ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά την διάρκεια του ύπνου;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το τι συμβαίνει όταν κοιμάσαι
18.03.2022
1
'
Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά την διάρκεια του ύπνου; sleeping

Πολλοί θεωρούν πως κατά τη διάρκεια του ύπνου το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος παραμένουν αδρανείς. Ωστόσο οι ειδικοί απορρίπτουν την συγκεκριμένη θεωρία, αφού όλη τη νύχτα, το σώμα και ο εγκέφαλος εκτελούν μια πληθώρα διεργασιών που προάγουν την υγεία. Τα βασικά στάδια του ύπνου αποτελούνται από το στάδιο εκτός Rem και το στάδιο Rem. Tι είναι όμως αυτά τα στάδια και τι συμβολίζουν;

Στάδιο εκτός Rem:

Είναι οι πρώτες στιγμές του ύπνου σου, που το σώμα και ο εγκέφαλος σιγά σιγά επιβραδύνουν τις λειτουργίες τους αλλά ταυτόχρονα απορροφούν όλες τις μακροχρόνιες πληροφορίες της καθημερινότητας και αποκρίνονται λιγότερο στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Στάδιο Rem:

Κατά τη διάρκεια του σταδίου REM, ο άνθρωπος ξεκινά να ονειρεύεται, ο παλμός, η θερμοκρασία του σώματος, η αναπνοή και η αρτηριακή του πίεση αυξάνονται σε σημέιο να αγγίζουν τα κανονικά επίπεδα τους όπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό το στάδιο, το σώμα παραμένει ακίνητο. Το νευρικό σύστημα αρχίζει να ενεργοποιείται και είναι υπεύθυνο για τις αυτόματες αποκρίσεις τους σώματος.

Εικόνα
sleep

 

Δείτε επίσης : Αϋπνία: 4 τεχνικές να την αντιμετωπίσεις και να κοιμηθείς καλύτερα

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε:

Θερμοκρασία του σώματος 

Η θερμοκρασία του σώματος στο άτομο πέφτει μερικούς βαθμούς πριν αποκοιμηθεί και στα ίδια χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και για περίπου δύο ώρες πρωτού ξυπνήσει. Κατά την διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος απενεργοποιεί το «βιολογικό θερμόμετρο» του οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ξυπνάμε το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. Βέβαια ένα πιο δροσερό δωμάτιο βοηθά στον καλύτερο ύπνο.

Καρδιακοί παλμοί 

Όταν το άτομο βρίσκεται σε στάδιο εκτός Rem μειώνεται ο σφυγμός και η αρτηριακή πίεση, γεγονός που δίνει στην καρδιά και τα σχετικά αγγεία την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο σφυγμός και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται σχεδόν στα επίπεδα που βρίσκονται όταν ένα άτομο είναι ξύπνιο.

Αναπνοή

Όταν το άτομο είναι ξύπνιο, η αναπνοή του είναι πιο γρήγορη. Όταν κοιμάται όμως είναι πιο ήρεμη. Στο στάδιο REM, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και φτάνει σχεδόν το επίπεδο που βρίσκεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εγκέφαλος

Πολλοί αναρωτιούνται σε τι κατάσταση βρίσκεται ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Υπάρχει απάντηση. Όταν τα άτομο ξεκινά να κοιμάται ο εγκέφαλος του μπαίνει σε μια πιο αργή λειτουργία ή οποία όμως δεν κρατά για πολύ. Στη συνέχεια επανέρχεται στα φυσιολογικά του και λειτουργεί στο επίπεδο που βρίσκεται και μέσα στην ημέρα, σα να είναι ξύπνιος.

Όνειρα 

Ιδού μια από τις μεγαλύτερες απορίες του ανθρώπου, τα όνειρα. Αυτές οι διάφορες σκηνές που βλέπουμε είτε ως παρατηρητές είτε ως πρωταγωνιστές. Πολλές φορές δεν βγάζουν καν νόημα και άλλες ίσως και να ναι προφητικά. Δεν είναι σαφές, ούτε από τους ειδικούς, τι τα προκαλεί ή εάν έχουν κάποιο σκοπό. Είναι πιο συνηθισμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αλλά ο καθένας μπορεί να ονειρευτεί σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου του.

Εικόνα
dream

 

Ίσως σε ενδιαφέρει : 5 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε πριν κοιμηθείτε- Προκαλούν διαταραχές

Παράλυση του σώματος 

Υπάρχει μια ουσία που παράγει ο οργανισμός μας και ονομάζεται GABA. Η GABA ηρεμεί τα «κέντρα διέγερσης», τα οποία μερικές φορές αποτελούν το εμπόδιο στον ύπνο. Κατά τη διάρκεια του σταδίου REM, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα για προσωρινή παράλυση των μυών που κινούν το σώμα, τα χέρια και τα πόδια, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να εκτελούν τα όνειρα που βλέπουν και να μετακινούνται.

Κύκλος/οι του ύπνου 

Συνήθως, όταν κοιμόμαστε περνάμε από όλα τα στάδια του ύπνου, ίσως 3-5 φορές. Σε πρώτο στάδιο REM το οποίο διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά διαρκεί περισσότερο σε κάθε νέο κύκλο ύπνου και φτάνει περίπου στη μισή ώρα. Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο κάποιος χάσει τον ύπνο REΜ και ξυπνήσει ξαφνικά, το σώμα του προσπαθεί να τον αναπληρώσει την επόμενη νύχτα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι επιστήμονες παρά τις χρόνιες μελέτες δεν είναι σίγουροι για το σκοπό των σταδίων αυτών.

Ορμόνες

Όταν ο άνθρωπος κοιμάται, το σώμα του παράγει περισσότερες από κάποιες ορμόνες και λιγότερες από κάποιες άλλες. Το άγχος όπως κι άλλα καθημερινά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον ύπνο ή να τον καθυστερήσουν. Μάλιστα, μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αϋπνία σχετίζεται με ένα πρόβλημα που αφορά το σύστημα παραγωγής ορμονών του σώματος. Τέλος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν την πείνα, με αποτέλεσμα να αλλάξει το πόσο τρώτε και να συμβάλει στην αύξηση βάρους.

Δείτε εδώ : Κι όμως ο ύπνος βοηθάει στο αδυνάτισμα - Χάσε κιλά και όχι μόνο στα όνειρα σου

Αγαπημένο