ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Λάρισα το οποίο είναι το πέμπτο στη χώρα - Πώς μεταδίδεται και τα μέτρα προφύλαξης

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη στη Λάρισα!
2
'
Ιός του Δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Λάρισα το οποίο είναι το πέμπτο στη χώρα - Πώς μεταδίδεται και τα μέτρα προφύλαξης Ιός_Δυτικού Νείλου

Πέμπτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 76χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ο ασθενής είχε διασωληνωθεί μάλιστα και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και είναι το πρώτο κρούσμα του ιού για την Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ο ασθενής θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και επίσκεψη πραγματοποίησε ο καθηγητής παθολογίας κ. Γιώργος Νταλέκος.

Εικόνα
ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Δείτε επίσης: Οι 5 ασθένειες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πώς μεταδίδεται – Μέτρα προφύλαξης

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής (πυρετός, κεφαλαλγία, εξανθήματα, αίσθημα κόπωσης) και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Εικόνα
ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο ΕΟΔΥ σε κάθε περίοδο μετάδοσης, διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Τα μέσα ατομικής προστασίας του πληθυσμού από το τσίμπημα κουνουπιών, πρέπει να τηρούνται με συνέπεια, ιδιαίτερα από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Περιλαμβάνουν χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα μακριά ρούχα κ.ά. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η διατήρηση στάσιμου νερού, που αποτελεί εστία αναπαραγωγής κουνουπιών.

Μάθετε ακόμη: Κορονοϊός - Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Πιο μεταδοτική λένε οι ειδικοί - Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Αγαπημένο