ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Επιτρέπεται η άσκηση αν έχεις κήλη στη μέση;

Γιατί δεν πρέπει να πτοείσαι και να εγκαταλείψεις την άσκηση με τη διάγνωση κήλης στη μέση. Τι προτείνει ο Ορθοπαιδικός.
5
'
πόνος στη μέση shutterstock

Η αλήθεια είναι ότι η διάγνωση μπορεί στην αρχή να σε τρομάξει. Ένας πόνος στη μέση σου δεν είναι κι ό,τι καλύτερο… Ρωτώντας δεξιά κι αριστερά θα διαπιστώσεις ότι τελικά είναι αρκετοί αυτοί που έχουν μία ή περισσότερες κήλες στη μέση. Ο γιατρός όμως είναι αυτός που σίγουρα θα σου δώσει τις σωστές απαντήσεις σε όλες σου τις ερωτήσεις, γι’ αυτό το συχνό αλλά ταυτόχρονα «βασανιστικό» πρόβλημα.

Ο Σπύρος Κυρίτσης,  Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος (Εξειδικευμένος στις παθήσεις των Κάτω  Άκρων και των Αθλητικών Κακώσεων) , τ. Επιμελητής Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ, Noσoκ. ΓΝΑ Κ.Α.Τ. & Νοσοκ. Ηeartlands & Solihull, Birmingham, U.K., δίνει απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις σου. 

Πώς δημιουργείται μια κήλη στη μέση; 

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 οστά - τους σπόνδυλους- και μεταξύ τους βρίσκονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι (κοινώς δίσκοι), οι οποίοι "σαν μαξιλάρια" μετέχουν στο να απορροφούν τις πιέσεις - φορτία (κραδασμούς) που δέχεται η σπονδυλική στήλη και σαφώς στην κινητικότητά της, ώστε να μην είναι άκαμπτη.

Η δημιουργία της κήλης (δισκοκήλη) είναι συνήθως αποτέλεσμα εκφύλισης, τραυματισμού ή γήρανσης του υλικού του δίσκου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρχικά μια προβολή του, όπως ένα λάστιχο που χάνει την ελαστικότητά του και στη συνέχεια αργότερα ακολουθεί εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα), που προκαλεί αστάθεια και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Συχνότερα οι κήλες εμφανίζονται στη μέση (διάστημα Ο5-Ι1) και στον αυχένα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κήλης στη μέση;

Η οσφυαλγία ως νόσος σημαίνει: πόνος χαμηλά στην "πλάτη" - μέση και προέρχεται από τις λέξεις οσφύ (μέση) και άλγος (πόνος). Είναι το σύμπτωμα του πόνου στην οσφυϊκή μοίρα, ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί.

Η κήλη του δίσκου μπορεί να πιέσει κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα)  με αποτέλεσμα πόνο στην οσφύ (οσφυαλγία) αλλά και  στο πόδι, που είναι γνωστός με τον όρο «ισχιαλγία», που εκδηλώνεται με αίσθημα καψίματος ή ηλεκτρισμού τοπικά στη μέση ή κατά την πορεία του Ισχιακού νεύρου συνηθέστερα, που αντανακλά έως και τα δάχτυλα των ποδιών, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και την εντόπιση της κήλης ως προς το επίπεδο του μεσοσπονδύλιου διαστήματος που πάσχει.

Ποιες ηλικίες αφορούν πιο συχνά ο πόνος στη μέση;

Υπάρχουν γενετικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που καθιστά ορισμένους πιο ευπαθείς σε προβλήματα με τη μέση τους. Τον πιο σημαντικό ρόλο όμως παίζει κι ο τρόπος ζωής. Γενικά, το 80% των ανθρώπων νοσεί κάποια στιγμή στη ζωή του και είναι συχνότερη η εκδήλωση των συμπτωμάτων στην 4η-5η δεκαετία.

Διάβασε επίσης: (Τηλε)εργασία και μυοσκελετικοί πόνοι; Βρες τη λύση με τις συμβουλές του ειδικού. 

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης;

‘Ένα καλό ιστορικό του ασθενή (ηλικία, τρόπος έναρξης-διάρκεια και χαρακτηριστικά στοιχεία συμπτωμάτων, ιστορικό τραυματισμού π.χ. άρση βάρους, ατύχημα-πτώση, πτέρνισμα, δυσκοιλιότητα, ύπαρξη  άλλης  παθολογίας κλπ) είναι ικανό να θέσει τη διάγνωση της κήλης.  Επιπλέον, απεικόνιση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία συμπληρώνουν τη διάγνωση.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση για την κήλη στη μέση;

Φάρμακα όπως τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), η παρακεταμόλη, τα μυοχαλαρωτικά, τα οπιούχα και διάφορα φυσιοθεραπευτικά μέσα ( .. όχι όμως κατά το οξύ στάδιο) όπως θερμότητα,  πάγος, μαλάξεις, υπέρηχοι, Βελονισμός και ηλεκτρική διέγερση, βοηθούν στην αναλγησία και στην καταπολέμηση της τοπικής φλεγμονής.

