ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ευλογιά των πιθήκων: Σε ποιο σημείο του σώματος κρύβεται και πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα;

Όσα έδειξε η μελέτη Ιταλών Ερευνητώ!
04.07.2022
1
'
Ευλογιά των πιθήκων: Σε ποιο σημείο του σώματος κρύβεται και πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα; Ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων έχει κάνει την εμφάνιση της και οι ειδικοί μελετούν συνεχώς τα συμπτώματα, την μετάδοση της αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη νόσο.

Πρόσφατα Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν σε ποιο σημείο του σώματος κρύβεται ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και προτείνουν έναν απλό τρόπο για τον περιορισμό της μετάδοσής του. Όπως αποκαλύπτουν τα πρώιμα στοιχεία ερευνητικής ομάδας από το Νοσοκομείο Spallanzani της Ρώμης, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενδεχομένως μέσω του σπέρματος.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Έχεις εξάνθημα; Μάθε αν είναι ευλογιά των πιθήκων, λέπρα ή κάτι άλλο

Οι ερευνητές από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, έφτασαν πρώτοι στον εντοπισμό του ιού στο σπέρμα των τριών από τους τέσσερις άνδρες που διαγνώστηκαν με την ευλογιά των πιθήκων. Οι συγκεκριμένοι άντρες είχαν πρόσφατα επιστρέψει από τα Κανάρια Νησιά.

Έκτοτε επέκτειναν την ερευνητική τους προσπάθεια, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Francesco Vaia, ο οποίος σημείωσε την παρουσία του ιού στο σπέρμα 14 μολυσμένων ανδρών από τους 16 που μελετήθηκαν. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η παρουσία του ιού στο σπέρμα δεν είναι ένα σπάνιο ή τυχαίο φαινόμενο», δήλωσε ο Vaia και συμπλήρωσε ότι «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με άμεση επαφή με τα δερματικά τραύματα, αλλά η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το σπέρμα μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν τρόπο μετάδοσης».

Εικόνα
Ευλογιά των πιθήκων: Σε ποιο σημείο του σώματος κρύβεται και πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα;

 

Να σημειωθεί πως τα τελευταία αποτελέσματα που ανέφερε ο Francesco Vaia δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί ή υποβληθεί σε αξιολόγηση.

Η διασπορά του ιού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 7 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων τα έξι ήταν εισαγόμενα. Για το έβδομο κρούσμα δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής η προέλευσή του.

Πρόκειται για πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καθώς δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, σε αντίθεση με τα προηγούμενα κρούσματα.

Ρίξε μια ματιά: Μωβ μέδουσες: Αυτές είναι οι "επικίνδυνες" παραλίες της Αττικής στις οποίες έχουν εντοπιστεί - Τα συμπτώματα από το τσίμπημά τους

Αγαπημένο