ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι στεγνώνει τα μάτια σου το καλοκαίρι

Πώς να αντιμετωπίσεις την ξηροφθαλμία.
3
'
Οι λύσεις για την ξηροφθαλμία shutterstock

Το air-condition ή τα συστήματα κλιματισμού μπορεί να παρέχουν μια ευχάριστη θερμοκρασία δωματίου, αλλά κάνουν τα μάτια να στεγνώνουν γρήγορα.

Σχεδόν όλοι το έχουμε βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας: μετά από πολύωρη πτήση, μία ημέρα στο γραφείο με air-condition, ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο ή τρένο, να αισθανόμαστε τα μάτια στεγνά, να κοκκινίζουν και να καίνε.

Η κύρια αιτία είναι το air-condition και τα συστήματα κλιματισμού, που λειτουργούν σε πλήρη ισχύ το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Δεν είναι μόνο ο ανεμιστήρας ψύξης που προκαλεί την πρόωρη εξάτμιση των δακρύων, ο ξηρός αέρας από τη θέρμανση έχει το ίδιο αποτέλεσμα και τον χειμώνα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες είναι προϊόντα επιλογής για την αποκατάσταση της χαμένης υγρασίας του κερατοειδούς και του υπεφυκότα, εξηγεί ο Ηλίας Φελέκης Χειρουργός Οφθαλμίατρος, o oποίος μας εξηγεί γιατί είνα τόσο πολύτιμα τα δάκρυα. 

Γιατί είναι τόσο πολύτιμα τα δάκρυα;

Τα δάκρυα εκτελούν πολλές σημαντικές εργασίες για να διασφαλίσουν ότι το μάτι λειτουργεί πλήρως. Πάνω απ' όλα, τροφοδοτούν τον κερατοειδή με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Λιπαίνουν τον κερατοειδή, τον επιπεφυκότα και τα εσωτερικά των βλεφάρων, προκειμένου να διατηρείται η ομαλή λειτουργία των οργάνων.  Επιπλέον, καθαρίζουν το μάτι από τα ξένα σώματα και προστατεύουν από μολύνσεις, χάρη σε ουσίες που περιέχουν, οι οποίες σκοτώνουν τα μικρόβια. Όλα αυτά όμως μπορούν να επιτευχθούν, εάν το δακρυϊκό υγρό ανανεώνεται περίπου 15 φορές το λεπτό, με τη βοήθεια του «βλεφαρίσματος».

Εάν όμως  ένα δροσερό ρεύμα αέρα από τον κλιματισμό πηγαίνει απευθείας στα μάτια σας ή επικρατεί πολύ ξηρός ατμοσφαιρικός αέρας σε ένα δωμάτιο, το δακρυϊκό υγρό  εξατμίζεται, προτού ανανεωθεί. Το αποτέλεσμα γίνεται γρήγορα αντιληπτό: τα μάτια κοκκινίζουν,  προκαλώντας φαγούρα δίνοντας την αίσθηση ότι  υπάρχει ένα ξένο σώμα στα μάτια σας, που σας ενοχλεί. Επιπλέον, μπορεί τα μάτια σας να πρηστούν και να τα αισθανθείτε υπερβολικά κουρασμένα.

Τι μπορεις να κάνεις για να αποκτήσεις ξανά καθαρή όραση, δίχως ενοχλήσεις;

Φροντίστε να πλένεις συχνά τα μάτια σου

Για να διατηρήσεις τα μάτια σου υγρά και να φροντίσεις την υγιεινή τους, φροντίστε να τα πλένεις με νερό κάνοντας απαλό μασάζ τακτικά μέσα στην ημέρα.

Πιες άφθονα υγρά

Η λήψη πολλών υγρών βοηθάει τα μάτια να παραμένουν ενυδατωμένα. Η ιδανική ποσότητα είναι περίπου δύο λίτρα νερού, τσάι χωρίς ζάχαρη ή αραιωμένοι χυμοί φρούτων, που καταναλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλη την ημέρα.

Κάνε μικρά διαλείμματα από την δουλειά σου, κυρίως εάν δουλεύεις με υπολογιστή

Κάντε μικρά διαλείμματα από την εργασία σας και αφιερώστε λίγα λεπτά για να ανοιγοκλείσετε τα μάτια και να βοηθήσετε τα δάκρυα να δημιουργήσουν την προστατευτική μεμβράνη.

Αέριζε συχνά και τακτικά τον χώρο

Δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τους κλιματιζόμενους χώρους. Συζητήστε με τους συναδέλφους σας εάν ο κλιματισμός στο γραφείο πρέπει να λειτουργεί καθημερινά ή μόνον όταν είναι πραγματικά αναγκαίος. Επιπλέον, ο τακτικός αερισμός είναι σημαντικός για να υπάρχει πάντα  φρέσκο ​​οξυγόνο στο χώρο.

Χρησιμοποίησε τεχνητά δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα ανακουφίζουν γρήγορα από την ξηρότητα των οφθαλμών, είναι εύκολα στη χρήση και δεν επηρεάζουν την όραση. 

Εάν 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εξακολουθείς να έχεις μία αίσθηση ξηρότητας στα μάτια σου, ο πόνος αυξάνεται ή συσσωρεύεται πύον, θα πρέπει να συμβουλευτείς επειγόντως έναν οφθαλμίατρο.

Διάβασε ακόμα: Εμβοές, τι μπορεί να κρύβεται από το σύμπτωμα. 

Αγαπημένο