ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νηστεία και παιδιά: επιτρέπεται ο συνδυασμός τους;

Τι χρειάζεται να ξέρεις αν θέλεις το παιδί σου να νηστέψει.
2
'
παιδιά νηστεία

Aν το παιδί σας ακολουθήσει τους περιορισμούς που ορίζει η Εκκλησία κατα τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, δεν διατρέχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο, η αυστηρή νηστεία για μεγαλυτερο χρονικό διάστημα (όλη την Σαρακοστή) δεν συνίσταται.

Το βασικό μέλημα κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι να καλύπτετε τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί καταναλώνοντας τροφές όπως όσπρια, οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι και το σουσάμι. 


Τα όσπρια με τα δημητριακά, τα όσπρια με τους ξηρούς καρπούς, ή τους ξηρούς καρπούς με τα δημητριακά σε μαγειρικές συνταγές, στις σαλάτες ή τα σνακ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε αμινοξέα και πρωτεϊνη. Επιλέξτε για παράδειγμα ρύζι ή πληγούρι μαζί με φακές, ή προσθέστε ρύζι και ξηρούς καρπούς σε μία πράσινη σαλάτα.

Πως θα αντικαταστήσετε τη βασική πηγή ασβεστίου που είναι το γάλα

Επίσης η διατροφή του παιδιού κατά τη διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να περιλαμβάνει εναλλακτικές πηγές ασβεστίου όπως οι ανάλατοι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 

Πως θα μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση σιδήρου

Επιλέξτε φυτικές πηγές σιδήρου όπως το σπανάκι, τα όσπρια, αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά. Αν στα παραπάνω τρόφιμα προσθέστε πηγές βιταμίνης C όπως το λεμόνι, οι φράουλες, το πορτοκάλι ή το ακτινίδιο τότε θα μεγιστοποιήσετε την απορροφηση του σιδήρου.

Πότε λέμε όχι στη νηστεία

Αν το παιδί σας έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, αν υπάρχει αναιμία, ή άλλα προβλήματα υγείας, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πραγματοποιήσει τη νηστεία.
 

Αγαπημένο