Διάβασε ακόμα: Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει ο ηλεκτροβελονισμός;

Ποιες είναι οι πιο νέες θεραπευτικές επιλογές;

Σήμερα ο Βελονισμός και περισσότερο ο Ηλεκτροβελονισμός αποτελούν ολοένα και συχνότερα την χρησιμοποιούμενη μέθοδο θεραπείας με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία των συμπτωμάτων των κηλών στην οσφύ , αλλά και  στον αυχένα και στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, η Πελματογραφική Ανάλυση βοηθάει στη μελέτη διαταραχών στάσης και στη λύση αυτών των προβλημάτων με την κατασκευή και χρήση Ορθωτικών πελμάτων (insoles) για τη διόρθωσή τους.

Διάβασε επίσης: Βελονισμός και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική 

Επιπλέον, παρεμβατικές πράξεις στο ιατρείο και στο νοσοκομείο όπως: ηπαρασπονδυλική και η  επισκληρίδιος έκχυση κορτιζόνης και η ενδοδισκική έκχυση φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τοπικό αναισθητικό, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο βοηθούν αποτελεσματικότατα σε εντονότερα δυσεπίλυτα συμπτώματα.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

Η Εργονομία στην καθημερινή ζωή και ειδικά στο γραφείο ή στη χειρωνακτική εργασία αποτελούν τη βάση της πρόληψης. Οδηγίες να αποφεύγει το άτομο τα βάρη, πώς να κάθεται στο γραφείο του κ.α. αποτελούν τη βάση των εργονομικών συμβουλών.

Επιπλέον, η καθημερινή γυμναστική και η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος σχετίζονται άμεσα με την πρόληψη της νόσου.

Μάθε ακόμα: Γιατί είναι σημαντική η ευλυγισία σώματος

Είναι επιδεινούμενη η πορεία μια κήλης;

Η κήλη του δίσκου δεν είναι προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος, όμως προκαλεί χρονιότητα, ενώ και το ευένδοτο σημείο μικρορήξεως του ινώδους δαχτυλίου που περιβάλλει σαν δαχτυλίδι το μεσοσπονδύλιο δίσκο στο μέλλον είναι πιθανόν με νέα «καταπόνηση» να μεγαλώσει και μαζί του και τα συμπτώματα.

Πότε οδηγεί στο χειρουργείο;

Χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου ή όταν ο ασθενής αναπτύσσει προοδευτικά λειτουργικό περιορισμό και νευρολογικά συμπτώματα, όπως: μούδιασμα, αδυναμία κάτω άκρων, ακράτεια της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, η οποία μπορεί να προκληθεί από μια πιο σοβαρή δισκοκήλη.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί το χειρουργείο;

Με τα συντηρητικά μέτρα, ο πόνος  συνήθως παρουσιάζει σημαντική βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη, όμως η  αισθητική ή κινητική έκπτωση δεν υποστρέφει χωρίς χειρουργική επέμβαση. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες σοβαρότερες παθήσεις (π.χ. όγκοι, κατάγματα, φλεγμονές), που μπορεί αρχικά να εμφανιστούν με  οσφυαλγία και για τις οποίες το χειρουργείο είναι μονόδρομος.

Ποια θεωρείται η ιδανική άσκηση για αυτή την πάθηση;

Δεν χρειάζεται κάποιος να εγκαταλείψει την άσκηση επειδή έχει κήλη στην μέση. Απλά, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του για το είδος της άσκησης που πρέπει να προτιμά και τι χρειάζεται να αποφεύγει. Την περίοδο της έξαρσης των συμπτωμάτων χρειάζεται οπωδήποτε να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού. Γενικά όμως, όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα του οξέος πόνου, δεν χρειάζεται να αποφεύγεται η άσκηση. Η άσκηση θα κρατήσει το σώμα γερό και με σωστή στάση, ώστε να αποφευχθούν άλλα μυοσκελετικά προβλήματα και να είναι όσο το δυνατόν πιο ενδυναμωμένη η περιοχή της μέσης. Οι ασκήσεις πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τον ασθενή (ηλικία, μέγεθος και εντόπιση βλάβης, σωματικό βάρος κ.α.). Γενικά, προτείνονται ασκήσεις χωρίς βάρη αλλά διατάσεις τύπου stretching ή Pilates των  κοιλιακών, εκτεινόντων οσφύος και γλουτιαίων και 4κεφάλου για τα κάτω άκρα. Επίσης, το κολύμπι θεωρείται καλή άσκηση για τη  μέση. Ο ορθοπεδικός ή ο φυσιοθεραπευτής συστήνει επιπλέον ειδικές εξατομικευμένες ασκήσεις για την περιοχή της μέσης. 

Διάβασε ακόμα: Τι γυμναστική σου ταιριάζει ανάλογα με τον σωματότυπό σου

Αγαπημένο