Αυγό και διατροφική αξία: Είναι αναντικατάστατο!

3
'

Μερικά επίθετα που μπορούμε να δώσουμε στο αυγό είναι μαλακό, εύληπτο και θρεπτικό. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η διαπίστωση όμως ότι περιέχει υψηλή ποσότητα χοληστερόλης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η υψηλή χοληστερόλη στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζεται με δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και αγγειακές αλλοιώσεις, του χάλασε την φήμη. Για σειρά ετών αφαιρέθηκε από το συστηματικό διαιτολόγιο πολλών, προληπτικά ή θεραπευτικά.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο αριθμός των κλινικών μελετών που απενοχοποιούν το αυγό, ολοένα και αυξάνεται. Η διαπίστωση ότι η διατροφική χοληστερόλη σε μέτρια πρόσληψη, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης αίματος, θεωρήθηκε επανάσταση και άνοιξε έναν νέο ορίζοντα στην επιλογή και χρήση του αυγού στην τακτική διατροφή. Με τα νέα λοιπόν δεδομένα, ας αποφασίσουμε και πάλι να πρέπει να το προτιμήσουμε.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διατροφική αξία του αυγού

Αυγό και κίνδυνος καρδιακών ασθενειών

Το αυγό όχι μόνο υπεραμύνθηκε του ονόματος του, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση! Μελέτη που δημοσιεύθηκε από την σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου HARVARD, απέδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού καθημερινά, από υγιείς άνδρες και γυναίκες, δεν αύξησε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες. Επισήμανε όμως ότι άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή άλλη καρδιαγγειακή ασθένεια, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση στους 3 κρόκους εβδομαδιαίως. Να σου θυμίσω ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, μπορεί να έτρωγε 3 κρόκους ετησίως, εκ των οποίων οι δύο το Πάσχα και με τύψεις!

Αυγό και θρέψη

Ένα μετρίου μεγέθους αυγό περιέχει 70-80 θερμίδες, 7 γρ πρωτεΐνης με το μεγαλύτερο ποσό (4 γρ) να βρίσκεται στο ασπράδι και το υπόλοιπο στον κρόκο και

σημαντικές ποσότητες απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β-12, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και Κ, ασβέστιο, σίδηρο, τα αντιοξειδωτικά συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και τελευταία κράτησα την χολίνη για να ανοίξω την επόμενη παράγραφο.

Αυγό και χοληστερόλη

Κάθε αυγό περιέχει περίπου 150-200 mg χοληστερόλης, μισή και περισσότερη ποσότητα από αυτή που συστήνεται να λαμβάνει κάθε άνθρωπος ημερησίως. Επιπλέον όπως περιέχει και χολίνη, μία βιταμίνη βιοχημικά υπεύθυνη, τόσο για την ρύθμιση του υγιεινού όγκου χοληστερόλης στον οργανισμό, όσο και ως ένζυμο υπεύθυνη για την αποβολή της περίσσειας από το αίμα. Μπορούμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει σημαντικά την συγκέντρωσή της στο αίμα, να συμπληρώσουμε ότι το αυγό προσφέρει και τα κατάλληλα και απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη ρύθμιση της.

Αυγό και απώλεια βάρους

Τα τελευταία χρόνια συναντήσαμε αρκετές «δίαιτες» που σύστηναν την κατανάλωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού αυγών ημερησίως και κυρίως ασπράδια αυγών. Μία τέτοια πρακτική προσφέρει μία υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, χαμηλή θερμιδική αξία και εντονότερο κορεσμό. Είναι ίσως ένα αποτελεσματικό κόλπο, αλλά όπως όλα τα κόλπα, είναι συνήθως για μία «παράσταση». Χρησιμοποιώντας σκληρές λέξεις, μπορώ να δηλώσω ότι ασεβούμε προς τον οργανισμό μας, τον στερούμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά άλλων τροφίμων, ενώ παράλληλα τον φορτώνουμε με ένα δύσκολο έργο αξιοποίησης της πρωτεΐνης του αυγού, έργο ιδιαίτερα δύσκολο για ορισμένα όργανα. Ως μέθοδος λοιπόν, απορρίπτεται. Η κατανάλωση όμως ενός αυγού στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια μείωσης του βάρους.

Αυγό και ασφάλεια

Ο πλέον ιδανικός τρόπος κατανάλωσης του αυγού είναι σε φυσική κατάσταση, δηλαδή ωμό! Οι σύγχρονες όμως περιβαλλοντικές καταστάσεις δεν μας το επιτρέπουν. Ο κίνδυνος να περιέχει το βακτήριο σαλμονέλα είναι υψηλός! Απόφυγε λοιπόν την χρήση του σε ωμή μορφή, είτε σκέτο είτε μέσα σε γλυκά ή φαγητά. Προτίμησε να το βράσεις για μερικά λεπτά (τουλάχιστον 4 λεπτά), ώστε να αποκλείσεις την πιθανότητα για ανεπιθύμητες καταστάσεις. Συνυπολόγισε ότι το αυγό μπορεί να προστατεύει τα θρεπτικά συστατικά του. Ο βρασμός λοιπόν δεν τα καταστρέφει. Το τηγάνισμα ή η παρασκευή ομελέτας μπορεί να έχει μικρή επίδραση στην πρωτεΐνη του, χωρίς όμως να θεωρείται σημαντική.

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Παίδων. Από το 2002 συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατηρώντας δικές του στήλες σε εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά υγείας, όπως το FORMA, αλλά και στον ημερήσιο τύπο. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την ενημέρωση των καταναλωτών με συνεχές έργο τόσο στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ελλήνων και των παιδιών, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μαζί με τους συνεργάτες του έχει δημιουργήσει συγχρονα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών που έχουν λάβει χώρα σε σχολεία της Αττικής αλλα και στα μεγάλα ΚΕΠ της Αθήνας, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με σκοπό την δημιουργία νέων - πιο υγιεινών προϊόντων αλλά και για την βελτίωση των υπαρχόντων.