλοσοφία, πολλά πρόσωπα

Παρότι η Yoga χαρακτηρίζεται από τις στατικές της ασκήσεις είναι μία μορφή άσκησης που έχει μείνει κάθε άλλο παρά στάσιμη. Έτσι με τον καιρό έχουν εξελιχθεί διάφορα είδη της, το καθένα από τα οποία εμπίπτει στην ενιαία φιλοσοφία της αλλά εστιάζει και κάπου αλλού. Γι’ αυτό και η Yoga είναι κατάλληλη για όλους αφού μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του καθενός. Ας δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά.

Hatha Yoga

Εικόνα
hatha
istock

 

Πρόκειται για μια ήπια τεχνική που εστιάζει στον έλεγχο του σώματος που με τη σειρά του οδηγεί σε αυτόν του πνεύματος. Η Hatha και οι διάφορες παραλλαγές της (Ιntegral, Satyananda κ.λπ.), είναι αυτό που έχουμε ως yoga στο μυαλό μας οι περισσότεροι, μια και είναι η πιο διαδεδομένη στη Δύση, με τις γνωστές στάσεις (asanas) και τις αναπνοές (pranayama). Δεν εξαντλείται όμως εκεί αφού χρησιμοποιεί άλλες πέντε τεχνικές αυτοελέγχου που στοχεύουν στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, τον διαλογισμό κ.λπ.

Είναι για μένα;

Είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να έρθεις σε επαφή με τη Yoga καθώς η ηλικία και η φυσική σου κατάσταση δεν αποτελούν καθόλου εμπόδιο στην εξάσκησή της. Κι αυτό γιατί μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις δικές σου ανάγκες και δυνατότητες.

Kundalini Yoga

Εικόνα
kundalini
shutterstock 

 

Σκοπός της είναι να αφυπνίσει την ενέργεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης και θεωρείται ότι τονώνει ειδικά τη σεξουαλικότητά μας και το ουρογεννητικό μας σύστημα! Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια της αναπνοής αλλά έχει λιγότερο αυστηρές στάσεις του σώματος.

Είναι για μένα;

Ναι, αν θες να εστιάσεις περισσότερο στο διαλογισμό και να ξεμπλοκάρεις την εσωτερική σου ενέργεια και δη τη σεξουαλική!

Ashtanga Yoga

Εικόνα
ashtanga
istock 

 

Είναι μία από τις πιο πρόσφατες μορφές Yoga (γνωστή και ως Power ή Dynamic) και βασίζεται στη Ηatha, της οποίας αποτελεί μία πιο αερόβια εκδοχή. Οι στάσεις της δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και τον συγχρονισμό της αναπνοής με την κίνηση.

Είναι για μένα;

Αν ψάχνεις μια πιο «ενεργητική» μορφή της yoga είναι η ιδανική επιλογή. Καλό είναι να την αποφύγεις αν έχεις μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα (πίεση κ.λπ.), αν δεν έχεις ξαναασχοληθεί ποτέ με τη yoga ή είσαι πιο μεγάλη σε ηλικία.

Iyengar Yoga

 

Εικόνα
iyengar
istock 

 

Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια των στάσεων και τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος ενώ στη συγκεκριμένη μορφή Yoga χρησιμοποιούνται και βοηθήματα (καρέκλες, στρώματα, blocks κ.λπ.).

Είναι για μένα;

Αυτό το είδος είναι εξαιρετικό για άτομα που δεν έχουν ξαναασχοληθεί με τη yoga καθώς και για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, ισχιαλγία, αρθριτικά,κ.λπ. και προβλήματα αναπνοής (άσθμα κ.λπ.) αφού την απελευθερώνει.

Οι νέες τάσεις

Εικόνα
aerial
istock 

 

Εκτός από τα είδη yoga που αναφέραμε και τα ακόμα περισσότερα που υπάρχουν, τον τελευταίο καιρό έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι και δύο ακόμα. H hot yoga και η aerial yoga. Η hot yoga γίνεται σε ζεστό χώρο έτσι ώστε οι μυς να ζεσταθούν πιο γρήγορα (έτσι αποφεύγεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος τραυματισμού) και να προκληθεί εφίδρωση. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγεται το ότι καίει περισσότερες θερμίδες, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος, πετυχαίνει ακόμα περισσότερη ευλυγισία και απαλύνει τους πόνους στις αρθρώσεις καθώς και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα κ.ά. Η aerial yoga από την άλλη γίνεται σε υφάσματα και ιμάντες που κρέμονται από το ταβάνι, γεγονός που σημαίνει ότι
πρακτικά το σώμα σου είναι στον αέρα. Αυτό το είδος αυξάνει αισθητά τη μυϊκή σου δύναμη, γυμνάζει πολύ τον κορμό καθώς για να στηρίζεσαι καλύτερα πρέπει να εστιάσεις εκεί και σου χαρίζει μοναδική αίσθηση ευεξίας.

