ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

8 υπέροχα μαθήματα ζωής που πήραμε από το Squid Game

Γεμάτο αγωνία, το Squid Game είναι μακράν η πιο τρελή δραματική θριλερική σειρά του Netflix. Εννέα επεισόδια που θυμίζουν και εξηγούν γιατί οι κοινωνίες σήμερα είναι τόσο απάνθρωπες, το Squid Game (Το παιχνίδι του Καλαμαριού) βρίσκεται ήδη στο Νο2 παγκοσμίως, στην κορυφή περισσότερων από 80 χωρών, σε μία πλατφόρμα που έχει ξεπεράσει τους 200 εκατομμύρια συνδρομητές ενώ ήδη μέχρι τώρα το έχουν δει 111 εκατομμύρια χρήστες! Τι, εσύ, δεν το έχεις δει ακόμα;
8
'
σειρά του netflix Squid Game google

Τετρακόσιοι πενήντα έξι άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα δέχονται να πάρουν μέρος σε μια σειρά παιδικών παιχνιδιών, με έπαθλο 32.871.877 ευρώ και αρχίζει ένας αιματοβαμμένος αγώνας επιβίωσης. Ξεκινά σαν παιχνίδι και καταλήγει σε εφιάλτη, από τον οποίο μόνο ένας από τους 456 συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες, θα βγει ζωντανός κερδίζοντας το έπαθλο. Στο παιχνίδι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει ένας παίκτης για να νικήσει αποκλείοντας τους άλλους. Κάπου εκεί έρχεται και το τέλος της ανθρωπιάς. Η σειρά εξετάζει πως, ένα τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί στις αλάνες, μπορούν να μετατραπούν σε ένα εργαλείο μόχλευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ηθικών και αξιών ενός ατόμου με σκοπό να κερδίσει ένα χρηματικό έπαθλο. Επίσης το Squid Game σε κάνει να ξανασκεφτείς τα κίνητρα της ζωής σου, τα λάθη που οδηγούν σε αδιέξοδα, τις λύσεις που επιλέγεις λόγω πανικού, δίνοντας σου σημαντικά μαθήματα ζωής. Δες ποια εντοπίσαμε.

Δες ακόμη: 4 μαθήματα ζωής που μας έδωσε η πανδημία

1 Οι επιλογές που κάνουμε στο παρόν διαμορφώνουν το μέλλον μας

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε όχι μόνο διαμορφώνουν το παρόν μας, αλλά επηρεάζουν το μέλλον μας. Ο Gi-hun, ως πρωταγωνιστής, είχε πολλά προβλήματα. Όλες οι πράξεις του στο παρελθόν επηρέασαν απίστευτα το παρόν του. Ο διαλυμένος γάμος του, η απομάκρυνση από το παιδί του λόγω της αδυναμίας του να το υποστηρίξει και ο πόνος του που έβλεπε τη μητέρα του να πεθαίνει επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει για θεραπεία, τον πλήγωσαν. Οι λανθασμένες επιλογές του παρόντος τον οδήγησαν να κινδυνεύσει τη ζωή του στο μέλλον. Όλες οι πράξεις έχουν συνέπειες, όλες οι επιλογές οδηγούν κάπου, όλες οι αποφάσεις έχουν κάποιον αντίκτυπο, το σημαντικότερο όμως είναι να επιζητούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ο αντίκτυπος αυτός να είναι θετικός. Σίγουρα δεν περνούν τα πάντα από το χέρι μας, αλλά αυτά που περνούν, ας προσπαθήσουμε να τα εξελίξουμε σε κάτι ωφέλιμο για τη ζωή μας.

2 Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται

Πολλές φορές οι άνθρωποι βιάζονται να κρίνουν τους άλλους, άλλες φορές από την εμφάνισή τους, άλλες από την επιτυχημένη τους καριέρα. Στη σειρά, ο Gi-hun σοκαρίστηκε όταν είδε ότι ο παιδικός του φίλος, Sang-woo, το καμάρι της γειτονιάς, δήλωσε συμμετοχή κι εκείνος στο παιχνίδι. Όλοι πίστευαν ότι είναι επιτυχημένος, γι’ αυτό ο Gi-hun δεν περίμενε ποτέ ότι θα ήταν στην ίδια απελπιστική κατάσταση με αυτόν. Αποδείχτηκε ότι ο Sang-woo ήταν μπλεγμένος με το νόμο και κολυμπούσε στα χρέη.

