ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έχεις εξάνθημα; Μάθε αν είναι ευλογιά των πιθήκων, λέπρα ή κάτι άλλο

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τα σημάδια που εμφανίζεις; Πότε πρέπει να ανησυχήσεις
27.05.2022
1
'
Έχεις εξάνθημα; Μάθε αν είναι ευλογιά των πιθήκων, λέπρα ή κάτι άλλο rash

Στις μέρες μας ο ασθένειες και τα μικρόβια παραμονεύουν και ψάχνουν το επόμενο θύμα τους για αυτό και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για την εμφάνιση νέων ασθενειών ή το «ξύπνημα» των παλιότερων.

Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και με την ευλογιά των πιθήκων, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα συμπτώματα που προκαλούνται σε πρώτο στάδιο μοιάζουν αρκετά με τα συμπτώματα της γρίπης. Αρχικά έρχεται η εξάντληση και ο υψηλός πυρετός. Είναι αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «περίοδο εισβολής» της νόσου, όταν δηλαδή ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα. Οι αδένες θα είναι πρησμένοι και το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε αυτοάμυνα για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Έπειτα ακολουθεί το εξάνθημα που περνάει από διάφορες φάσεις στο δέρμα μας. Ξεκινάει επίπεδο και κόκκινο, μετά πρήζεται, γίνεται φουσκάλα και στο τέλος σχηματίζει καύκαλο (κάκαδο).

Βέβαια ένα εξάνθημα μπορεί να μην αποτελεί ευλογιά των πιθήκων αλλά κάτι τελείως διαφορετικό το οποίο τυγχάνει να εμφανίζεται με κοινή μορφή. Άρα μήπως το εξάνθημα δεν είναι τελικά ευλογιά των πιθήκων;

Δες ακόμη: Λέπρα: Τι είναι, τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς και οι τρόποι προστασίας

Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει ένα εξάνθημα:

Ανεμοβλογιά 

Το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς προκαλεί συνήθως πολλή φαγούρα και περνάει από παρόμοια στάδια με αυτό της ευλογιάς των πιθήκων, καταλήγοντας σε καύκαλο. Είναι εφικτό να κολλήσουμε ανεμοβλογιά παραπάνω από μία φορά. Οι ενήλικες μπορεί να έχουν νοσήσει σαν παιδιά και να νοσήσουν και στην ενήλικη ζωή. Το εξάνθημα που προκαλεί μπορεί να εμφανιστεί σε κηλίδες και είναι συνήθως επώδυνο.

Ψώρα 

Η ψώρα προκαλείται από ακάρεα που γεννούν αυγά στο δέρμα και φέρνει φαγούρα και κοκκινίλα. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνήθως κάνει την εμφάνιση του στα δάχτυλα. Αυτό που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι γραμμές ή βούλες στο δέρμα. Και μπορεί η ψώρα να μην είναι επικίνδυνη όμως είναι άκρως μεταδοτική και χρειάζεται θεραπεία!

Εικόνα
rash

Λέπρα (Νόσος του Χάνσεν) 

Η λέπρα ή αλλιώς νόσος του Χάνσελ έχει ως βασικά χαρακτηριστικά συμπτώματα τις πληγές που ανοίγει στο ανθρώπινο σώμα. Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δερματικά συμπτώματα όπως οζίδια στο δέρμα, παχύ, άκαμπτο ή ξηρό δέρμα, έλκη στα πέλματα, οίδημα ή εξογκώματα στο πρόσωπο ή στους λοβούς των αυτιών και απώλεια φρυδιών ή βλεφαρίδων

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως σύφιλη ή έρπης των γεννητικών οργάνων 

Η σύφιλη αποτελεί μια λοίμωξη προερχόμενη από βακτήρια που συνήθως την κολλάς σε περίπτωση που έρθεις σε σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί . Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι επίσης ένας ιός που μεταδίδεται σεξουαλικά.

Και στις δύο περιπτώσεις προκαλούνται φουσκάλες. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας ώστε να ακολουθήσουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Μολυσματική τέρμυνθος  

Πρόκειται για μία συχνή ιογενή λοίμωξη του δέρματος που συνήθως εμφανίζουν κυριώς τα παιδιά. Είναι ακίνδυνη αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, προκαλώντας φαγούρα και ένα εξογκωμένο σπυρί. Συνήθως εμφανίζονται στη μασχάλη, πίσω από τα γόνατα ή στη βουβωνική χώρα. Μπορεί να μεταδοθεί σε περίπτωση που υπάρχει επαφή με μολυσμένο δέρμα ή και πετσέτες.

Εικόνα
rash

Διάβασε εδώ: Ιδρώνεις στον ύπνο σου; Αυτοί είναι οι 4 βασικοί λόγοι!

Μολυσματικό κηρίο 

Αυτό το μεταδοτικό βακτήριο συνήθως μολύνει το δέρμα που έχει ήδη υποστεί κάποια βλάβη. Για παράδειγμα κάποιο ανοιχτό τραύμα ή και τσίμπημα με αποτέλεσμα να προκαλεί πυώδεις πληγές και σχηματίζοντας «κίτρινη κρούστα». Προκαλεί φαγούρα και πόνο αλλά μπορεί να φύγει γρήγορα με κάποια αντιβιοτική κρέμα. Απαραίτητη θα ήταν μια επίσκεψη στον γιατρό με σκοπό να λάβουμε την αντιβιοτική κρέμα που πρέπει.

 

Αγαπημένο