ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πρησμένα Μάτια: Μάθε τι μπορεί να φταίει

Πρέπει να ανησυχήσεις ή όχι;
3
'
prismena-matia

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια είναι αρκετά συνηθισμένο σε άνδρες και γυναίκες, και συνήθως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ενοχλητικό, αισθητικό πρόβλημα. Μερικές φορές, ωστόσο, οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό και χρειάζεται αντιμετώπιση. Πώς όμως μπορεί να ξέρει κανείς ποια είναι η αιτία του και πότε πρέπει να ανησυχήσει;

Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Χειρουγός - Οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μιου Νέας Υόρκης, μας αναλύει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Αυτό που είναι χρήσιμο να ξέρει κάποιος, ιδιαίτερα αν ξυπνά το πρωί για να πάει το γραφείο του και βλέπει το μάτι του πρησμένο είναι ότι το πρήξιμο στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο συχνά είναι ένα σύμπτωμα άγνωστης αιτιολογίας το οποίο υποχωρεί μόνο του μέσα σε μία ημέρα. Όταν όμως διαρκεί περισσότερο από 24-48 ώρες ή/και συνοδεύεται από ορισμένα άλλα συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται από έναν οφθαλμίατρο. Και αυτό, διότι μερικές φορές η αιτία είναι κάτι σοβαρό το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην όραση.

Ποια συμπτώματα στα μάτια μας απαιτούν επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Στα συνοδά συμπτώματα του πρηξίματος που πρέπει να οδηγήσουν γρήγορα στον οφθαλμίατρο συμπεριλαμβάνονται ο πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια, το θόλωμα της όρασης, η μείωση της οπτικής οξύτητας. Επίσης το να βλέπεις μαύρα σημαδάκια ή κηλίδες να «επιπλέουν» στο οπτικό πεδίο καθώς και αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σου, το οποίο αφενός δεν βλέπεις, αφετέρου δεν μπορείς να βγάλεις.

Τέτοιου είδους συμπτώματα, σε συνδυασμό με το επίμονο πρήξιμο των βλεφάρων ή του ματιού, θα μπορούσαν να έχουν παθολογική αιτία.

Διάβασε επίσης: Τι στεγνώνει τα μάτια σου το καλοκαίρι

Πιο αναλυτικά, μπορεί να δει κάποιος πρήξιμο στα μάτια ή/και στα βλέφαρά του εάν έχει:

Αλλεργία

Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, λ.χ., παρουσιάζουν συχνά και πρήξιμο στα βλέφαρά τους. Το πρήξιμο μπορεί όμως και να προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, χημικά και ερεθιστικές ουσίες.

prismena-matia-giati

Επιπεφυκίτιδα

Είναι η φλεγμονή στον ιστό που επιστρώνει το εσωτερικό του βλεφάρου. Μπορεί να προκληθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια), ερεθιστικές ουσίες (π.χ. σαμπουάν, καπνό, χλώριο της πισίνας), αλλεργιογόνα. Όταν προκαλείται από παθογόνο μικροοργανισμό μπορεί να είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Τραυματισμός

Αν το μάτι δεχτεί αμβλύ κτύπημα, θα συμπιεστεί και θα συμπτυχθεί, με συνέπεια να συγκεντρωθεί αίμα κάτω από την τραυματισμένη περιοχή. Αυτό συχνά προκαλεί πρήξιμο και αποχρωματισμό του οφθαλμού.

Χαλάζιο

Είναι ένα αβλαβές, καλόηθες εξόγκωμα που εμφανίζεται στο βλέφαρο. Προκαλείται από απόφραξη ενός ή περισσότερων σμηγματογόνων αδένων.

Κριθαράκι

Είναι μόλυνση σε θύλακο βλεφαρίδας ή στον δακρυϊκό αδένα. Προκαλεί κόκκινο εξόγκωμα στην εσωτερική (ρινική) πλευρά ή κατά μήκος του βλεφάρου, με αποτέλεσμα να μοιάζει το βλέφαρο πρησμένο.

Κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου

Είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια,. Η λοίμωξη από τα βακτήρια προκαλεί φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε επώδυνο πρήξιμο του βλεφάρου και του δέρματος γύρω από τα μάτια. Η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου είναι πιο συχνή στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.

Νόσος Graves

Είναι μία αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού. Οδηγεί συχνά σε διόγκωση του αδένα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι επτά φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της είναι οι οφθαλμικές εκδηλώσεις. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των πασχόντων εκδηλώνουν οφθαλμικά προβλήματα, όπως η φλεγμονή και (σπανιότερα) η προβολή του οφθαλμικού βολβού (εξοφθαλμισμός) που παρατηρείται σε περίπου έναν στους τρεις ασθενείς.

Σπάνια το πρήξιμο συνδέεται με κάτι κακό

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το πρήξιμο μέσα ή γύρω από τα μάτια είναι απόρροια μιας κακοήθειας ή ενός λεμφώματος στο μάτι

Σε τέτοια περίπτωση, το πρήξιμο συνοδεύεται από θολωμένη όραση ή μείωση της όρασης ή σημαδάκια στο οπτικό πεδίο.

Διάβασε επίσης: Πώς θα απαλλαγείς από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Οι πρώτες κινήσεις ανακούφισης από το πρήξιμο

Όσον αφορά στον πρήξιμο στα μάτια, τα πρώτα 24ωρα από την εμφάνισή του συστήνονται δροσερά επιθέματα (κομπρέσες), ξέπλυμα των (κλειστών) ματιών με δροσερό νερό και αντιισταμινικό κολλύριο αν υπάρχει διάγνωση αλλεργίας. Θα πρέπει επίσης να αποφύγει να φορέσει φακούς επαφής, κάποιος που βλέπει πρησμένο το ή τα βλέφαρά του.

Αν, πάντως, όπως προαναφέρθηκε το πρήξιμο επιμείνει πέραν των 24-48 ωρών ή συνοδεύεται από ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτεί αμέσως στον οφθαλμίατρο.

prismena-matia-aities

Μην αμελείς τον προληπτικό ελέγχο

Ο συστηματικός, προληπτικός έλεγχος των ματιών είναι μια πολύ καλή ιδέα, ανεξάρτητα από το αν έχετε πρήξιμο στα μάτια ή όχι, συνιστά ο καθηγητής.

Το προληπτικό τσεκάπ των ματιών μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως πολλές σοβαρές οφθαλμοπάθειες, αλλά και συστηματικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η πολλαπλή σκλήρυνση.

Αυτό, ωστόσο, που χρειάζεται να θυμάται ο καθένας από εμάς είναι ότι οι ενήλικες κάτω των 40 ετών χρειάζονται οφθαλμολογικό τσεκάπ κάθε 4-5 χρόνια. Μετά τα 40 ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και μετά τα 50 ετησίως, ώστε να διαγνωστούν εγκαίρως προβλήματα όπως το γλαύκωμα που τείνουν να αναπτύσσονται χωρίς να προκαλούν συμπτώματα.

Διάβασε επίσης: Ψηφιακή κούραση των ματιών: Ένα πρόβλημα σε έξαρση!

Αγαπημένο