ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - Η καλή όψη του λίπους!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.
4
'
omega-3-lipara

Υπάρχουν διαφόρων ειδών λίπη, κάποια εκ των οποίων (κορεσμένα) μας κάνουν όντως κακό. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα) που προασπίζονται την υγεία μας με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης λίπος δεν έχουν μόνο το κρέας και τα γαλακτοκομικά, που όντως μας επιβαρύνουν με κορεσμένα λιπαρά.

Λίπος έχουν επίσης τα ψάρια αλλά και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φυτικά έλαια, τα φύκια και κάποια λαχανικά. Με τη διαφορά όμως ότι οι παραπάνω τροφές έχουν καλά λιπαρά που σε αντίθεση με τα κορεσμένα  έχουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας. 

Γνώρισε τα ω-3 λιπαρά

Πρόκειται για τον βασικότερο εκπρόσωπο των καλών λιπαρών και ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων. Ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράξει φυσικά ο οργανισμός και άρα πρέπει να λαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή. Στα ω-3 περιλαμβάνονται το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA ) και το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA).

Πού ωφελούν

  • Συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων και της κακής χοληστερόλης ενώ αυξάνουν την καλή.
  • Ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς βοηθάνε τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.
  • Μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
  • Φαίνεται ότι έχουν θετική επίδραση σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και το λύκο αλλά και σε νεφρικές παθήσεις και στον καρκίνο.
  • Συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, γεγονός ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη.
  • Μειώνουν τυχόν φλεγμονές στις αρθρώσεις βοηθώντας τα άτομα με σκελετικά προβλήματα ενώ μειώνουν και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και το κάνουν πιο ανθεκτικό στους παράγοντες που προκαλούν γήρανση.
  • Μειώνουν τους πόνους της περιόδου και γενικά τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

omega-3-kai-diatrofi

Πού μπορείς να βρεις τα Ω - 3 λιπαρά

Ζωικές πηγές

Τα ω-3 βρίσκονται σε αφθονία σε κάποια ψάρια και θαλασσινά όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα και ο τόνος και σε μικρότερη ποσότητα σε καβούρια, χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια κ.λπ.

Φυτικές πηγές

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τρώς ψάρια και θαλασσινά δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την πρόσληψή των ω-3 καθώς αυτά κρύβονται και σε διάφορες φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, το ταχίνι, το κουνουπίδι, οι σπόροι chia κ.α.

Αν δεν παίρνεις όσα χρειάζεσαι...

Αν η διατροφή σου είναι φτωχή σε ω-3 λιπαρά μην αμελήσεις την αναπλήρωσή τους με εξειδικευμένα συμπληρώματα που θα βρεις σε φαρμακεία και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής και βιολογικά προϊόντα. Φρόντισε μόνο να είναι ελεγμένα και εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς και να τα παίρνεις κατόπιν συμβουλής του γιατρού ή του διατροφολόγου σου.

Αγαπημένο