ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί ο κρυφός θυμός είναι τοξικός

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις περισσότερο θυμό απ’ ότι νομίζεις.
4
'
Τα σημάδια του κρυφού θυμού shutterstock

Συνήθως εξισώνουμε τον θυμό με φωνές, βρισιές, επιθετικότητα, αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο και καυγάδες. Αυτά, πράγματι, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά του θυμού. Όμως, ο θυμός δεν είναι μόνο τα εξωτερικευμένα σημάδια που βλέπουμε. Ο θυμός έχει μεγάλο βάθος, είναι ένα ηφαίστειο που συχνά βράζει, αλλά ακόμα δεν έχει ξεσπάσει. Εδώ θα σας παρουσιάσω πέντε στοιχεία που μπορεί να συνδέονται με τον χρόνιο θυμό, που δεν κάνουν καλό ούτε στην ψυχική, ούτε τη σωματική σου υγεία.

Χρόνιο άγχος

Όταν έχεις χρόνιο άγχος για το κάθε τι, όταν στρεσάρεσαι για μικρά και μεγάλα πράγματα και διαρκώς ανησυχείς, αυτό είναι επίσης σημάδι θυμού. Μία τέτοια εσωτερική αναστάτωση  σε κάνει να είσαι διαρκώς στην τσίτα, περιμένοντας το χειρότερο- που μπορεί φυσικά να μην έρθει και ποτέ. Όμως η αναμονή, ο φόβος, η αγωνία και το άγχος του «τι θα γίνει» και του «πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα;» σε βάζει σε μία βιολογική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: εκκρίνονται στον οργανισμό σου οι ορμόνες του στρες, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη κυλάνε στο αίμα σου και καθορίζουν τη συμπεριφορά σου. Το χρόνιο άγχος μπορεί να εξελιχθεί σε αγωνία και θυμό για την κατάσταση και για το πώς νιώθεις και να σε κάνει να ξεσπάσεις καπνίζοντας, πίνοντας, ή τρώγοντας υπερβολικά, στην προσπάθειά σου να διαχειριστείς τα έντονα συναισθήματά σου. Αυτές οι συμπεριφορές υπερβολής σε κάνουν να θυμώνεις με τον εαυτό σου και την αδυναμία σου να χειριστείς το άγχος σου.

Διάβασε εδώ τρόπους για να διαχειριστείς την κακή διάθεση και το άγχος σου. Επίσης, μπορεί λόγω του άγχους σου να ξεσπάς σε αγαπημένα σου πρόσωπα με θυμό και να έχεις τον χρόνιο εκνευρισμό που έχουν τόσο οι άνθρωποι με άγχος όσο και αυτοί με θυμό.

Διάβασε επίσης: Πως να μειώσεις τους καβγάδες με τον σύντορφό σου.

Αναμασάς τα ίδια και τα ίδια

Ένα άλλο σημάδι ότι κρύβεις μέσα σου θυμό που δεν τον εκδηλώνεις είναι όταν αναμασάς στο νου σου τα ίδια και τα ίδια. Όταν αναρωτιέσαι «γιατί μου το είπε αυτό;» και προσπαθείς να αναλύσεις τα κίνητρα κάποιου που σου είπε ή σου έκανε κάτι πριν μία μέρα, μία εβδομάδα, έναν μήνα, έναν χρόνο, κοκ. Ξαναπαίζεις στο μυαλό σου τη σκηνή, τον διάλογο, τι σου είπε, τι του είπες, τι έπρεπε να είχες πει, τι δεν έπρεπε να είχες πει… Όλο αυτό σου προκαλεί ταραχή και θυμό, γιατί δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από το παρελθόν, έχεις παγιδευτεί σε αυτό και ξαναζείς κάτι άσχημο, που δεν έχει τέλος. Αυτή η τακτική σε κάνει να νιώθεις αδυναμία να ελέγξεις τη ζωή σου και σε γεμίζει αγανάκτηση και θυμό.

