ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έρευνα: Τα χρήματα φέρνουν πράγματι την ευτυχία, αλλά μόνο αν τα ξοδεύεις σωστά

Λένε πως τα χρήματα σίγουρα δεν εξαγοράζουν την αγάπη. Τι γίνεται όμως με την ευτυχία;

10.07.2021
3
'
χρήματα ευτυχία istock

Η σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας είναι ολίγον τι παρεξηγημένη. Σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα, έρευνες δείχνουν πως υπάρχει πράγματι μια πολύ δυνατή σύνδεση ανάμεσα στα χρήματα και την ευτυχία τους. Άλλες μελέτες, που αφορούν σε πιο εύπορους ανθρώπους, τα ίδια τα χρήματα δεν φαίνεται να ασκούν επιρροή στην ευτυχία τους.

Πόσα χρήματα χρειαζόμαστε πραγματικά; 

Ένα ακόμη γνωστό παράδοξο που έχει ερευνηθεί είναι πως τα χρήματα μπορούν όντως να σε κάνουν πιο ευτυχισμένο, αλλά μέχρι ένα σημείο. Μια μελέτη που διεξήχθη απο τον Νομπελίστα ψυχολόγο Daniel Kahneman απέδειξε πως όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο ποσό μισθολογικά που είναι τα 75.000 δολάρια ετησίως, όποια παραπάνω προσθήκη σε αυτά τα χρήματα, δε θα έχει απολύτως καμία σημασία.

Για να κάνουμε την αναλογία στα Ελληνικά δεδομένα, αυτό ισοδυναμεί περίπου με λίγο λιγότερα απο 5,000 ευρώ το μήνα. Ναι προφανώς και δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι και ένα αστρονομικό ποσό που βλέπεις και λες πως μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο.

Αυτή η πληροφορία μας αφήνει όμως ακόμη με την απορία. Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Κι αν ναι, ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι που μπορούμε να τα ξοδέψουμε για να παραμείνουμε ευτυχείς; Με βάση κάποιες σύγχρονες μελέτες, ανακαλύψαμε πως αν τα ξοδέψεις με το σωστό τρόπο, τα χρήματα μπορούν πράγματι να είναι πηγή ευτυχίας.

Διάβασε επίσης: Κι όμως η ευτυχία μπορεί να κοστίζει μόνο πέντε ευρώ

1. Να ξοδεύεις τα χρήματα για τους άλλους

Μια έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard, Michael Norton, εστίασε στα οφέλη της σπατάλης που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ανακάλυψε πως όταν ξοδεύουμε τα χρήματα στην οικογένεια, στους φίλους, ή σε φιλανθρωπίες για ένα σκοπό, αυτό αυτομάτως αυξάνει πολύ περισσότερο το αντίκτυπο που έχει στην προσωπική αίσθηση της ευτυχίας, παρά αν τα ξοδεύαμε στον εαυτό μας.

Αυτό το φαινόμενο έχει μελετηθεί σε προσωπικό, κοινοτικό , ακόμη και σε εθνικό επίπεδο – έτσι ώστε οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της βοήθειας και αλτρουισμού είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που ζουν σε κοινωνίες που δεν προσφέρουν πολλά.

Το καλύτερο αποτέλεσμα που έδειξε η έρευνα είναι πως ακόμη και το να δίνεις ένα μικρό ποσό σε ένα σκοπό που εσυ θεωρείς αξιόλογο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της ευτυχίας σου.

2. Να ξοδεύεις τα χρήματα σε εμπειρίες

Η έρευνες δείχνουν πως το να ξοδεύεις τα χρήματά σου σε εμπειρίες, μπορεί να έχει πράγματι καλύτερα οφέλη σε σύγκριση με τα χρήματα που πηγάζουν ξοδεύονται πράγματι απο τον υπερκαταναλωτισμό και στοχεύουν κυρίως σε υλικά αγαθά και προϊόντα. Τα πράγματα – αν και στην αρχή μπορούν να είναι πολύ συναρπαστικά, είναι στατικά και τα συνηθίζουμε πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Απο την άλλη, οι εμπειρίες έχουν δυναμική και προσφέρουν μοναδικές αναμνήσεις ενώ παράλληλα σου δίνουν την ευκαιρία να δεις τη ζωή απο διαφορετικές πλευρές, διευρύνοντας  την αντίληψή σου.

Το θετικό με τις εμπειρίες είναι πως δε χρειάζεται καν να είναι ακριβές για να είναι αξιομνημόνευτες. Ακόμη και το να γνωρίζεις  κάποιους νέους ανθρώπους, ή να δεις μια ταινία που θα πυροδοτήσει μια παραγωγική συζήτηση μετά, είναι τρόποι που σε κάνουν “πλουσιότερο” και χτίσουν ένα κορμό απο δυνατές αναμνήσεις που μπορείς να ανακαλείς για πάντα και ίσως σε διαμορφώσουν σαν χαρακτήρα.

Διάβασε περισσότερα στο elle.gr 

Διάβασε ακόμα: Η άσκηση αυξάνει την ευτυχία περισσότερο από τα χρήματα

Αγαπημένο