Διάλυσε τον μύθο

 

Εικόνα
yoga
istock 

 

Δεν επιτρέπεται να γελά κανείς κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος Yoga, αλλά να είμαστε όλοι πάντα σοβαροί.  Σε ένα μάθημα Yoga μπορεί κάθε άνθρωπος να εκφραστεί ελεύθερα και να βγάλει τα συναισθήματά του στην επιφάνεια είτε αυτά είναι γέλιο, είτε εκτόνωση θυμού, ή ακόμα και κλάμα. Σημειωτέον ότι υπάρχει και ακόμη και ένα εξειδικευμένο είδος Yoga, η LaughterYoga, με κύριο και απώτερο σκοπό να συμμετέχει κανείς σε ένα μάθημα Yoga ειδικά για εκφραστεί και να εκτονωθεί μέσα από το γέλιο, περνώντας από όλα τα στάδια, από το χαμόγελο και το απλό γέλιο, στο έντονο και δυνατό γέλιο, φτάνοντας μέχρι το γνωστό ξεκάρδισμα.

6 λόγοι για να ξεκινήσεις γιόγκα

Νικά το άγχος 

Η γιόγκα είναι ιδανική για την ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων του στρες (ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης άγχους) και για την εισαγωγή της ιδέας της ηρεμίας του νου. Η γιόγκα λειτουργεί ως πύλη για την εξάλειψη αγχωτικών προσωπικών ή εργασιακών καταστάσεων και μπορεί να σε βοηθήσει να κατεβείςαπό τον τροχό χάμστερ και να κερδίσεις την προοπτική για το τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Ενισχύει την ευλιγισία

Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις γιόγκα επειδή δεν μπορείς να αγγίξεις τα δάκτυλα των ποδιών κάνεις λάθος. Γιατί γι΄αυτό είναι γιόγκα καθώς η βελτιωμένη ευελιξία σε όλο το σωμα είναι ένα εγγυημένο αποτέλεσμα μιας τακτικής πρακτικής της.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Η σωστή στάση σώματος είναι ένα μεγάλο ζήτημα ιδιαίτερα αν περνάς το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας σου μπροστά από έναν υπολογιστή, αν
οδηγεις πολλές ώρες προς και από τη δουλειά και αν το βράδυ ξεκουράζεσαι ξαπλώνοντας στον καναπέ. Οι πόνοι στην πλάτη είναι το πιο συχνό
σύμπτωμα αυτού του τρόπου ζωής και η γιόγκα είναι το καλύτερο φάρμακο πρόληψης και αντιμετώπισης καθώς σε βοηθά να κρατήσεις τη σπονδυλική σου στήλη μακρά και τους ώμους σου πίσω ακόμα και την ώρα που δουλεύεις.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η γιόγκα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους προωθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και βελτιωμένες διατροφικές επιλογές.

Βοηθά στην αρθρίτιδα

Τα άτομα με αρθρίτιδα συμβουλεύονται να κινούν το σώμα τους και να παραμένουν ενεργά, αλλά χρειάζονται μορφές άσκησης που είναι χαμηλές και απαλές στις αρθρώσεις. Η γιόγκα είναι ιδανική επιλογή. Εάν πάσχεις από αρθρίτιδα προσπάθησε να βρεις μια τάξη που εξυπηρετεί άτομα με αρθρίτιδα, ώστε να μπορείς να είστε βέβαιη ότι ο δάσκαλός σας είναι εξοικειωμένος με την κατάστασή σας.

Είναι το ιδανικό διάλειμμα

Οι ασκήσεις αναπνοής που διδάσκονται στα μαθήματα γιόγκα (που ονομάζονται πραναγιάμα) προσφέρουν εκπληκτικά εργαλεία για τη βελτίωση
της αναπνευστικής λειτουργίας και τον έλεγχο της επίδρασής της στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Άρα αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αποφόρτισης μετά από μια κουραστική μέρα ή ακόμα και ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα στη δουλειά.

Μάθε ακόμα...

Η yoga μπορεί να είναι κατάλληλη ακόμα και για εγκύους (μετά τον τρίτο μήνα και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού) αφού μπορεί να τις ανακουφίσει από τους πόνους της μέσης και να βελτιώσει την ευκινησία τους, να τις προετοιμάσει για τη γέννα ανοίγοντας το σώμα τους και παρέχοντας τεχνικές για να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση οι ασκήσεις προσαρμόζονται ώστε να είναι ασφαλείς για τη μέλλουσα μαμά. Επίσης yoga μπορεί να κάνουν και παιδιά άνω των 6 ετών, αποκτώντας δύναμη, ευλυγισία αλλά και αυτοπεποίθηση.

Μάθε επίσης: Face Yoga: Η νέα τάση για τόνωση και αντιγήρανση που πρέπει να υιοθετήσεις

Αγαπημένο