Είναι μύθος ότι η κατανάλωση γλυκών δυσκολεύει την απορρόφηση σιδήρου;

2
'
istock

Δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα να υποστήριζουν αυτήν την σχέση. Μάλιστα, στον αντίποδα υπάρχουν κάποια δεδομένα που δείχνουν πως η φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα φρούτα μπορεί να αυξήσει την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στα κύτταρα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ηλικιωμένους ανθρώπους, όσοι λάμβαναν συμπληρώματα σιδήρου μαζί με φρούτα, ανέφεραν υψηλότερα αποθέματα σιδήρου, μερικοί έως και τρεις φορές υψηλότερα. Ωστόσο, περισσότερες μελέτες χρειάζονται για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Και πως μπορούμε να καταναλώσουμε γλυκά ή ζάχαρη όταν κάνουμε θεραπεία με συμπληρώματα σιδήρου;

Καλό είναι γενικά να περιορίζεται η κατανάλωση γλυκών ή άλλων προϊόντων με ζάχαρη ανεξάρτητα από το αν ακολουθείται θεραπεία με συμπλήρωμα σίδηρου. Η  υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης/γλυκών έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ακόμα, η ζάχαρη εκτός από τις θερμίδες που προσδίδει έχει ελάχιστη θρεπτική αξία. Ωστόσο, μαζί με την θεραπεία με σίδηρο προτείνεται η κατανάλωση φρούτων ή η προσθήκη μελιού ή μελάσσας σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά που θα μπορούσαν να προσφέρουν και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Ευαγγελία Μαλακού

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc
Η Ευαγγελία Μαλακού είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εκπαίδευση (MSc) στην σχέση διατροφής, άσκησης και δημόσιας υγείας. Την ενδιαφέρει η διατροφική εκπαίδευση και ενεργοποίηση του κόσμου και η παροχή κατάλληλης συμβουλευτικής με στόχο η διατροφή να προάγει την υγεία και την ευεξία.​