ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι είναι η ευλογιά των Πιθήκων; Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τη νόσο "Ευλογιά των πιθήκων"
24.05.2022
1
'
Τι είναι η ευλογιά των Πιθήκων; Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει εδώ και μερικές εβδομάδες, αφού εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα της νόσου «Ευλογιά των Πιθήκων» σε αρκετές χώρες.

Συγκεκριμένα ενεργά κρούσματα υπάρχουν στην Πορτογαλία, οκτώ κρούσματα στην Ισπανία εξετάζονται ως ύποπτα ενώ η νόσος έκανε την εμφάνισή της αρχικά στη Βρετανία. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, οι υγιειονομικές αρχές ενθαρρύνουν ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μόλις λίγο διάστημα αφότου οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

Ποιους επηρέασε;

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα κρούσματα από τη νόσο «Ευλογιά των Πιθήκων», είναι άνδρες, ομοφυλόφιλοι ή bisexual. Μάλιστα στην Πορτογαλία πέντε άνδρες έχουν βρεθεί θετικοί στην ευλογιά των πιθήκων ενώ διερευνώνται ακόμα 15 κρούσματα. Όλες οι περιπτώσεις είναι άνδρες και κυρίως νέοι αλλά δεν έχει γίνει σαφές πώς κόλλησαν.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως η νόσος ήταν περιορισμένη σε ταξιδιώτες και συγγενείς τους που επέστρεφαν από τη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Ωστόσο, με βάση βρετανικού δημοσιεύματος στη “Daily Mail”, οι ειδικοί ανησυχούν ότι η νόσος εξαπλώνεται ευρέως για πρώτη φορά μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Βρετανία. 

Δες εδώ: Covid-19: Οι κακές συνήθειες που μας άφησε η πανδημία- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Τέσσερις από τους Βρετανούς ασθενείς είναι ομοφυλόφιλοι ή bisexual, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. «Δεν θα με εξέπληττε αν στη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων» αναφέρει ο μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, Δρ Σίμον Κλαρκ.

Εικόνα
Τι είναι η ευλογιά των Πιθήκων που "χτύπησε" την Ευρώπη;

 

Τι είναι η «Ευλογιά των Πιθήκων»;

Η «Ευλογιά των Πιθήκων» είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μπορεί να αναφερόμαστε σε έναν ιό με ήπια δύναμη διότι και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί πως η δύναμη του ήταν πολύ μεγαλύτερη!

Σύμφωνα με την UKHSA, οι τέσσερις νέοι ασθενείς αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

Διάβασε ακόμη: Ηπατίτιδα στα παιδιά: Αυτοί είναι οι τρόποι προφύλαξης

Πως αντιλήφθηκαν πως έχουν προσβληθεί;

«Είναι σπάνιο και ασυνήθιστο», ανέφερε η επικεφαλής της υπηρεσίας, Σούζαν Χόπκινς. Πρόσθεσε ότι οι αρχές προτρέπουν τους ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες να προσέχουν και αν εμφανίσουν ασυνήθιστα εξανθήματα ή δερματικές αλλοιώσεις να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υγείας το συντομότερο δυνατόν.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψεις

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ένα ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων θα έχει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Οξεία έναρξη νόσου με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς
  • Έντονο πονοκέφαλο
  • Λεμφαδενοπάθεια
  • Οσφυαλγία/ραχιαλγία
  • Μυαλγίες και έντονη κακουχία
  • Εμφάνιση εξανθήματος (1-3 μέρες μετά), που συνήθως ξεκινά από το πρόσωπο και επεκτείνεται στον κορμό, παλάμες πέλματα.

 

Αγαπημένο