ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τα κρούσματα- Πως να προφυλαχτείτε

Πως να προφυλαχθείτε και ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε!
09.08.2022
1
'
Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τα κρούσματα- Πως να προφυλαχτείτε Ευλογιά των πιθήκων

Πάνω από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί παγκοσμίως από 78 χώρες, με την πλειονότητα αυτών στην Ευρώπη.

Τι είναι η «Ευλογιά των Πιθήκων»;

Η «Ευλογιά των Πιθήκων» είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μπορεί να αναφερόμαστε σε έναν ιό με ήπια δύναμη διότι και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί πως η δύναμη του ήταν πολύ μεγαλύτερη!

Σύμφωνα με την UKHSA, οι τέσσερις νέοι ασθενείς αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

«Πρόκειται για ένα ξέσπασμα που μπορεί να σταματήσει… ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Εικόνα
Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τα κρούσματα- Πως να προφυλαχτείτε

 

Περίπου το 10% των ασθενών έχουν νοσηλευτεί στο τρέχον ξέσπασμα και πέντε έχουν πεθάνει, όλοι τους στην Αφρική, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Τέντρος είπε ότι περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου είναι διαθέσιμες, αλλά μόνο χύδην, επομένως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να μπουν σε φιαλίδια.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα ανέρχονται σε 39 βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ μέχρι και τις 4 Αυγούστου.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Δες και αυτό: Συναγερμός από το Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι θάλασσες στην Αττική που απαγορεύεται το κολύμπι

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ένα ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων θα έχει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Οξεία έναρξη νόσου με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς
  • Έντονο πονοκέφαλο
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Οσφυαλγία/ραχιαλγία
  • Μυαλγίες και έντονη κακουχία
  • Εμφάνιση εξανθήματος (1-3 μέρες μετά), που συνήθως ξεκινά από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό, παλάμες πέλματα.

Ρίξε μια ματιά: Ιός του Δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Λάρισα το οποίο είναι το πέμπτο στη χώρα - Πώς μεταδίδεται και τα μέτρα προφύλαξης

Αγαπημένο