Τα φρούτα τελικά περιέχουν πολλή ζάχαρη;

3
'

Είναι καλοκαίρι και τα πολλά φρούτα που κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων... Βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, πεπόνια, καρπούζια και πολλά ακόμα λαχταριστά, χρωματιστά και μυρωδάτα σπάνε την μονοτονία της χειμωνιάτικης τριάδας μήλο-πορτοκάλι-αχλάδι! Είναι γεγονός πως τα φρούτα θεωρούνται υγιεινό τρόφιμο και οι επίσημες συστάσεις κάνουν λόγο για 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πολλοί όμως αποφεύγουν την κατανάλωσή τους καθώς φοβούνται πως έχουν πολλή ζάχαρη.

Διάβασε ακόμα: Διατροφικά tips για λεπτή μέση: Είναι πιο απλά από όσο νομίζεις!

Τα φρούτα, λοιπόν, περιέχουν ζάχαρη;

Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, αλλά η διαχείριση αυτών των σακχάρων από το σώμα σας είναι πολύ διαφορετική από τη διαχείριση της κοινής ζάχαρης! Η ζάχαρη αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και η αυξημένη πρόσληψη φρουκτόζης έχει φανεί πως σχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Τα φρούτα περιέχουν επίσης φρουκτόζη, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταναλώσουμε τόσα φρούτα, ώστε να φτάσουμε την ποσότητα φρουκτόζης που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει κάποια διαταραχή στην υγεία μας.

Το σώμα διαχειρίζεται διαφορετικά τη φρουκτόζη από τα φρούτα

Όταν καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, όπως για παράδειγμα το ροδάκινο με τη φλούδα, καταναλώνουμε, πέρα από τη φρουκτόζη, αρκετό νερό και φυτικές ίνες. Έτσι, η πέψη διαρκεί περισσότερο και η φρουκτόζη απελευθερώνεται αργά, σε αντίθεση με την κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη, όπου η απελευθέρωση της φρουκτόζης γίνεται πολύ γρήγορα, λόγω της απουσίας φυτικών ινών ή άλλων συστατικών. Αυτή η γρήγορη απελευθέρωση και απορρόφηση είναι που μακροπρόθεσμα μπορεί να μας επιβαρύνει. Δυστυχώς, αυτή η γρήγορη απορρόφηση συμβαίνει και με την κατανάλωση χυμών (τυποποιημένων και φυσικών), λόγω της απουσίας των φυτικών ινών του ολόκληρου φρούτου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε το φρούτο ολόκληρο, ιδανικά μαζί με τη φλούδα του, έναντι του στημένου χυμού του.

Τέλος, τα φρούτα πέρα από τις φυτικές ίνες είναι πλούσια και σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων!

Δώσε, λοιπόν, έμφαση στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων διαφορετικών χρωμάτων, ώστε να λάβεις ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών και απόλαυσε το καρπουζάκι σου χωρίς ενοχές.

Διάβασε ακόμα: Πόσα φρούτα και λαχανικά χρειάζεσαι την ημέρα

Εύα Τσάκου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Εύα Τσάκου είναι Διατολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών. Ασχολείται με την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και το nutrition coaching (Certificate in Coaching - AC Accredited) ως μέθοδο διαχείρισης του σωματικού βάρους. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ), μία ψυχοεκπαιδευτική μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, χωρίς τη χρήση δίαιτας. Για τη διατροφική ενημέρωση του κοινού συμμετέχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και εκπαιδευτικά workshops σχετικά με τη διατροφή και την προαγωγή υγείας, έχει τακτική παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και σε έντυπα και online περιοδικά και εφημερίδες.