Σου θυμίζει μήπως τα social media και το πόσο εύκολο μας είναι να ζηλέψουμε αυτό που πιστεύουμε ότι έχουν κάποιοι με υπέρλαμπρη ζωή; Το ότι δεν συνειδητοποιούμε πως πίσω από την τέλεια φωτογραφία υπάρχουν πάντα περισσότερες ιστορίες που δεν ξέρερουμε. Το ευτυχισμένο ζευγάρι που μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός χωρισμού ή ο φίλος που δημοσιεύει φωτογραφίες από πάρτι και φαίνεται ότι ζει τη ζωή του, ενδέχεται να ψάχνει τρόπους να ξεφύγει από τη ζωή του.

Δες ακόμη: Γιατί είναι καλύτερο να μην επιδεικνύεις τη σχέση σου στα social media

3 Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος για το χρήμα

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας άνθρωπος που τα έχει χάσει όλα, τόσο υλικά όσο και συναισθηματικά, όταν του δοθεί μια ευκαιρία να ανακάμψει, ακόμη κι αν δεν είναι χρυσός; Πολύ. Στη σειρά τον λόγο έχουν η μισανθρωπιστική βία αλλά και η κυνικότητα με την οποία πολλοί από τους συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις. Αποτελεί την επιτομή της εξερεύνησης με απλουστευμένο και χωρίς φλυαρίες τρόπο του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου σε βάθος. Τον δοκιμάζει σε καταστάσεις που θα πρέπει να συμπεριφερθεί σαν αγρίμι όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να συγκρατηθεί απέναντι στα ζωώδη του ένστικτα. Και εκεί έρχεται η πτώση.

4 Ο τζόγος δεν φέρνει ποτέ μια καλύτερη ζωή

Κάθε παίκτης δεν είναι παρά ένας άνθρωπος κατεστραμμένος, που αδυνατεί να βγάλει τα προς το ζην και τρέφεται από τις ψεύτικες ελπίδες του τζόγου. Ο Gi-hun πάλεψε με αυτόν τον δαίμονα, όπως και όλοι οι παίκτες. Νομίζεις πως είναι ένας τρόπος για να κερδίσεις γρήγορο χρήμα, αλλά ποτέ δεν είναι αληθινό. Όσο περισσότερο ποντάρεις τα όνειρά σου, θα καταλήξεις να τα χάσεις όλα, ακόμα και τη ζωή σου. Ο Gi-hun θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που του έδωσε η μητέρα του για να αγοράσει στην κόρη του ένα ξεχωριστό γεύμα στα γενέθλιά της, όπως της είχε υποσχεθεί. Αντί αυτού όμως τα σπατάλησε στον ιππόδρομο.

Διάβασε αυτό: 7 πράγματα με τα οποία έχεις συναισθηματικό εθισμό και δεν το ξέρεις

5 Η προδοσία προέρχεται από τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι περισσότερο

Σε ένα παιχνίδι που βασίζεται στην απελπισία των ανθρώπων, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός της προδοσίας. Παρόλο που ο Gi-hun σεβόταν πάντα τον Sang-woo ως παιδικό φίλο και ως κάποιον που έκανε τη γειτονιά του περήφανη επειδή αποφοίτησε από ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, εκείνος τον απογοήτευσε. Ήταν χαρούμενος που θα συνεργαζόταν μαζί του, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αλλά ο Sang-woo είχε άλλα σχέδια.

Όλο το διάστημα ο Gi-hun πίστευε ότι είναι ομάδα με τον φίλο του, όμως Gi-hun δεν ήταν εκεί για να κάνει φίλους, ήταν εκεί για να κερδίσει - ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να προδώσει τους ανθρώπους που τον φρόντιζαν. Και εκεί που λες δεν μπορεί οι άνθρωποι να είναι τόσο κακοί, εγωιστές και ωμοί, έρχεται το τέλος, που τελικά απλά σε επιβεβαιώνει πως πράγματι είναι. Η μεγαλύτερη προδοσία μπορεί να προέλθει από τους ανθρώπους που αγαπάμε τόσο πολύ, κάτι που ως συνειδητοποίηση είναι απογοητευτική.

Διάβασε: Τελικά γιατί θυμώνεις τόσο πολύ;

6 Η καλοσύνη μερικές φορές προέρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις 

Το «κόκκινο φως, πράσινο φως», όπως και τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς, ήταν άψογα στημένα. Αλλά οι παίκτες δεν γνώριζαν τι συμβαίνει. Αυτό που νόμιζαν ότι επρόκειτο για ένα αθώο παιδικό παιχνίδι εξελίχθηκε σε λουτρό αίματος.

