ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Καθαρά Δευτέρα: Τα νηστίσιμα γλυκά πoυ δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου!

Νηστίσιμα γλυκά για όλα τα γούστα
06.03.2022
1
'
Καθαρά Δευτέρα_Τα νηστίσιμα γλυκά πoυ_δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου! ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Δεν έχει βρεθεί νηστεία που θα απαγορεύσει τα γλυκά από την καθημερινότητα. Μπορεί να παίρνεις συχνά μια γεύση από γλυκές απολαύσεις.

Ακόμη όμως και την Σαρακοστή μπορείς να έχεις, με μέτρο, στη διατροφή σου μια γλυκιά νότα. Σου έχουμε εδώ μερικές από τις πιο απολαυστικές συνταγές για να γεμίσεις το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας και όχι μόνο.

Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις τη «γλυκιά» σου νηστεία!

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος 

Εικόνα
χαλβασ

 

Ένα από τα πιο βασικά γλυκά της Σαρακοστής είναι και ο χαλβάς από σιμιγδάλι. Ιδού μια απλή συνταγή που θα λατρέψεις.

Υλικά 

  • 2φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • λίγη κανέλα για το τελικό πασπάλισμα

Εκτέλεση 

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξε το λάδι και άφησε το μέχρι να ζεσταθεί.
  2. Στη συνέχεια ρίξε το σιμιγδάλι και ανακάτευε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι βάλε τη ζάχαρη, το νερό και τα στικς κανέλας να βράζουν σε χαμηλή φωτιά. Στόχος είναι να λιώσει η ζάχαρη και να μπορέσει να πάρει το ζουμί όλα τα αρώματα της κανέλας. Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, με πολύ μεγάλη προσοχή ρίξε το μείγμα από νερό και ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα.
  4. Χαμήλωσε τη φωτιά και βάλε την κατσαρόλα ξανά στο μάτι.
  5. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε για 2-3 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  6. Αφού ο χαλβάς έχει ρουφήξει τα υγρά του, άδειασε το μείγμα σε μια φόρμα είτε του κέικ, είτε σε φόρμα κουπ-πατ, βάλε ένα πιάτο από πάνω και αναποδογύρισε!
  7. Πασπάλισε με κανέλα από πάνω και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πανέτοιμος.

Σκαλτσούνια

Υλικά 

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. τσαγιού κοφτή αλάτι
  • 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζ. νερό

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
  • ¼ φλιτζ. σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
  • ¼ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. τσαγιού κανέλα σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • Ροδόνερο για ράντισμα
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Βάλε σε ένα μπολ 4 φλιτζάνια αλεύρι (κράτα το υπόλοιπο για το άνοιγμα του φύλλου), άνοιξε στο κέντρο μια λακκουβίτσα όπου ρίχνεις τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνεις.
  2. Σχημάτισε μια μπάλα με τη ζύμη, σκέπασέ την και άφησέ την να ξεκουραστεί για 30.
  3. Αλεύρωσε μια επιφάνεια και άνοιξε τη ζύμη σε φύλλο λίγο πιο χοντρό από αυτό της πίτας.
  4. Χρησιμοποίησε ένα ροδελάκι με δόντια και ένα πιατάκι του καφέ (διαμέτρου περίπου 10 εκ.) για να κόψεις στρογγυλούς δίσκους.
  5. Ανακάτεψε την καρυδόψιχα με το σουσάμι, τη φρυγανιά και την κανέλα.
  6. Ζέστανε ελαφρά το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ, διέλυσε μέσα το μέλι και ρίξε το μείγμα στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας παράλληλα.
  7. Μοίρασε το μείγμα στους δίσκους ζύμης.
  8. Δίπλωσέ τους σε σχήμα μισοφέγγαρου και πίεσε με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C και ψήσε τα σκαλτσούνια μέχρι να ροδίσουν.
  9. Τα αφήνεις να κρυώσουν, τα ραντίζεις με ροδόνερο και τα πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Δείτε επίσης : Νηστίσιμα γλυκά: Γιατί δεν έχουν λιγότερες θερμίδες

Αμυγδαλωτά 

Εικόνα
amigdalota

 

Υλικά 

  • 400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη & αρκετή ακόμη για το πασπάλισμα
  • 60 γρ. νερό ή ανθόνερο
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα

Εκτέλεση

  1. Βάλε στο μούλτι τα αμύγδαλα και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα και συνέχισε το χτύπημα στο μούλτι. Ρίξε λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  3. Το αφήνεις σκεπασμένο στο ψυγείο για 45'-60', για να σφίξει.
  4. Βάλε αρκετή ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ. Κατόπιν πλάσε μπαλίτσες από το μείγμα και κύλησε τα μέσα στην άχνη.
  5. Τοποθέτησε τα σε πιατέλα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. 

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας  

Υλικά:

  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 ½ κούπα αλεύρι φαρίνα
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ¼ κούπας ζάχαρη καρύδας
  • ½ κούπα σκόνη κακάο
  • 3 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κούπας λάδι καρύδας
  • 1 κούπα γάλα καρύδας
  • 2 βανίλιες σκόνη

Δες εδώ ολοκληρωμενή τη συνταγή : Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας - Δεν θα καταλάβει κανείς την διαφορά

Εικόνα
chocolate cake

 

Μπισκότα με ταχίνι και μέλι  

Υλικά 

  • 100γρ. ταχίνι
  • 120γρ. μέλι
  • 120γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα

Εκτέλεση   

  1. Προθέρμανε για αρχή τον φούρνο σου στους 180.
  2. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε όλα τα υλικά.
  3. Ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα μια ωραία ζύμη για μπισκότα.
  4. Άπλωσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και πλάσε μπισκοτάκια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα επιλέξεις να τα κάνεις θα σου βγουν περίπου 12 με 14 κομμάτια.
  5. Βάλε το ταψί στον φούρνο και ψήσε τα μπισκότα μέχρι να ροδίσουν.
  6. Βγάλτα από τον φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν πρώτα πριν τα βάλεις σε τάπερ γιατί διαφορετικά θα σπάσουν.
Αγαπημένο