ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εμβόλιο γρίπης: Tι δεν πρέπει να φας;

Όλα δείχνουν πως η αποφυγή της ταυτόχρονης κατανάλωσης αυγού και ψαριού με το εμβόλιο της γρίπης, αποτελεί έναν αστικό μύθο.
γυναίκα απορεί τι να φάει istockphoto

Πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν «τι δεν πρέπει να φάω» πριν ή μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Θα είμαστε σύντομοι. Δεν υπάρχει πουθενά το ενδεχόμενο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω κατανάλωσης κάποιων συγκεκριμένων τροφών όπως το αυγό ή το ψάρι.

Αλήθειες και ψέματα

Μπορεί πολλοί επαγγελματίες υγείας να προτείνουν ακόμη να μη φας αυγό και ψάρι όταν κάνεις το εμβόλιο της γρίπης. Όμως μελετώντας πιο βαθιά το ζήτημα αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι τροφές αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες, ούτε στα βιβλία ανοσολογίας, ούτε στις μονογραφίες και στα φύλλα οδηγιών των αντιγριπικών εμβολίων. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ή ένδειξη και κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό όπου τροφές όπως αυγά, ψάρια, κοτόπουλο, σοκολάτα, ξηροί καρποί και γενικά οποιασδήποτε τροφή στην οποία δεν είναι κάποιος αλλεργικός, προκαλεί πρόβλημα σε υγιείς ανθρώπους. Αν και υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι βλαβερά και θεωρούν ότι προκαλούν ασθένειες, εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό και μας γεμίζουν με τοξίνες, οι μοναδικές αντενδείξεις εμβολιασμού αφορούν τα:

  • Άτομα αλλεργικά στα αυγά, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο. Ωστόσο είναι ασφαλές να εμβολιάζονται με αντιγριπικά εμβόλια όσοι είναι αλλεργικαοί στα αβγά αρκεί ο εμβολιασμός να γίνεται σε ιατρική εγκατάσταση με έμπειρο προσωπικό σε περιστατικά αναφυλαξίας.
  • Άτομα με ειδικές παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Εικόνα
istockphoto

Πώς προέκυψε ο μύθος του αυγού;

Η πιθανή εξήγηση είναι ότι επειδή το εμβόλιο της γρίπης καλλιεργεί ιούς στα αυγά της κότας. Όπως αναφέρει ο Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός. Κάτοχος πτυχίου Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και MSc in Clinical Pharmacy του Queen's University of Belfast, «τα ιικά στελέχη όμως απενεργοποιούνται και το εμβόλιο περιέχει μόνο τμήματα των ιών, ως αντιγόνα. Παρά την τελειοποίηση της διαδικασίας το εμβόλιο ενδέχεται να περιέχει ίχνη πρωτεΐνης αυγού, η οποία ανήκει στα γνωστά αντιγόνα που ενοχοποιούνται για αλλεργίες. Αυτό όμως δεν συνδέεται με την ταυτόχρονη κατανάλωση αυγού, πριν ή μετά το εμβόλιο. Αφορά μόνον όταν κάποιος εμφανίζει αλλεργική αντίδραση αναφυλακτικού τύπου στο αυγό, οπότε πρέπει να αποφεύγει τον εμβολιασμό με αυτού του τύπου τα εμβόλια. Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι η αλλεργία μη αναφυλακτικού τύπου στο αυγό, δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους κατασκευαστές». Να υπενθυμίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν περιέχει κανένα ζωντανό ιό, έτσι δεν μπορεί να μεταδοθεί η γρίπη από το εμβόλιο.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη γρίπη και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού;

Γραμμή Πληροφοριών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού: 1800 671 811, health.gov.au/immunisation

Σε ενδιαφέρει: Εμβόλιο γρίπης: Πόσο κοστίζει;

Αγαπημένο