Παθητική-επιθετική επικοινωνία

Στην παθητική-επιθετική επικοινωνία ποτέ δε λες τα πράγματα με το όνομά τους. Γκρινιάζεις, κλαίγεσαι, παίζεις τον ρόλο του θύματος, ρίχνεις σπόντες και μπηχτές ελπίζοντας ότι ο άλλος θα το «πιάσει» και εμμέσως κατηγορείς τον άλλον ότι φταίει για το πρόβλημα που έχετε μεταξύ σας. Στην παθητική-επιθετική επικοινωνία δεν ανοίγεις τα χαρτιά σου. Δε λες τι σε ενοχλεί. Δε λες τι είναι αυτό που επιθυμείς από την σχέση. Αφήνεις τον άλλον να αισθανθεί ένοχος και να μαντέψει τις ανάγκες σου. Το αποτέλεσμα όμως είναι να μην παίρνεις αυτό που θέλεις, γιατί είτε ο άλλος δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει ή χάνει την υπομονή του μαζί σου και απομακρύνεται. Έτσι, εσύ μένεις με τον θυμό σου και την αίσθηση ότι ο άλλος δε σου έδωσε αυτό που χρειάζεσαι -και δεν του το ζήτησες ποτέ. 

Εικόνα
shutterstock

Ξεσπάσματα

Ένα άλλο σημάδι κρυμμένου θυμού και περισσότερου θυμού απ’ ότι νομίζεις ότι έχεις είναι όταν έχεις ξεσπάσματα. Τα ξεσπάσματα αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά: μπορεί να ξεσπάς σε κλάματα, να κατηγορείς τον εαυτό σου «εγώ που τα δίνω όλα και κανείς δε μου δίνει τίποτα» ή «εγώ που θυσιάστηκα», κλπ. Μπορεί να είναι ξεσπάσματα νεύρων με φωνές και προσβολές σε κάποια άσχετη στιγμή και για εντελώς ασήμαντο λόγο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ξεσπάσματα δείχνουν ότι μέσα σου βράζει ένα ηφαίστειο και εσύ δεν το έχεις αντιληφθεί.

Υπερβολική κριτική

Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό που δείχνει ότι κρύβεις μέσα σου πολύ περισσότερο θυμό απ’ ότι νομίζεις, είναι όταν ασκείς ανελέητη κριτική στους άλλους. Όταν η στάση σου είναι μονίμως επικριτική, όταν εστιάζεις στα στραβά και τα ανάποδα των φίλων, των γνωστών, των μελών της οικογένειάς σου, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ο θυμός σου δε σε αφήνει να δεις τα θετικά και όμορφα στοιχεία των ανθρώπων, των καταστάσεων και του κόσμου γύρω σου. Ο θυμός σου σε βάζει σε μειονεκτική θέση γιατί τελικά σου στερεί την ευχαρίστηση και τη χαρά της ζωής.

Τι είναι καλό να κάνεις

Αν αντικρίζεις σε αυτά τα παραδείγματα τον εαυτό σου, θα ήθελα να σου θυμίσω ότι ο θυμός που βράζει μέσα μας είναι σαν τον ατμό που δημιουργείται μέσα στην χύτρα ταχύτητας: με κάποιον τρόπο θα πρέπει να βγει, σιγά-σιγά. Αλλιώς θα δημιουργήσει τεράστια πίεση που θα οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη. Επομένως, καλό είναι να εντοπίσεις τις πηγές του θυμού σου και να βρεις τρόπο να τον εκφράσεις ξεκάθαρα, με λόγια. Θα χρειαστεί να βρεις τρόπους να διεκδικήσεις αυτό που χρειάζεσαι, αλλά και τρόπους για να επιφέρεις γαλήνη και ηρεμία στον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα διαχειριστείς το θυμό σου, τα συναισθήματά σου, αλλά και τις σχέσεις σου.

Διάβασε ακόμα: 5 σκέψεις που συνδέονται με κατάθλιψη και 7 πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να πεις "δεν μπορώ" να το κάνω. 

Αγαπημένο