ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κι όμως η ευτυχία μπορεί να κοστίζει μόνο πέντε ευρώ

Η έρευνα που αποδεικνύει ότι η (πραγματική) ευτυχία μπορεί να κοστίζει πολύ λίγο και να συνδέεται με το κατοικίδιό σου.
3
'
κατοικίδιο σκύλος shutterstock

Φυσικά και έχεις ακούσει ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Και παρόλο που αρκετές μελέτες τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική ευμάρεια μπορεί να βελτιώσεις τα επίπεδα συνολικής ευεξίας, πρόσφατη μελέτη,  από το Πανεπιστήμιο Purdue έχει διαπιστώσει ότι ενώ τα χρήματα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αυτό ισχύει μόνο μέχρι ένα σημείο. Υπάρχει, όμως, ένα πιο ενδιαφέρον πρόσφατο εύρημα σχετικά με την ευτυχία.

Nέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο British Columbia διαπίστωσε ότι μπορεί να αγοράσεις την ευτυχία με μόλις 5 δολλάρια (ή περίπου 5 ευρώ), αρκεί να αγοράζεις σωστά. Ας γίνω όμως πιο συγκεκριμένη και πίστεψέ με τα συμπέρασμα θα σε εκπλήξει. 

Το να ψωνίζεις για το κατοικίδιό σου αυξάνει την ευτυχία

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 στο The Journal of Positive Psychology, η ευτυχία δεν προέρχεται από τη δαπάνη 5 $ για κάτι για τον εαυτό σου, αλλά αγοράζοντας κάτι για τον... σκύλο σου. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα, το πρώτο από τα οποία αφορούσε 159 ιδιοκτήτες σκύλων που ρωτήθηκαν για το πότε θα ένιωθαν περισσότερο ευτυχισμένοι. Όταν ξόδευαν χρήματα - περίπου 5 $ - για τον εαυτό τους, για οποιοδήποτε άλλο άτομο ή για το κατοικίδιό τους; Και ιδού! Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι ένιωθαν πιο χαρούμενοι όταν σκέφτονταν να ξοδέψουν χρήματα για τα κατοικίδιά τους.

Διάβασε επίσης γιατί όσοι έχουν κατοικίδιο διαχειρίζονται καλύτερα την πανδημία.

Εικόνα
dog

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν  5 $ σε 188 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων από τους οποίους ζήτησαν να ξοδέψουν κατά βούληση τα χρήματα είτε στον εαυτό τους, είτε για κάποιον άλλον είτε στο κατοικίδιό τους πριν τις 8 μ.μ. εκείνη τη νύχτα. Και πάλι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι στους οποίους ζητήθηκε να ξοδέψουν χρήματα για τα κατοικίδια ζώα τους ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χαρούμενοι από εκείνους που ξόδεψαν τα 5 $ για τον εαυτό τους ή για κάποιον άλλο.

Η έρευνα, πάντως, δεν έχει διευκρινήσει για ποιο λόγο νιώθεις πιο ευτυχισμένος όταν ψωνίζεις για τον πιστό τετράποδο φίλο σου. Αν, όμως, είσαι φιλόζωος ή ιδιοκτήτής κατοικίδιου έχεις όλους του λόγους να γιορτάσεις την είδηση. 

Αγαπημένο