Προφανώς συγκλονισμένοι είδαμε πώς έφτασε τόσο κοντά ο Gi-hun στον θάνατο, αλλά ο Ali, ένας άγνωστος ήταν εκεί να τον σώσει! Δεν χρειαζόταν να το κάνει, αλλά το έκανε ούτως ή άλλως ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να διακινδυνεύσει τη ζωή του. Σε εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα, επέλεξε να βοηθήσει έναν εντελώς ξένο, επειδή γνώριζε ότι μπορούσε να σώσει μια ζωή. Πόσο εκπληκτικό είναι να βρεις έναν Ali σε αυτήν τη ζωή. Μερικοί από εσάς ίσως έχετε συναντήσει τέτοιου είδους ανθρώπους που σας άπλωσαν το χέρι τους τη δύσκολη στιγμή. Για τους υπόλοιπους είναι ένα μάθημα: να είμαστε καλοί και ευγενικοί γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος και πότε θα σε βοηθήσει.

7 Η συμπόνια που δείχνεις στους άλλους βρίσκει πάντα τον τρόπο να επιστρέφει σε σένα

Ποτέ δεν ξέρεις τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει λίγη καλοσύνη σε κάποιον. Τα λόγια και οι πράξεις μας απέναντι στους ανθρώπους μπορεί να είναι απλώς η ελπίδα και η καλοσύνη που χρειάζονται. Μπορούμε να το δούμε αυτό με τον τρόπο που ο Gi-hun αντιμετώπιζε τον Il-nam. Παρόλο που ο γέρος φαινόταν ότι δεν είχε ποτέ τις καλύτερες ευκαιρίες στα παιχνίδια, ο Gi-hun τον έκανε πάντα να νιώθει ότι είναι μέρος της ομάδας και ότι είναι σημαντικός. Η ευγένεια του Gi-hun επεκτάθηκε και στη Sae-byeok, παρόλο που είχε τις αμφιβολίες του στην αρχή. Παρά τους σκοτεινούς δραματικούς τόνους, μας διδάσκει να είμαστε συμπονετικοί με τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το πόσο καιρό τους γνωρίζουμε. Μας επιτρέπει επίσης να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους και να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις ακόμα κι αν ανταγωνιζόμαστε με αυτούς για τη ζωή μας.

8 Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Νόμος

Τα χρήματα ήταν το κίνητρο και για τους 456 παίκτες που γνώριζαν τους κινδύνους. Με το τεράστιο ποσό να φαντάζει όνειρο που μπορεί να πραγματοποιηθεί, οι παίκτες έφτασαν στο σημείο ακόμη και να σκοτώσουν για τα χρήματα! Αλλά στο τέλος, συνειδητοποιούμε ότι τα χρήματα δεν εγγυώνται μια ευτυχισμένη ζωή.

Πρώτον, μάθαμε πόσο άδεια ήταν η ζωή του Il-nam που θα έκανε πολλά για να δημιουργήσει αυτή τη βάρβαρη σειρά παιχνιδιών απλώς και μόνο επειδή είχε τόσα χρήματα για να χρησιμοποιήσει. (Ο Il-nam αναζητούσε τη χαρά του παιχνιδιού, ήθελε να παίξει με τους φίλους του μια τελευταία φορά προτού πεθάνει.)

Στη συνέχεια βλέπουμε τον Gi-hun νικητή. Όλα τα χρήματα του παιχνιδιού δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν το τραύμα και την απώλειά του. Δεν έφυγε χαρούμενος αλλά αντίθετα, ήταν συντετριμμένος και μόνος του. Ακόμα και με δισεκατομμύρια στο όνομά του, επέλεξε να μη ζήσει στην πολυτέλεια, επειδή δεν του κάλυπτε το κενό των χαμένων του φίλων και της μητέρας του. Ναι, τα χρήματα είναι σημαντικά για να τα βγάλεις πέρα ​​στη ζωή, αλλά μόνο οι ουσιαστικές σχέσεις και οι εμπειρίες που δημιουργείς μπορούν να σου χαρίσουν βαθιά ευτυχία.

Διάβασε ακόμη: Κι όμως η ευτυχία μπορεί να κοστίζει μόνο πέντε ευρώ

Αγαπημένο