ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αυτή είναι η βιταμίνη που ελαττώνει τα συμπτώματα στις αναπνευστικές λοιμώξεις!

Τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου
21.02.2023
1
'
Αυτή είναι η βιταμίνη που ελαττώνει τα συμπτώματα στις αναπνευστικές λοιμώξεις! Photo/Istock

Η βιταμίνη C καθιστά σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των λοιμώξεων και στην επούλωση των πληγών καθώς επίσης αποτελεί ένα αντιοξειδωτικό στοιχείο για τον οργανισμό.

Μάθε επίσης: Τελικά μπορούν οι ξηροί καρποί να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος;

Είναι αρκετά σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, μίας πρωτεΐνης που ενισχύει το σχηματισμό και τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία του και το δέρμα. Επιπροσθέτως βοηθάει στην σύνδεση αρκετών ορμονών και χημικών αγγελιοφόρων που είναι αναγκαία για τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Ως προς τις λοιμώξεις αναπνευστικού όλα δείχνουν ότι η βιταμίνης C συμβάλλει στην ελάττωση της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/diatrofi/diaites/ta-21-epidorpia-poy-mporeis-na-epilexeis-gia-na-antikatastiseis-glyko-kai-na

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει ακόμα και στο μισό την ένταση και την διάρκεια των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως αυτά του πονόλαιμο ή και της καταρροής.

Παρακάτω είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C:

  • Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδια, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια)
  • Μαιντανός
  • Πιπεριές
  • Πράσα
  • Φράουλες
  • Ντομάτες
  • Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο,λάχανο, κουνουπίδι)
Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/diatrofi/diaites/ta-21-epidorpia-poy-mporeis-na-epilexeis-gia-na-antikatastiseis-glyko-kai-na

Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί οτι τα πορτοκάλια ή ο χυμός πορτοκάλι που θεωρούνται από τα πιο πλούσια τρόφιμα να σε βιταμίνης C, σίγουρα συμπεριλαμβάνονται σε αυτά με τα πολύ υψηλά ποσοστά αλλά δεν είναι λίγα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως:

  • Οι πιπεριές (183 mg βιταμίνης C/ 100γρ),
  • το ακτινίδιο (92 mg/100γρ),
  • το μπρόκολο (89 mg/100γρ),
  • οι φράουλες (58 mg/100γρ)
  • και τελευταία στη λίστα τα πορτοκάλια με 53 mg βιταμίνης C ανά 100γρ.

Διάβασε ακόμα: Τα 2+1 επιδόρπια που μπορείς να επιλέξεις για να αντικαταστήσεις το γλυκό και να χάσεις βάρος

Τέλος μία ιδανική διατροφή πρέπει σίγουρα να είναι ισορροπημένη και να καταναλώνονται τρόφιμα από όλες τις ομάδες, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις λοιμώξεις όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Φωτογραφικά Πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο