ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μπορεί φέτος να μην κάνουμε όλοι το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού, αλλά θα γιορτάσουμε όπως μπορούμε!
2
'
τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού iStock

Την ημέρα αυτή ο ουρανός έχει την τιμητική του και για κάποιο περίεργο λόγο, κάθε χρόνο ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα είναι πάντα ευνοϊκός. Παντού υπάρχουν όμορφοι χρωματιστοί χαρταετοί και παιδικά γέλια που απολαμβάνουν την διαδικασία πετάγματος. Τι συμβολίζει όμως αυτό το διασκεδαστικό έθιμο;

Τι συμβολίζει ο χαρταετός

Ο χαρταετός εμφανίζεται για πρώτη φορά το 200 π.Χ στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάζονται οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές, η γνωστή σε όλους, μορφή του δράκου. Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία για να εμπλουτιστούν με περισσότερα σχέδια. Γύρω στο 1400 μ.Χ οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας φέρνουν τους χαρταετούς στην γηραιά ήπειρο, όπου κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρατήρησης.

Εικόνα
χαρταετός
iStock

 

Γιατί πετάμε χαρταετό

Ο σκοπός του εθίμου στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρεμιόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει!

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής, καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Με άλλα λόγια θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του. Το γεγονός δε, ότι το έθιμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα δεν είναι τυχαίο, καθώς γίνεται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Πάντως, πέρα από τη θρησκευτική του διάσταση, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις μιας και χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Αγαπημένο