ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα έξυπνα λιπαρά που σου εξασφαλίζουν δυνατή μνήμη

Μάθε πως και γιατί τα ω-3 λιπαρά βοηθούν το εγκέφαλό σου να πηγαίνει σφαίρα μέσα ακόμα κι όταν το πρόγραμμά σου είναι εξαιρετικά απαιτητικό.
3
'
psari_solomos_lipara

Χρειάζεται τόσα να θυμηθείς να κάνεις μέσα στη μέρα. Ιδιαίτερα αν είσαι εργαζόμενη μαμά. Επείγοντα τηλέφωνα, αποθήκευση αρχείων, αποστολή e-mail από τη μία. Τη λίστα του σούπερ μάρκετ ή των απαραίτητων σχολικών για τα παιδιά σου από την άλλη.  Και πιθανόν όταν πια γυρίσεις σπίτι να χρειάζεται να βοηθήσεις ακόμα και στη μελέτη των παιδιών σου ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να θυμάσαι όλες τις ώρες από το πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους.

Αυτό που σίγουρα χρειάζεσαι είναι ένα γρήγορο μυαλό και μία δυνατή μνήμη. Κι αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζεις είναι ότι σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει η διατροφή σου. Και πιο συγκεκριμένα οι τύποι των λιπών που επιλέγεις να καταναλώσεις.

Τα εύσημα φυσικά ανήκουν κυρίως στα ω-3 λιπαρά που είναι γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσουν εκτός από την καρδιά και το ανοσοποιητικό σου και τον εγκέφαλό σου.

Και πιο συγκεκριμένα τη μνήμη, την ταχύτητα σκέψης και την αποδοτικότητά σου.

Πως βοηθούν τα ω-3 τον εγκέφαλό σου

Η επιστήμη μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ότι το  βασικό δομικό συστατικό του εγκεφάλου είναι το λίπος και τα ωμέγα 3 λιπαρά το καλύτερο λιπαντικό γι αυτόν. Πιο συγκεκριμένα η καλή λίπανση του εγκεφάλου μέσω των ω-3 διευκολύνει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται οι πληροφορίες στον εγκέφαλο μέσω των νευροδιαβιβαστών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται πιο γρήγορη σκέψη, πιο ενισχυμένη γνωστική αντίληψη και πιο δυνατή μνήμη. Επίσης έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαρκή πρόσληψη  ω-3 λιπαρών μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση του εγκεφάλου και ως εκ τούτου την δυνητική αποδυνάμωση της μνήμης που συνήθως επέρχεται.

Που θα τα βρεις;

diatrofi_omega3

Σίγουρα γνωρίζεις ότι η καλύτερη πηγή ω-3 είναι τα ψάρια. Και πιο συγκεκριμένα τα λιπαρά ψάρια. Όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος, ο κολιός, το σκουμπρί.

Παρόλα αυτά η πρόσληψη ω-3 για να είναι επαρκή θα πρέπει τα λιπαρά αυτά ψάρια να καταναλώνονται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό ιδιαίτερα αν είναι εργαζόμενη και γρήγορους ρυθμούς καθημερινότητας ή τα παιδιά σου δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα ψάρια πράγμα αρκετά συνηθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση επομένως θα πρέπει να συζητήσεις με τον διατροφολόγο ή γιατρό σου κατά πόσο η  λήψη συμπληρώματος θεωρείται απαραίτητη. 

Αγαπημένο