ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Ποια ποσότητα είναι τοξική για τον οργανισμό;

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα τριγλυκερίδια και προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε τι ποσότητα πρέπει να τα καταναλώνεις και ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της υπερκατανάλωσης τους;
1
'
ωμέγα 3 και ποσότητα istockphoto

Είναι απαραίτητα για την προστασία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3 ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Είναι σημαντικό να παρέχουμε στο σώμα μας τα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 EPA και DHA, τα οποία προέρχονται από τα θαλάσσια λιπαρά ψάρια. Έτσι, είναι ιδιαίτερης σημασίας να καταναλώνουμε συχνά ψάρι, ιδίως λιπαρό, για να λάβουμε τα ΕΡΑ και DHA. Αλλά αν υπερβάλλεις, ανοίγει ο δρόμος για αιμορραγίες και διαβήτη. Ποια είναι λοιπόν η σωστή δόση; Η απάντηση έρχεται από την EFSA, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

250 mg την ημέρα

Αρκούν για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας σε υγιή άτομα. Για να αποτρέψεις τα προβλήματα της καρδιάς, τα 250 γραμμάρια αντιστοιχούν σε:

  • 120 γρ. μοσχαρίσια μπριζόλα
  • 120 γρ. κοτόπουλο στο φούρνο
  • 125 γρ. γαλοπούλα στο φούρνο
  • 46 γρ. γλώσσα
  • 50 γρ. φιλέτο πέστροφας
  • 225 γρ. μουρούνα
  • 65 mg μύδια (ζυγισμένα χωρίς το κέλυφος)
  • 62 γρ. χταπόδι

Δες κι αυτό: Πόσο ψάρι είναι το ιδανικό να τρως την εβδομάδα

Εικόνα
istockphoto

 

Μεταξύ 2 και 4 γρ.

Τόσο πρέπει να καταναλώνεις την ημέρα για να μειώσεις την αρτηριακή πίεση και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Για να μειώσεις τα τριγλυκερίδια τα 2 γραμμάρια αντιστοιχούν σε:

  • 100 γρ. σκουμπρί
  • 50 γρ. σαρδέλες
  • 250 γρ. αντζούγιες
  • 70 γρ. φρέσκος τόνος
  • 100 γρ. σολομός
  • 160 γρ. πέρκα ιχθυοτροφείου
  • 160 γρ. φιλέτο τόνου σε άλμη
  • 140 γρ. τσιπούρα ιχθυοτροφείου

Οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των ψαριών που καταναλώνονται, λόγω της πιθανής παρουσίας ενώσεων υδραργύρου, διοξινών και άλλων ρυπαντών. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στα ψάρια λόγω της ρύπανσης των θαλασσών.

Δες κι αυτό: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις αν είσαι έγκυος

Ποτέ πάνω από 5 γρ.

Η υπέρβαση αυτής της δόσης αυξάνει τον κίδνυνο επεισοδίων αιμορραγίας και επηρεάζει σημαντικά τόσο τη ρύθμιση της γλυκόζης όσο και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αυπνία, αύξηση βάρους, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χαμηλή πίεση. Γι' αυτό: παν μέτρον άριστον, πρέπει να προσέχις πόσο καταναλώνεις γιατί η υπερβολή μπορεί να αποβεί κακή για τον οργανισμό. 

Διάβασε ακόμη: Τα ω-3 προστατεύουν από τον πόνο μετά την άσκηση

 

 

 

 

 



 
Αγαπημένο