ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

7 περίεργες αλλά αληθινές πληροφορίες για τα όνειρα

Πόσα όνειρα βλέπεις κάθε βράδυ, πόσα από αυτά θυμάσαι και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα ήθελες να ξέρεις για το μυστήριο κόσμο των ονείρων.
3
'
όνειρα shutterstock

Θα δεις περίπου 100.000 όνειρα κατά τη διάρκεια της ζωής σου! Το ήξερες αυτό;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το άθροισμα του χρόνου του ύπνου κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι 25 χρόνια, από τα οποία περίπου τα 6 βλέπουμε όνειρα.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες, ακόμα για τα όνειρα που πιθανόν δεν γνωρίζεις:

Βλέπεις 3-5 όνειρα κάθε βράδυ

Σύμφωνα με το National Institute of Neurological Disorder and Stroke, τα όνειρά μας καταλαμβάνουν 2 ώρες από τον νυχτερινό μας ύπνο κάθε βράδυ και διαρκούν από 5 έως 20 λεπτά το καθένα.

Οι περισσότεροι βλέπουν έγχρωμα όνειρα

Αυτό δεν σημαίνει ότι θυμάσαι τα χρώματα που βλέπεις στα όνειρά σου. Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων αναφέρει ότι βλέπει μαυρόασπρα όνειρα.

95% των ονείρων το ξεχνάς

Είναι συνηθισμένο να μην θυμάσαι όλα τα όνειρα που είδες το βράδυ το πρωί μόλις ξυπνήσεις. Μπορεί να μην θυμάσαι και κανένα. Τα όνειρα τα βλέπουμε κατά τη διάρκεια του Rem ύπνου, το πιο βαθύ στάδιο ύπνου, που έχει ως στόχο να αναζωογονήσει τον εγκέφαλο και για αυτό εκτιμάται ότι ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου διαφοροποιείται και μαζί η λειτουργία της μνήμης, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στο Valleysleepcenter.com

40% από εμάς νιώθουμε παράλυτοι στον ύπνο

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του REM ύπνου – του σταδίου που βλέπουμε τα όνειρα- να παρατηρηθεί ατονία, γνωστή και ως REM παραλυσία.

Τα όνειρα των ανδρών διαφέρουν από των γυναικών

Τα όνειρα των ανδρών διαδραματίζονται πιο συχνά σε εξωτερικούς χώρους και έχουν περισσότερη κινητική δράση από ό,τι των γυναικών. Οι γυναίκες βλέπουν πιο συχνά όνειρα που έχουν να κάνουν με ρούχα (ή τουλάχιστον αυτή τη λεπτομέρεια φαίνεται ότι θυμούνται πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες), ενώ σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η επικοινωνία τους με λόγια κατά τη διάρκεια του ονείρου. Οι άνδρες επίσης – σύμφωνα με το Valleysleepcenter.com - ονειρεύονται δύο φορές πιο συχνά άνδρες, ενώ οι γυναίκες ονειρεύονται και τα δύο φύλα στο ίδιο ποσοστό. 

65% των ανθρώπων καταλαβαίνουν ότι ονειρεύονται

Ένα σημαντικό ποσοστό αντιλαμβάνεται ότι αυτό που βλέπει είναι όνειρο και μπορεί να επηρεάσουν την πλοκή του ονείρου ως ενός βαθμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναστατώνονται από ένα άσχημο ή αγχωτικό όνειρο. 

Βλέπουμε περισσότερα κακά όνειρα από ό,τι καλά

Ή τουλάχιστον αυτά είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε. Γενικά, τα αρνητικά συναισθήματα όπως φόβος, θυμός, θλίψη αποτυπώνονται πιο συχνά στα όνειρά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ψυχοθεραπευτές δείχνουν ενδιαφέρον για τα όνειρα των θεραπευόμενών τους.

Διάβασε επίσης: πώς να αποφύγεις να βλέπεις άσχημα όνειρα.

 

Αγαπημένο